Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Note 4 og Galaxy Note Edge

Her er Samsungs nye kjempetelefoner

Ny design og heftige spesifikasjoner. Men bare én av dem kommer til Norge.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim

Berlin/Tek.no: IFA-messen i Berlin er ett av årets store høydepunkt for dingsefrelste. Det pleier også Samsungs vante tyvstart å være. De fleste ventet at Galaxy Note ville dukke opp i kveld, men Samsung har sjelden hatt så mye å vise frem på én enkelt lansering.

Som ventet var detaltså Galaxy Note 4 som stjal showet, men ikke uten sterk konkurranse fra enda en ny Note-modell, en smått ekstrem smartklokke ved navn Gear S og det helsprø tilbehøret Gear VR.

Henter designtrekk fra Galaxy Alpha

Noe av det mest iøynefallende når du tar i Galaxy Note 4 er den nye metallrammen som omringer telefonskjermen. Rammen utvider seg litt ut mot hvert hjørne, og er lakkert i samme farge som telefonen forøvrig. Designen er svært lik den vi allerede har sett i design-Samsung-en Galaxy Alpha.

Forfra ser telefonen fortsatt ut som en Galaxy Note, men design endringen er likevel en av de friskere Samsung har gjort de senere år.

Det var nok enkelte som ble litt skuffet da Galaxy Alpha ble presentert. Den hadde nemlig ikke de råeste spesifikasjonene. Vi har vanskelig for å se for oss at noen kan være skuffet over spesifikasjonslisten Galaxy Note 4 skilter med.

Aller heftigste innmat

Den flotte skjermen er ett av mange høydepunkt ved Galaxy Note 4. .Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Her får du nemlig en firekjernet Snapdragon 805-brikke som er klokket til hele 2,7 GHz på tvers av de fire prosessorkjernene. En ekstrem 5,7 tommer stor Super-AMOLED-skjerm med 2560 x 1440 piksler hører også til.

Telefonene vi fikk prøve etter lanseringen var svært raske i responsen. Selv om de som vanlig kjørte tidlig programvare var det lite å utsette på det vi fikk se på den store skjermen.

Skjermen er knivskarp og har god lysstyrke. Samsung er og blir ekstremt flinke på skjermfronten, og Galaxy Note 4 er den mest imponerende skjermen vi har sett fra Samsung så langt. Muligens også den beste vi har sett i noen mobiltelefon.

Gamle gimmicker har blitt nyttige

En ting som stakk seg ut i kveldens lansering var at den for det meste bestod av nyttige nyheter, og få rene gimmicker. Det gjelder også forbedringene i Galaxy Note 4 sammenliknet med tidligere generasjoner.

Her har nemlig Samsung lagt seg i selen for å oppgradere et par av funksjonene fra Galaxy S5. I sin opprinnelige form virket de ikke fullt så gjennomtenkte som de gjør her.

Galaxy Note 4 har for eksempel fingeravtrykkleser. Den sitter på samme sted som den gjorde i Galaxy S5, men til forskjell fra «originalen» slipper du å stryke fingeren over sensoren på Galaxy Note 4. Her holder det å legge fingeren nedpå sensoren, akkurat slik man gjør med Apples Touch Id-løsning på iPhone 5S.

Ny skjermpenn og forbedret kamera

Kameraet er forbedret i Galaxy Note 4, og har nå optisk stabilisering. Det skal gi bedre bilder i mørke omgivelser.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Slik ser den sorte Galaxy Note 4-modellen ut på baksiden. Fingeravtrykksensoren kan brukes som utløserknapp for frontkameraet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Den litt snodige pulsmåleren fra baksiden på Galaxy S5 har dukket opp på ryggen av Galaxy Note 4 også. Vi vet ikke om det virker særlig mer naturlig å måle pulsen på baksiden av en enda større telefon. Her har imidlertid Samsung gjort noe lurt. De har gitt sensoren dobbel tjeneste, og den fungerer nå som utløserknapp for frontkameraet på telefonen. Legg fingeren på pulsmåleren, og selfien blir knipset. Smart løsning, synes vi.

Samsung fortsetter å utvikle den digitale skjermpennen. S-Pen kan nå måle enda flere trykknivåer. I tillegg har selskapet gjort det enklere å finne og å bruke flere samtidige apper på skjermen – funksjonalitet som skinner på en så stor skjerm som Galaxy Note 4 stiller med.

Galaxy Note 4 har også fått optisk stabilisert kamera, og et par bilder fra det nye kameraet ser du nederst i saken. Vær obs på at tidlig programvare kan påvirke resultatet. Fasiten kommer ikke før vi får den endelige telefonen til test.

Enda en Galaxy Note?!

Under kveldens lansering fikk vi også stifte nærmere bekjentskap med Galaxy Note Edge. Det er i praksis en kileformet Galaxy Note 4. Skjermen buer inn mot baksiden på telefonens høyre langside. Konseptet har dukket opp i en rekke ryktebilder de siste årene, men først nå har det dukket opp i et ferdig produkt.

Skjermen på Galaxy Note Edge er bittelitt mindre, med sine 5,6 tommer. I tillegg har den litt flere piksler i bredden, og et batteri som er krympet bittelitt. Ikke de helt store forskjellene på spesifikasjonssiden, altså.

Galaxy Note Edge er en kileformet variant av Galaxy Note 4. Den kan vise informasjon langs høyre langside.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Telefonen har en hel rekke funksjoner som benytter seg av den bøyde skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det spesielle er måten den buede skjermen brukes på. Her legges nemlig en rekke muligheter for kjapp informasjon om hva som foregår på telefonen. Spesielt sammen med et deksel virker dette som en fornuftig løsning, der du slipper å aktivere hele telefonen for å få mer konkret informasjon enn det den vante varsellampen kan by på.

Galaxy Note Edge deler design med Galaxy Note 4, men på grunn av den buede skjermen blir den altså assymetrisk, og får et litt spesielt utseende sammenliknet med andre telefoner.

Prisen er kanskje eneste svakhet

Samsung-lanseringen i dag bød ikke på spesielt mange skuffelser. Vi trenger egentlig ikke en hel hånd for å telle dem. En av de viktigste er nok likevel at Galaxy Note Edge ikke finner veien til Norge. Den vil kun selges i utvalgte land, og det hele minner litt om strategien selskapet fulgte etter lanseringen av Galaxy Round for en tid tilbake. Heller ikke den fant veien til særlig mange markeder utenfor Sør-Korea.

Heller ikke tilbehøret Gear VR finner veien til Norge. Med den kan man bygge sin egen Occulus Rift-variant ved å bruke Galaxy Note 4 som skjerm i en slags brille.

Lanseringens store stjerne, Galaxy Note 4, finner heldigvis veien til Norge, og det gjør den i løpet av oktober. Og prisen? Omtrent 6 800 kroner, ifølge Samsung. Det koster å være kar. Men, så er vi også litt spente på å finne ut om Galaxy Note 4 i det hele tatt har svake sider.

Følg med på alle sakene som kommer fra IFA »

annonse