Tek.no

Samletest Droner med FPV-funksjonalitet

Disse billige dronene lar deg se det du filmer i sanntid

...men det er kun én av dem som leverer video med kvalitet.

Torstein norum Bugge, Tek.no
12 Mar 2016 06:00

Del 1: Introduksjon og test av FPV-droner

Det selges i dag mange droner i Norge, men for en nybegynner er det jammen ikke lett å vite hvilke som er bra og hvilke som vil gå i stykker allerede på jomfruturen. Derfor tok vi i november ansvar, og rasket sammen de billigste dronene vi kunne finne på det norske markedet.

På det tidspunktet hadde vi også to kameradroner inne på testbenken, og det ga oss naturligvis blod på tann. Derfor er vi nå klare til å servere dere en test av droner som lar deg se det du filmer i sanntid. Eller med andre ord: det dronen filmer overføres direkte til en skjerm mens du flyr.

Slike droner kalles gjerne «FPV-droner», etter det nokså innlysende, engelske begrepet «First Person View» – eller førstepersons-synsvinkel på godt norsk.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med FPV-begrepet under huden er det altså på tide å presentere denne rundens kandidater, rangert etter pris. Prisene er hentet inn fra Prisguide.no (kommersiell partner):

En positiv side ved utvalget vårt er at de alle klassifiseres som såkalte «nano-droner», ifølge det splitter nye, norske droneregelverket. Der er alle droner under 250 gram unntatt fra de fleste reglene fordi skadepotensialet deres er tilnærmet neglisjérbart.

Våre droner er dermed unntatt de fleste restriksjoner – hvilket jo er positivt for uerfarne droneførere. Det er imidlertid viktig å påpeke at også nano-droner må ta hensyn til flyplasser og militære områder.

Før vi fortsetter skal vi ta en liten titt på spesifikasjonene til samtlige av dronene. Sett bort i fra det fellestrekket at de kan vise sanntidsfilm, så er det nemlig store forskjeller på dem – både fysisk og spesifikasjonsmessig:

Hvis du bare vil lese konklusjonen og anbefalingene eller se videoen av dronene i aksjon (og videoen fra dronene selv), kan du eventuelt bare klikke deg til siste side i menyen på toppen.

Cheerson CX-30W + Hábrók Plus CX-30W – To produkter, samme drone

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Allerede da vi satt og tittet på disse på nettet ble vi mistenksomme – er ikke dette egentlig samme drone? Til og med modellnavnet var jo likt, men prisen på sistnevnte var nesten 200 kroner høyere!

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi endte opp med å ta inn begge to, og ganske riktig: da de et par dager senere dumpet ned i postkassen så fikk vi bekreftet mistanken.

Selv om forpakningen og designet ser noe forskjellig ut, så er det i bunn og grunn ett produkt vi snakker om.

Hvorfor det er slik er vi litt usikre på, men det kan være at én patent lisensieres ut for bruk av flere produsenter.

Akkurat det er ikke nødvendigvis negativt, men prisforskjellen overrasket oss. Etter litt mailing fram og tilbake med Elkjøp fikk vi en kommentar på nettopp dette, og også beskjed om at de hadde satt ned prisen på produktet tilsvarende differansen:

– Vi var ikke klar over at andre produsenter har droner som er like i form og fasong som Habrok-produktene, men at to ulike aktører bruker samme patent kan skje fra tid til annen. All den tid produktene fremstår som like har vi nå satt ned prisen på vår Habrok-drone til 899 kroner [...].

Billig, lett og skjør plast

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med produktforvirringen oppklart kan vi starte selve testen av dronen, som vi for enkelhets skyld kan kalle CX-30W. Med en pris på 899 kroner er det den klart billigste i testen, og det reflekteres også i byggekvaliteten. Her snakker vi billig, lett og skjør hardplast, som både knirker og knaker om du er litt hardhendt med dronen.

I mindre droner er ikke slik plast så dumt, men blåst opp i større format er det verre. CX-30W måler nemlig 15,5 x 15,5 x 5 centimeter.

Kontrolleren er på sin side bygget av litt kraftigere plast, og virker O.K. konstruert med tanke på prisklassen. Spakene er litt seige og kan ha en tendens til å «skrape», men utenom dette er det ingenting å si.

CX-30W er også utstyrt med noen litt puslete beskyttelsesringer til propellene. Det er uansett positivt at det finnes beskyttelse her, for en drone som dette blir fort slengt veggimellom på de første turene.

Relativt god kontroll i lufta – men blir fort ødelagt

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er en relativt uproblematisk affære å manøvrere CX-30W rundt omkring mellom husets møblement, spesielt om man har litt trening. Styringen er ikke så veldig responsiv, men kontroll kan oppnås så lenge du ikke flyr som en villmann.

Gjør du det sistnevnte, så går det fort utover både stueplanter, husdyr og tær – men kanskje først og fremst dronen selv.

I løpet av testperioden ødela vi den ene dronen ved å lande den litt for hardt på gulvet slik at én motor fikk en bøy. Ved hjelp av knoting og kalibrering fikk vi reddet tilbake noe, men langt fra all funksjonalitet.

Dette er med andre ord en drone du skal være litt forsiktig med, noe som er litt ironisk med tanke på den sannsynlige gjennomsnittserfaringen hos kundegruppen dens.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Grei app, men sviktende FPV-funksjonalitet og bildekvalitet

Salgsargumentet her er imidlertid FPV-funksjonaliteten, og sanntidsvisningen skjer gjennom en app som finnes til både Android og iOS. Den bærer det kryptiske navnet «CX-WiFiUFO», og imponerer ikke visuelt. Grensesnittet ser ut som noe en gjennomsnittlig ungdomsskoleelev kunne ha mekket i Photoshop på et par timer.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Nuvel. For å komme i gang må du koble mobilen til et WiFi-nett dronen kringkaster, hvorpå du både kan se og ta opp video. Bortsett fra opptaksfunksjonen kan du la alle de andre funksjonene ligge – de er uansett bedre på kontrolleren.

Det som ikke er så bra, er mobilfestet. Det er ikke spesielt sterkt, og «slipper» gradvis taket – noe som lett kunne endt i en ødelagt mobiltelefon i løpet av testen.

Men så lenge konstruksjonen holdt så hadde vi naturligvis FPV-funksjonalitet. Både FPV-film og opptak blir imidlertid både kornete, hakkete og sammenskvist. Kameraet sliter med kontraster og fargegjengivelse, og om du kjører CX-30W et stykke vekk fra telefonen blir dekningen så dårlig at du får en forsinkelse på 3-4 sekunder.

Dette skyldes nok at videoen lagres i sanntid på telefonen, og ikke på et eget minnekort.

Billig drone – men det gjenspeiles også i stort sett alt

Torstein Norum Bugge, Tek.no

CX-30W er billig, men det går dessverre også på bekostning av det meste. Byggekvaliteten er ikke tillitsvekkende, og ved testens slutt hadde begge dronene takket for seg – uten at vi hadde behandlet dem spesielt dårlig.

De røde gummiputene under beina på CX-30W har dessuten en lei tendens til å falle av, grunnet manglende festing.

Den moroa som det ellers kunne vært mulig å få ut av dronen hindres til dels av at motorene både er litt slappe og upålitelige. Et hett tips er også å holde dronen innendørs, mest fordi forholdet mellom vekt og størrelse ikke tillater at noe særlig vind blander seg inn.

Kameraet fungerer sånn nogenlunde greit til FPV-bruk, men filene som pumpes ut fra CX-30W er ikke akkurat noe du blåser opp på storskjerm hjemme i stua. Til det er kvaliteten jevnt over alt for dårlig.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Brukstiden er oppgitt til 5-7 minutter, noe som er nokså presist – men også overraskende siden batteriet er på hele 700 mAh. Dette er langt mer enn for eksempel Hubsan X4 Plus FPV, som også er langt mer avansert.

Syma X5SW – Stordronefølelse for litt over tusenlappen

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Syma X5SW er den klart største dronen i testen, og utformingen og omfanget er svært likt mange dyrere og mer avanserte droner. Spesifikasjonene forsvarer ikke dette imaget like godt, men byggekvaliteten virker tilfredsstillende.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vekten virker også å være innafor. Med det mener vi først og fremst at dronen ikke oppleves som for lett, hvilket burde love godt for utendørsbruk. Størrelsen tatt i betraktning kommer du uansett ikke til å få mye glede av X5SW inne uansett.

Dronen måler nemlig 31,5 x 31,5 x 10,5 centimeter fra vingespiss til vingespiss, noe som rett og slett gir litt «stordronefølelse».

Både drone og kontroller er laget av plast, og selv om kontrolleren har litt løse og kjipe knapper er det ingenting som umiddelbart vekker bekymring. At det fungerer er jo faktisk det viktigste.

De store propellbeskytterne som følger med X5SW er blant de bedre vi har sett. De er kraftige, robuste og fleksible, og festemekanismen virker solid. Det er to kraftige plugger på hver side, før en skrue tres inn i midten for å sikre det hele.

Dette er rett og slett mye bedre enn det vi ellers har vært borti av droner i denne klassen, og i tillegg er samme løsning brukt på beina. Dette betyr ikke bare sikker festing, men også at delen er lett å skifte ut selv. Sånt liker vi!

Hvordan er den å fly?

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Rent flyvemessig gir X5SW en annen følelse enn de andre dronene i testen. I motsetning til ofte ellers får vi her opplevelsen av at vi styrer noe som er stødig, kraftig og skikkelig. Det til tross for at dronen i seg selv ikke veier mer enn knappe 120 gram.

Styringen oppleves som svært responsiv, og du har full kontroll over hvor dronen beveger seg. Veldimensjonerte motorer skal også ha noe av æren for dette, samt også for evnen til å motstå vind. Til tross for varierende vindforhold opplevde vi aldri noen store utfordringer ved å bruke X5SW.

Motstandsdyktigheten mot vind er helt nødvendig, for dronen egner seg utelukkende for utebruk. De kraftige motorene tillater dessuten litt råkjøring, og relativt kontrollerte bråstopper – hvilket jo er gøy.

Elendig, ubrukelig kamera – men levelig FPV

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Hovedpoenget med å kjøpe Syma X5SW er imidlertid at den har FPV-funksjon. Dette fungerer på samme vis som før – altså ved at du fester mobiltelefonen til kontrolleren, åpner en app og ser videoen live derfra.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Appen er faktisk nokså stilren og fin i bruk, og når du har fått koblet deg på dronens WiFi-nett og startet videooverføringen så er det egentlig bare tut og kjør.

Bilder og video lagres direkte på mobilen, hvilket i bunn og grunn har flest ulemper.

Ja, du slipper å styre med minnekort, og videoen er tilgjengelig med én gang. Det betyr imidlertid også at komprimeringen er beinhard, og at bildefrekvens og oppløsning er skuffende. Signalet dronen sender til mobilen er rett og slett så dårlig at kvaliteten verken egner seg for sanntids- eller ettertidsbruk.

Det er faktisk svært sjelden nye produkter med så dårlig bildekvalitet kommer inn til test – selv sammenlignet med dårlige 6-7 år gamle mobiler er dette dårlig.

Med 640 x 480 piksler og 15 bilder i sekundet som oppgitt kvalitet er det kanskje ikke annet å forvente, men det er allikevel skuffende.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Todelt bruksopplevelse

Bruksopplevelsen av X5SW er todelt. På den ene siden er det et godt produkt rent flyvemessig, spesielt med tanke på prisen. God byggekvalitet og størrelse er også utelukkende positivt.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

På den annen side er altså kameraet helt latterlig dårlig, Spesielt filmopptak er ganske håpløst med X5SW, men også FPV-opplevelsen lider under den lave oppløsningen og bildefrekvensen og signalforsinkelsen.

Alt sammen trekker både sanntids- og ettertidsfilmingen ned. Det er egentlig størrelsen og flyveegenskapene vi liker best her, men det finnes det versjoner uten FPV til.

FPV eller ei: dette er en solid drone, uten at vi helt ser poenget med FPV-funksjonen. Syma skal imidlertid ha kudos for et suverent mobilfeste, nemlig en svær klype.

Til sist kan vi også nevne at X5SW har litt kort batteritid. De oppgitte seks minuttene er verken imponerende eller klasseledende i noen forstand – og kortest av alle i testen.