Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGarmin Nüvi 3597LMT, Nüvi 2497LMT og Nüvi 54LM

Disse GPS-ene snakker med mobilen din

Se hvilken av Garmins modeller du bør ta med deg på ferie.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Garmin Nüvi 3597LMT

+ Svært god skjerm
+ Bra byggekvalitet
+ Enkel å betjene
+ Oversiktlige kart
+ God stemmeguiding
+ Online-funksjoner
+ Meget god guiding inn i kryss og avkjøringer
+ Gratis kartoppdatering


- Magnetfoten er så sterk at opphenget følger med
- Varsler om fotobokser veldig langt unna
- Online-funksjoner kunne vært bedre integrert
Pris: Fra 2100 kroner

Øverste og mellomste modell Garmin har så godt som like menyer, og nesten helt lik funksjonalitet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Garmin skal nå bare ha to ulike festeanordninger. Magnetfestet for toppmodellene, som vist til høyre, og den vanlige runde "klipsplaten" som resten bruker.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Billigste og mellomste variant Nüvi deler samme type feste. Denne løsningen kunne imidlertid vært noe bedre. Det er i overkant fiklete å få løst GPS-en fra opphenget.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Toppmodellen har en helt annen type feste som baserer seg på magneter. Magnetene er imidlertid litt i overkant sterke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Fellesferien står for døren. Med den kommer høysesong for bilferier og for å kjøre seg bort. Riktig GPS kan utgjøre forskjellen som gjør at du kommer frem i tide, og slipper å rote rundt på stikkveier du innser at du ikke hørte hjemme på. Vi har prøvd tre av Garmins varianter – fra øverst til nederst på prisstigen.

De to heftigste GPS-ene vi tester denne gangen er nært i slekt Det er altså snakk om den absolutte toppmodellen i Garmins produktutvalg, Nüvi 3497 LMT, og en av premiummodellene, Nüvi 2497 LMT.

Stor forskjell til toppmodellen

Den viktigste forskjellen på disse to modellene finner du utenpå. Ved siden av å ha skjermer på henholdsvis 5 og 4,3 tommer, er det himmelvid forskjell på den fysiske utførelsen mellom de to GPS-ene.

Nüvi 3497 LMT er nok det Garmin-produktet som likner mest på en litt påkostet mobiltelefon. Her får du en GPS som er solid bygget – utvendig består den for det meste av aluminium og glass.

Berøringsfølsom skjerm

Siden skjermen er dekket av glass er den også berøringsfølsom, og ikke trykkfølsom, slik de fleste GPS-er er. En oppløsning på 800 x 480 piksler er imidlertid ikke spesielt oppsiktsvekkende, sett fra en mobilbrukers øyne, selv om det fungerer helt fint til sitt bruk.

Garmin er i ferd med å gå over til ett enkelt standardoppheng for nesten alle GPS-ene sine – de absolutte toppmodellene er unntatt. Her brukes det nemlig en magnetfot som er usedvanlig sterk.

Magnetfot i sterkeste laget

Som regel er faktisk magnetfestet sterkere enn festet som holder opphenget fast i sugekoppen på ruta. Dermed røsker vi titt og ofte med oss halve opphenget når vi skal hekte ned 3497 LMT fra frontruta. Sannsynligvis ikke fullt så praktisk som utviklerne hos Garmin så for seg.

Nüvi 2497 LMT har standardfestet Garmin nå innfører. Festet er en rund plate med klikkfeste på, som passer i et tilsvarende søkk på baksiden av GPS-en.

Plast og resistive skjermer

Designmessig har denne varianten langt mer til felles med med de billige modellene Garmin selger. En sølvfarget list nederst er det viktigst elementet som skiller Nüvi 2497 LMT fra den billigste GPS-en vi tester her; Nüvi 54 LM.

Begge disse GPS-ene er først og fremst bygget i plast, og har den gammeldagse resistive berøringsskjermen som forsvant helt fra mobilmarkedet for et par år siden.

Den største fysiske forskjellen mellom den billigste og den midterste av GPS-ene vi tester, er skjermkvaliteten. Nüvi 54LM sliter tidvis når sollyset blir veldig sterkt. Det er ikke et problem vi har opplevd med Nüvi 2497 LMT. I vanlig dagslys ser de to skjermene relativt like ut.

I bruk

Selv om det er mye som skiller den midterste modellen fra toppmodellen rent fysisk, er altså det som foregår på skjermene omtrent helt likt. Menysystemet er likt, og de fleste av funksjonene er identiske.

Det betyr at både Nüvi 2497 LMT og Nüvi 3597 LMT har en oppdatert meny, som skiller seg tydelig fra eldre Garmin-modeller.

Det er stor forskjell i skjermkvalitet fra toppmodellen og ned til Nüvi 2497 LMT. Begge oppleves likevel som helt tilstrekkelige i de fleste situasjoner. Her og der ser vi små forskjeller, som fargen på skogen i de to kartene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Garmin Nüvi 2497LMT

+ God skjerm
+ Enkel å betjene
+ Oversiktlige kart
+ God stemmeguiding
+ Online-funksjoner
+ Meget god guiding inn i kryss og avkjøringer
+ Gratis kartoppdatering


- Litt knotete festemekanisme
- Varsler om fotobokser veldig langt unna
- Online-funksjoner kunne vært bedre integrert
Pris: Fra 1500 kroner

Her har du for eksempel tilgang på "apper" i menyene. Det blir ikke helt det samme som apper på en mobiltelefon – siden du må leve med de som Garmin har lagt til for deg.

Det er litt opp og ned hvor mye bruk vi føler vi har for de enkleste appene, men så fort vi kobler til en mobiltelefon blir saken en annen. Gjennom noe Garmin har kalt Smartphone Link, kan nemlig GPS-ene hente inn informasjon fra datatilkoblingen til en Android- eller iOS-telefon.

Dermed kan du søke etter langt mer enn det som ligger i kartene fra før. Nå er det strengt tatt ikke småtterier som ligger i kartene fra før heller, på disse to enhetene. Vi kunne flere ganger søke opp adressen til relativt små butikker, uten kjedetilknytning.

Hvorfor er online-delen skilt ut?

Vi synes den tilkoblede funksjonaliteten i begge disse GPS-ene er fin. Finner du det ikke i et vanlig kartsøk, finner du det som regel når du bruker online-søket. Det vi ergrer oss litt over er at Garmin ikke har koblet disse to delene tettere sammen.

Du må bevisst velge å søke via smarttelefonen din, ved å gå inn i programoversikten på GPS-en. Det hadde vært langt smidigere om bare den vanlige søkeboksen visste at den var tilkoblet og viste både resultater både fra de innebygde kartene og fra internett.

Veldig oversiktlige kart

Begge disse to GPS-ene har feiende flotte kart. Du får masse informasjon på skjermen, og det er enkelt å orientere seg.

Går det stikkveier langs hovedveien du kjører på? Ofte tildeles hver av disse småveiene navn i visningen, slik at det er veldig enkelt å se hvor du skal kjøre av, allerede et godt stykke før GPS-en sier fra. Praktisk.

God stemmeguiding og visning av kryss

Måten GPS-ene viser kryss på er også forbilledlig. Her får du som regel se både oppbyggingen av selve krysset, og hvilken fil du bør ligge i for å komme deg dit du skal.

Vi nevner også at damen inni boksen får til å uttale gatenavn. Det varierer litt hvor godt hun treffer, men det skal sjelden de store mengdene tolkning til for å skjønne hva hun mener.

Nüvi 54 LM har et annerledes menysystem enn de to dyrere variantene. Her er det meste litt enklere - men enheten er likevel rask og funksjonell.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Her finner du betraktelig mindre innhold i menyene enn på de to dyrere modellene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Varsler om fotobokser i andre kommuner

Et irritasjonsmoment som slår oss med begge de to dyreste Garmin-variantene i denne testen, er at de tidvis varsler om saker og ting som er veldig langt unna. Fotoboksvarslingen slår inn, og sier fra om fotobokser som er flere mil unna, selv om GPS-en vet ganske godt at vi skal ta av i neste kryss.

Det gjør at man enkelte ganger kan miste litt oversikt, siden veinavnet man skal av på blir dekket over av den røde stripen som skal varsle om fotoboksene.

Presis navigering

Underveis i testperioden traff alle de tre Garmin-modellene godt med navigeringen. Vi ble som regel ikke ledet ut i uføre, slik vi har opplevd med enkelte andre GPS-er.

Også adresser med relativt kompleks tilgang fungerte greit å komme seg til. Unntakene er naturligvis de stedene som ennå ikke ligger i kartene. Heldigvis har samtlige tre GPS-er løpende tilgang på nye kart.

Eldste GPS i ruta?

Minstemann i serien, Nüvi 54LM, kjører en annen programvare enn de to toppmodellene. Her får du ikke Bluetooth-tilkobling og mulighet til å koble til smarttelefon. Dette er en svært enkel, men ganske stor, GPS.

Tiden har stått relativt stille på programvaresiden. Her er knapper og oppbygging omtrent likt det vi husker fra Garmins fem år gamle GPS-er. Men noe har likevel skjedd.

Kartvisningen fra Nüvi 54 LM. Normalt viser den langt flere veinavn i periferien rundt, men akkurat i dette området gjorde den det ikke.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Garmin Nüvi 54LM

+ Enkel å betjene
+ Oversiktlige kart
+ God stemmeguiding
+ Lav pris
+ God guiding inn i kryss og avkjøringer
+ Gratis kartoppdatering


- Litt knotete festemekanisme
- Ingen online-funksjoner
- Skjermen kunne vært bedre
Pris: Fra 1000 kroner

Fordums toppmodeller på billigsalg

Dette er en av de billigste GPS-ene i Garmins utvalg, og selv om menyene er fem år gamle, er det innholdet fra den tidens toppmodeller vi ser på skjermen. Den gang var for eksempel feltassistenten en relativt ny funksjon.

Der de to dyrere Garmin-modellene viser deg akkurat hvordan du bør plassere deg i krysset, tar imidlertid Nüvi 54LM til takke med å vise deg et antall filer, og en pil, i hjørnet av skjermen. Det fungerer godt, men det gir på langt nær like godt inntrykk av trafikksituasjonen som det de to andre GPS-ene kan gi deg.

Også billigste modell leser gatenavn

Vi merker oss at også denne GPS-en kan lese opp gatenavn på norsk, til forskjell fra TomToms rimeligste modeller, som bare kan snakke med innleste stemmer. En annen forskjell på Nuvi 54 LM og TomToms rimelige varianter er at kartvisningen her er langt mer omfattende og oversiktlig.

Du får riktig nok ikke tredimensjonale gjengivelser av bygninger, slik som de heftigste GPS-ene kan gi, men du gis en god oversikt over veinavn rundt i området du kjører.

GPS har blitt billig

Prisene på disse enhetene fordeler seg ganske naturlig ut over. Den billigste, Nüvi 54 LM, ligger rundt tusenlappen i innkjøp. Nüvi 2597 LMT koster rundt 1500 kroner, og den absolutte toppmodellen, Nüvi 3597 LMT koster fra rett i overkant av 2000 kroner.

Dette er langt billigere enn tilsvarende produkter kostet bare for et par år siden. Likevel skal vi ikke kimse av konkurransen en god smarttelefon med navigasjonsapp kan gi.

Når det er sagt synes vi alle de tre GPS-ene er svært fornuftig priset, tatt i betraktning funksjoner og byggekvalitet. Hvis du ønsker deg en navigasjonshjelp som alltid henger der, aldri er tom for strøm og som er skreddersydd for formålet, er alle disse tre gode valg.

Mest for pengene får du nok i Nüvi 2597 LMT. Her får du både oppkoblede funksjoner gjennom en smarttelefon, og GPS-en gir det langt bedre oversikt over trafikksituasjonen i kryss enn den enkleste modellen, som bare kan fortelle deg hvilken fil du skal ligge i. Det er også verdt å betale litt ekstra for en skjerm som yter langt bedre i solen.

Mer om
annonse