På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Endelig har 3D blitt bra
Panasonics nye plasma-TV overbeviser.
Innhold
Test: Panasonic TX-P50GT30
3D kom på markedet for fullt i fjor, introdusert av James Camerons Avatar. Antall filmer og TV-er som kunne vise den nye dimensjoner var få og teknologien var samtidig i en tidlig fase. Crosstalk ble et omtalt problem, fenomenet som gjør at 3D-effekten oppfattes som doble bilder som sklir fra hverandre.
Siden den tid har produsentene lagt hodet i bløtt, og Panasonic har tydelig jobbet mye med å forbedre sine plasmaskjermer når det kommer til 3D. Blant annet skal fosforen i skjermene blitt betydelig raskere.
Nå har vi testet Panasonic TX-P50GT30, en ny femtitommers plasmaskjerm med en ny og forbedret 3D-funksjon, som viser seg å være helt overlegen tilsvarende GT-modell fra 2010.
Bedre design
Mye har forandret seg på GT30 kontra Panasonics foregående modeller. Spesielt har designen fått seg et markant løft, og det på var høy tid. GT30 har blitt slankere, med en tykkelse som er på samme nivå som flere LED-skjermer på markedet. GT30 måler 3,7 centimeter på det tynneste. Men nederst bak på TV-en eser den ut et par centimeter.
Panasonic har lenge hatt trauste og kjedelige rammer uten snert, men dette har det blitt en forandring på i år. I stedet for tykke helsorte rammer, har GT30 fått en stilig aluminiumsfarget ramme i underkant som fader ut i sort mot kantene, akkurat som lillebror TX-P50G30. På utsiden av TV-en finner vi en kledelig metallramme i børstet aluminium. Bruken av nye rammer kombinert med et nettere ytre hever kvalitetesinntrykket av skjermen med flere hakk og designen henger nå bedre med den ellers så gode kvaliteten.
Menyer og tilkoblinger
Friskere menyer
Menyene til Panasonic har ikke vært blant de livligste opp i gjennom årene. Men her har ting forandret seg til det bedre. Utseendemessig har menyene mye til felles med G30, der både bilde og lyd har blitt egne valg når du trykker på Meny-knappen.
Du har også flere valg når du skal stille inn for eksempel bildet. I forhold til G30 gir GT30 deg mulighet til å justere både hvitbalanse og gamma etter egen smak.
Forhåndsinnstillingene av bildet fra fabrikken treffer bra, med blant annet THX-modusen som egner seg godt til film. Da er alle bildebehandlinger slått av for å få frem den "flimrende" kinofølelsen. Ønsker du raskere og jevnere bevegelser i bildet, anbefaler vi Cinema-valget. Da får du mye av det samme innstillingene som med THX-modusen, men med bildebehandlingsfunksjonene aktivert.
Menyene du får frem når du trykker på Viera Tools-knappen er de samme som blant annet TX-P50VT20 hadde i fjor. Dog har du fått flere valg når du kobler skjermen til internett. Blant annet et applikasjonsmarked der du laste ned nye apps til TV-en.
Tilkoblingsmuligheter
En av tingene vi bet oss merke i testen av G30, var en litt klumsete løsning for tilkobling av strømkontakten. Omtrent midt på skjermen bak stakk kontakten ut noen centimeter, og for dem som ønsker å henge skjermen tettest mulig på veggen var dette en uheldig løsning. GT30 har heldigvis løst dette på en bedre måte. På GT30 sitter strømkontakten bak et deksel bak på apparatet, slik at du kan henge skjermen tettere på veggen uten at strømkabelen er i veien.
Scart-tilkoblingene er også tatt vekk på denne modellen. Skal du koble til produkter med en analog kabel følger det med egne overganger fra en jackplugg til enten RGB eller komponent. For å overføre lyden digitalt fra TV-en til en forsterker følger det med en tilsvarende overgang til optisk bruk.
GT30 har videre fire HDMI og tre USB. Den ene av disse USB-tilkoblingene støtter USB 3.0, og du kan koble til en ekstern harddisk eller minnepinne for å ta opp programmer direkte på TV-en. Skjermen kan kobles til både bakkenett, kabel eller parabol. Programkortet til TV-leverandøren din settes inn på siden av skjermen sammen med en godkjent kortleser.
For å bruke applikasjonene som ligger inne på TV-en må du koble skjermen til internett. Enten via kabel eller trådløst. Ønsker du å bruke skjermen trådløst må du kjøpe en dongel som ekstrautstyr. Vi syns det er unødvendig å måtte kjøpe en Wi-Fi-mottaker utenom, og at denne burde vært innebygget, spesielt i en flatskjerm i denne prisklassen.
En annen savn er 3D-briller, som ikke følger med når du kjøper skjermen. Vi anbefaler på det sterkeste at du ikke kjøper fjorårets brillemodell. I vår stortest av toppmodeller med 3D, gikk Panasonics daværende toppmodell VT20, glipp av en tett kamp om seieren på grunn av disse. Brillene er åpne på siden og sitter ikke godt på hodet. Ulempen med at de er åpne, er fordi de slipper inn uønsket lys fra omgivelsene og dette fører blant annet til en plagsom flimring i sidesynet når du ser film. Panasonic har nok innsett dette, og årets 3D-briller leveres derfor lukket og er i tillegg oppladbare. NB; vi hadde dessverre ikke disse nye brillene da vi testet modellen.
Lyd- og bildekvalitet
Vi ble imponert over den generelle bildekvaliteten da vi testet G30. Storebror GT30 er enda hakket kvassere på de fleste punktene. Modellen har en Pro-variant av selskapets Infinite Black-panel, og resultatet er et enda bedre sortnivå. Spesielt i mørke seanser gjengir GT30 selv de mørkeste detaljene klart og tydelig.
Samtidig er GT30 mer lyssterk, og egner seg derfor bedre i opplyste rom enn hva G30 gjør. Den gode lysstyrken kombineres med en matt overflate, som gjør skjermen lite sjenert mot gjenskinn.
GT30 har som sagt støtte for 3D, og her har det skjedd store forandringer i forhold til fjorårets modeller. Crosstalk var et fenomen som var en gjenganger på alle modeller i 2010. På GT30 er problemet med at bildet oppleves dobbelt og ufokusert borte. Det er rett og slett en ren fryd å se på 3D, og vi opplevde ikke skjermen som slitsom, selv etter flere timers bruk.
Panasonic har også endret på fosforen i sine nye plasmaskjermer, og resultatet er smidigere og raskere bevegelser i bildet. Vi sammenlignet bevegelsene i bildet til GT30 med Philips sin toppmodell i LCD, 46PFL9705, og her er GT30 minst like god når bildene beveger seg raskt.
Også detaljskarpheten er tett oppunder hva Philips-en gjengir, og fullt på høyde med hva fjorårets toppmodell, VT20 har.
Høyttalerne i GT30 er ikke stort bedre enn i lillebror G30, det er nok nokså platt lydbilde. Bassen ikke er fremtredende, mens mellomtone og diskant gjør en grei nok jobb. Resultatet er noe som egner seg greit til å se Dagsrevyen, men til film bør tyngre skyts kobles til.
2D til 3D
Pansonics GT30 er også muligheten for å omkonvertere vanlige 2D-sendinger til 3D. På fjernkontrollen har du en egen knapp, som du trykker inn og velger at TV-en skal gjøre om sendingene til tre dimensjoner.
Funksjonen fungerer tildels bra, men noe ekte 3D blir det ikke. Vi prøvde omkonverteringen på flere forskjellige oppløsninger, og det bør være minimum 1080i-oppløsning for at funksjonen skal fungere tilfredsstillende.
Konklusjon
Alt i alt får TX-P50GT30 en klar anbefaling fra oss. Her får du en gjennomført flatskjerm med meget god bildekvalitet på alle områder. Spesielt har 3D-funksjonen blitt mye bedre.
For GT30 gir deg film i tre dimensjoner uten tegn til crosstalk, fenomenet som gjør at bildene ser doble ut. Samtidig får du knakende god bildekvalitet på vanlige 2D-sendinger. GT30 har et meget bra sortnivå og mørke detaljer gjengis tydelig og presist. Også bevegelsene i bildet er av ypperste klasse, og henger like bra med i svingene som for eksempel Philips' toppmodell 46PFL9705.
TV-en har en innebygget funksjon som gjør om vanlige 2D-sendinger til 3D. Funksjonen fungerer greit, men krever at oppløsningen minimum er i HD-kvalitet. Men like bra som ekte 3D blir det ikke.
GT30 har gjennomgått et ansiktsløft når det kommer til design. Det trauste preget er borte og byr nå på tynne rammer omsluttet av aluminium i ytterkant. Nederst på skjermen fades rammen fra aluminiumsfarge til sort ut mot kantene.
Menyene har blitt enklere å bruke. Blant annet har bilde- og lydinnstillingene fått egne valg når du trykker på Meny-knappen. Til forskjell fra lillebror Panasonic TX-P50G30 har GT30 mulighet til å justere både hvitbalanse og gamma under avanserte innstillinger.
Tilkoblingsmessig har du alt du trenger, både fire HDMI-kontakter, tre USB, komponent, RGB og SD-kortleser. GT30 støtter også bruk av programkort med kortleser, både for bakkenettet, kabel og parabol.
Finn beste pris på Panasonic TX-P50GT30 her
+ Knallbra 3D-funksjon
+ Bra lysstyrke
+ Omtrent fri for gjenskinn
+ Flott design
+ Brukervennlige menyer
- Følger ikke med 3D-briller
- Må kjøpe Wi-Fi-dongel som ekstrautstyr.
Alternativ
Om du ikke er opptatt av 3D, men gjerne kunne tenke deg en god plasmaskjerm til å se filmer på, bør du lese vår test av Panasonic TX-P50G30. En flatskjerm til rett i overkant av ti tusen kroner, som gir deg mye for pengene.