Til hovedinnhold
Sniktitt3DR Solo

3DR Solo er en skikkelig DJI-utfordrer

Modulær, avansert kameradrone som hvem som helst greier å fly.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at DJI er den soleklare markedslederen i dagens dronemarked. Deres Phantom-serie har nærmest blitt selve definisjonen på avanserte amatørdroner, og for førstegangskjøpere vil nok disse fremstå som et sikkert og nærliggende valg. Det finnes imidlertid flere konkurrenter, og én av de argeste heter 3D Robotics – eller 3DR i kortform.

3DR er relativt ferske på markedet, og har i dag kun én modell på markedet: Solo. Mer mener de heller ikke at de trenger, for både maskinvaren og programvaren er såkalt «open source». Dermed er det fritt frem for tredjepartsprodusenter å både utvikle og produsere ekstra deler og ny programvare.

Dronen er enkelt utført i plast av den litt tøffere typen – ABS-plast, ifølge 3DR.

Dermed vil også hver drone ha lengre livssyklus, og Solo har nå vært på markedet i rundt ett år – Prisguide.no (kommersiell partner) forteller oss at et par leverandører har solgt den her siden juli 2015. Selskapet slapp imidlertid nylig en pakke med helt nye funksjoner, og snart kommer en pakke til.

I anledning disse ikke ubetydelige oppgraderingene fikk vi arrangert et besøk og demonstrasjon fra 3DR. Senere vil det også komme en fullskala test, men først kan du altså kose deg med sniktitten vår her!

– Solo er ikke en drone, det er en platform

3DR har designet Solo som en modulær drone, og å bytte ut delene skal derfor være enkelt.

Solo plasserer seg i segmentet mellom 10 000 og 13 000 kroner, og er dermed i direkte konkurranse med DJI om vanlige forbrukerkunder med proff-ambisjoner. Spesifikasjonene er altså også nokså tilsvarende, og både støtte for 4K, høyoppløselige bilder, følgemodus, direktestrømming av video og bruk med nettbrett er på plass.

I tillegg kommer en rekke andre godbiter, men både DJI og flere andre produsenter har mer eller mindre tilsvarende funksjoner. Så hva er det egentlig som gjør at Solo skal ha en sjanse på et ungt og litt trangt dronemarked?

– Vi utviklet ikke Solo som et produkt, men som en plattform, sier Colin Guinn, risikodirektør i 3DR. Representanten vi fikk besøk av, Eric Davis, istemmer, og sier at den bakenforliggende filosofien skiller seg helt grunnleggende fra andre droneprodusenter. Tanken bak Solo er nemlig at du i stedet for å kjøpe en splitter ny drone hvert år heller skal oppgradere den du allerede har.

Et annet helt essensielt poeng er at dronen både skal appellere til nybegynnere og mer profesjonelle aktører, ved å både være svært enkel i bruk og i tillegg også kunne tilpasses mer avanserte behov. Det første fordrer et enkelt grensesnitt, og innlysende, automatiserte funksjoner. Det andre fordrer tilpasningsdyktighet – noe den åpne plattformen skal sørge for.

Kontrolleren har en liten LCD-skjerm som viser informasjon.

Dersom du trenger kraftigere motorer, større batteri, nytt kamera eller en splitter ny sensor av ymse slag er det altså ikke noe problem. Batteriet er dessuten plassert på toppen, ikke i en egen luke. Det gjør det lettere å tilpasse. Men hvordan blir nybegynnerne tatt hånd om?

Gamle og nye moduser

Etter å ha fløyet dronen bort et stykke, ble ett punkt satt her. Deretter markerte man to til.

Svaret finner vi i en mengde forskjellige "moduser". Dette er enkelt sagt miniprogrammer som lar deg utføre bestemte handlinger med Solo, og ved lansering fulgte det med fire slike:

 • Follow Me – dronen følger etter et objekt – eksempelvis piloten
 • Selfie – dronen kan regulere høyde og avstand, men vil alltid ha kameraet rett mot et punkt
 • Orbit – dronen flyr i ring rundt et punkt
 • Cable Cam – dronen flyr i en virtuell line forbi et punkt og tilpasser kameraet mot punktet

Ikke lenge etter kom ytterligere tre, hvorav to i bunn og grunn var oppgraderinger av eksisterende moduser:

 • Multi Point Cable Cam – samme som Cable Cam, men med støtte for flere punkter og dermed flere «liner» på én gang
 • Free Look Follow Me – samme som Follow Me, men kan filme i en hvilken som helst retning mens den følger
 • Boat Mode – lar dronen starte uten å måtte stå stille og plant
Et par av modusene som er tilgjengelige i dag.
Man kan montere et hvilket som helst actionkamera på Solo, og hvis man oppgraderer motorene kan man i tillegg feste systemkameraer på gimbal-systemet.

Nå blir det altså snart lansert en rekke splitter nye moduser, med ny funksjonalitet. De som kommer først, er:

 • Follow Me + høyde – samme som follow me, men dronen regulerer høyden i forhold til bakken selv (kun iOS, på grunn av barometer)
 • «Avgrenset område» – fastsett et område dronen må holde seg innenfor (Geofencing)
 • Zipline – uendelig Cable Cam, med mulighet til å legge inn «Orbit».
 • Flight Rewind – snur og følger samme flyvemønster som tidligere tilbake igjen
 • Panorama/Timelapse – dronen tar seriebilder eller mange bilder over lengre tid, som kan sys sammen i ettertid til enten et panorama eller en timelapse-video

Utover dette skal det også være et par moduser til på trappene, men 3DR kunne ikke dele noen detaljer om disse riktig enda. Men én ting kunne de si sikkert: såkalt «obstacle avoidance» – at dronen automatisk unngår hindere – er ikke én av dem. Dette introduserte DJI i sin nye Phantom 4-serie, så hvorfor vil ikke Solo få det?

Ifølge Davis gir gir en slik funksjon kun en falsk trygghetsfølelse.

– Teknologien er rett og slett ikke kommet så langt at en drone er i stand til å se omgivelsene sine i tilstrekkelig grad. En gren som dukker opp bak et tre kan for eksempel være problematisk, illustrerer 3DRs utsendte. Sensorene peker dessuten kun rett fremover, hevder han.

Han presiserer samtidig at såkalt LIDAR-teknologi om få år sannsynligvis vil ha kommet så langt at også forbrukerdroner kan utstyres med teknologien.

Da vil historien være en helt annen, og Solo vil muligens også få slik funksjonalitet. Frem til da har man en panikk-knapp, som sender dronen tilbake til utgangspunktet igjen.

Store (og ganske rasjonelle) ambisjoner

...oooooog der! Solo kan finstilles slik at man kan fange den i lufta uten fare for avkutta fingre.
Ved hjelp av grensesnittet i appen hadde 3DR-representanten ingen problemer med å sette opp en Cable Cam-rute med tre punkter.

Bakt inn i besøket fra 3DR var en kort demonstrasjon av dronen, som uheldigvis ble litt kortere enn ventet fordi det begynte å regne. Vi fikk uansett sett dronen i aksjon og knipset et par bilder før vi måtte løpe tilbake til kontoret – og det så svært lovende ut.

Solo er en relativt stor drone, litt større enn Phantom-modellene, og har tilsvarende kraftige – og høylydte – motorer.

Vi fikk ikke prøve dronen selv, men 3DRs representant Davis virket å ha stålkontroll selv ved relativt sportslig kjøring. Men det vi gledet oss mest til var selvfølgelig å få se noen av modusene.

Vi ble blant annet vist Orbit-, Selfie- og Cable Cam-modusene, og det slo oss hvor enkelt det hele var. Ved å fly dronen til bestemte punkter og deretter trykke en knapp lagde man enkelt et forhåndsbestemt mønster dronen fulgte. Begge modusene var i tillegg adaptive, slik at man kunne tilpasse høyde, avstand og fart underveis. Dermed er det litt enklere å lage spektakulære videoer uten å ha så mye erfaring fra før av – smart!

Her demonstreres Selfie-modusen, som lar dronen fly langt ut eller inn mens den holder bilderammen rundt et fast punkt.
Solo kan fly skikkelig høyt og langt, men det skal visstnok være restriksjoner fra 3DR selv i samarbeid med luftfartstilsyn verden over slik at man ikke skal komme i konflikt med vanlig lufttrafikk.

Regnet som ødela demonstrasjonen litt bringer oss over på et annet viktig punkt – Solo er i likhet med sine fleste konkurrenter ikke vanntett. Ifølge Davis er det svært vanskelig å gjøre en drone vanntett, først og fremst med tanke på varmeutvikling og dertil behov for lufting. De fleste produsenter som hevder å ha laget vanntette droner har derfor mer ignorert problemene enn løst dem, hevder han.

I likhet med flere andre droneentusiaster vi har pratet med mener Davis også at droner bare vil bli en mer og mer fremtredende del av hverdagen, og bli stadig mer akseptert som et «verktøy»:

– Ettersom vi beveger oss inn i de senere 2010- og 2020-tallene vil man begynne å legge vekk den gamle «droner er bare leketøy»-mentaliteten. Videobiten vil også bli mindre viktig. Dette er verktøy. På samme nivå som en drill, for eksempel.

Vi vil som nevnt komme tilbake med en fullskala test, men frem til da kan du jo alltids se gjennom bildegalleriet nederst – der er det også litt mer informasjon i bildetekstene!

Fikk du ikke med deg den forrige dronetesten vår?
TEST: Disse billige dronene lar deg se det du filmer i sanntid »

(Kilde: 3DR)

annonse