SniktittMicrosoft Surface Book Performance Base

Microsoft, kan dere være så snille å få denne i handelen i Norge?

Siklefaktoren på den nye Surface Book er særdeles høy.

New York/Tek.no: Stjerna under dagens Microsoft-lansering var uten tvil den nye Surface Studio, og Microsofts sjef for nye enheter Panos Panay hadde så mange lovord om den nye saken at han ikke trengte mer enn stikkord på den ellers så velfylte teleprompteren.

Men selskapet lanserte også en ny versjon av sin Surface Book, som i demorommet etter lanseringen ble kalt noe så elegant som «Microsoft Surface Book with Performance Base».

Om du ikke er kjent med Surface Book er det i og for seg ikke så rart, siden den ikke har kommet i salg i Norge enda, og dessverre er det ingenting som tyder på at det blir noen endring selv om den nye turboladede utgaven kommer ut.

Den 13,5 tommer store skjermen er avtagbar, om du skulle ønske å bruke den som nettbrett.

Den samme, bare bedre

Dette er nemlig som en førstegenerasjons Surface Book på steroider, og Microsoft oppga fra scenen at motivasjonen bak var at tilbakemeldingene fra brukere var at de elsket maskinen, men at de bare skulle ønske den kunne gjøre litt mer og holde ut litt lenger.

Prosessoren er sjettegenerasjons Core i5 eller i7, men der du tidligere "bare" kunne få en "dedikert Nvidia-grafikkprosessor med 1 GB minne" kan du med Performance Base-modellen få en Geforce GTX 965M-brikke med 2 GB RAM. Det bør borge for brukbar grafikkytelse i en liten maskin.

Batterilevetiden skal også være økt fra opptil 12 timer med videoavspilling på basismodellen til 16 timer her. Det falt i god jord hos undertegnedes nabo på lanseringen, som satt med nettopp en Surface Book.

Microsoft har en knallgod maskin i salg i Norge allerede:
Les vår test av Microsoft Surface Pro 4 »

Det er ikke mye som skiller den nye og den eksisterende Surface Book. Noen ytterst få millimeter i tykkelse har den nye modellen lagt på seg, i tillegg til cirka 180 gram.

Hybrid i fåreklær

Surface Book er i utgangspunktet en ganske anonymt designet maskin, men det er også litt av poenget. I motsetning til mange andre hybrid-PC-er er det nemlig ikke bare-bare å se at skjermen her er avtagbar.

Skjermen er ellers en ganske imponerende sak med hele 3200 x 2000 i oppløsning, noe som betyr samme 16:10-format som Apple praktiserer på sine Macbook-er. Den er også ørlite større enn Apples 13-tommer, siden Book har 13,5-tommers skjerm.

Book har lufteriller langs skjermen for å holde seg kjølig. Performance-modellen har også senket tastaturet bittelitt for å unngå at det dunker borti skjermpanelet.

Vekten er økt fra 1,51 til 1,69 kilo i Performance Base-utgaven, og den er også ørlite tykkere, men om du ikke setter dem ved siden av hverandre er det nesten fullstendig umulig å se. Ellers er det noen små, tilsynelatende kosmetiske endringer, som for eksempel at tastaturet nå har blitt senket litt ned i maskinen.

Den dedikerte grafikkprosessoren sitter for øvrig i basen, mens resten av maskinvaren sitter i skjermen. Det betyr at du ikke får den aller beste grafikkytelsen om du bruker maskinen i nettbrett-modus. Batteriet i skjermen skal kunne vare i rundt tre timer på egen hånd.

Ute etter en ny bærbar?
Dette er de ti beste bærbare PC-ene du kan kjøpe »

Knall tastatur og pekeplate

Vi fikk ikke prøvd Surface Book så veldig mye, men gjengivelsen av pennestrøk virket nøyaktig likt som på Surface Studio. Det betyr at strøkene ikke registreres fullstendig umiddelbart, men at responsen er rask nok til at du ikke tenker over at den er for treig.

Performance-Book til venstre. Legg merke til det senkede tastaturet.

Tastaturet virket også å være svært bra i vår lille test, selv om tastene virket akkurat litt grunnere enn på de beste i klassen. Responsen på hvert tastetrykk var også litt mykere enn hva tilfellet er med en del konkurrenter, men samlet er det ingenting med tastaturet man ikke venner seg til på en kveld.

Pekeplaten virket også svært god, og helt på linje med hva Apple leverer i sine MacBook-maskiner, som unektelig anses for å være markedets beste. Responsen virket svært nøyaktig, overflaten har perfekt friksjon og den gir fra seg et behagelig klikk hver gang du trykker ned.

Alt i alt er det rett og slett synd at ikke Microsoft foreløpig selger disse i Norge og Norden. Og Microsoft har definitivt satt press på Apple, som jo som kjent lanserer sine nye Macbooker i morgen.

Det eneste som er avskrekkende med Book-toppmodellen er prisen. Den starter på spinnville 2799 dollar, altså sannsynligvis minst 25000 kroner om den hadde vært i salg i Norge.

Apple klarte ikke å holde hemmeligheten skjult:
Dette er den nye MacBook Pro »

Hodetelefonporten sitter i skjermen.
Skjerminnmaten eksponert.
Les også
Microsoft Surface Book: Surface Book er Microsofts kompromissløse hybridmaskin
Les også
Komplett: Surface Book til Norge 3. mars
Les også
Snart kan du endelig få kjøpt Microsofts lekre Surface Book i Norge
Les også
Verdens første «crowd-utviklede» PC smadret finansieringsmålet allerede første dag
Les også
Her er alle produktene Apple viste frem i dag
annonse