Til hovedinnhold
SniktittAsus ZenWatch

Med Asus' klokke på hånda går du aldri glipp av meldingene

Vi har prøvd den nye smartklokken.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Berlin/Tek.no: Asus overrasket strengt tatt ingen da de lanserte sin første smartklokke her på IFA-messen, faktisk hadde teknologikjempen selv i forkant delt solide hint om at en klokke var på vei. Smartklokker har på kort tid rukket å bli en av de store snakkisene, selv om bruksverdien kanskje kan diskuteres.

Sony og Samsung har ledet an på markedet, og har rukket å komme med flere modeller. På årets IFA skal det vise seg at kampen blir hardere, for nå er det flere aktører som vil være med på leken.

Etter at de verste dønningene fikk lagt seg etter Asus-pressekonferansen, fikk vi litt bedre tid til å se nærmere på nykommeren, og vi liker virkelig det vi ser.

God design

Vi starter like gjerne ytterst, med det du ser. ZenWatch fremstår som ekstremt godt gjennomført på det visuelle planet. Her snakker vi om en skikkelig klokkerem i lær, som både ser og føles veldig god. Det som er ekstra fint med denne er at den følger standardstørrelsen på markedet, og dermed kan du fritt bytte mellom vanvittig mange tilgjengelige modeller.

ZenWatch er skikkelig lekker.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Solid lås og rem.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dette er for eksempel ikke mulig med den siste klokken fra Sony, der klokke og rem går i ett. Det kan selvfølgelig diskuteres om hva som er penest, men vi vet hvor vår stemme går. I tillegg til at remmen føles veldig god er også låsen skikkelig gjennomført.

Klokkehuset er utført i metall, og har blanke kanter i aluminium, med et kontrastfelt midt i rundt hele siden av klokken. Glasset er senket ned i rammen, og det hele virker veldig solid. Klokken både ser og kjennes godt sammenskrudd ut, uten at vekten er helt avskrekkende den heller.

Kontakter for lading på undersiden.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vekten stopper på 75 gram, og selv om det føles litt tungt i starten er det ikke helt bak mål om man ser det an mot andre klokker av tilsvarende størrelse. Klokken har en viss størrelse, men på armen til undertegnede ble den ikke for stor. Poenget med en slik klokke er heller ikke at den skal være minst mulig, og vi synes at størrelsen er helt grei.

ZenWatch er kompatibel med Googles eget operativsystem for smartklokker, Android Wear, og er ment som et tilbehør til telefoner som kjører Android 4.3 eller nyere. Selve prosessoren er en Qualcomm APQ8028, og denne er paret med 512 MB minne. Lagringen skjer på 4 GB med flashminne, og batteriet er på 369 mAh.

– Googles Android Wear er ikke helt ferdig optimalisert enda, og derfor er Google skikkelig nøye på hva vi får lov til å la folk gjøre med dem enda. De blir selvfølgelig fullt ut funksjonelle før de går i salg, kan Andreas Zannin, PR-spesialist i Asus fortelle oss.

Selv om mulighetene var begrenset var det likevel nok til å gi oss et bra førsteinntrykk. Du bytter enkelt og greit mellom appene ved å dra fingeren opp eller ned over skjermen, og for å gå inn på den enkelte appen går du sideveis med fingeren.

Streit nok skjerm, selv om den gått kunne hatt høyere oppløsning.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Skjermen er forøvrig av AMOLED-typen, med en størrelse på 1,63 tommer og en oppløsning på 320 ganger 320 punkter. Dette gjør den ikke superskarp, men den gjør så absolutt en god jobb.

Har du ikke lyst til å ta den innkommende samtalen kan du helt enkelt legge hånden over klokken. Du har også gode muligheter til å tilpasse den akkurat slik du liker den, blant annet ved flere forskjellige grafiske klokker. Det er også fritt frem for å lage spesialfunksjoner når du dobbeltrykker på klokken.

– Du kan for eksempel få den til å sende en melding om du får problemer av noen art. Det er kanskje kjekkest for eldre mennesker, som da kan få gitt melding til noen av slektningene sine om at de trenger hjelp, foreslår Andreas Zannin

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

I disse selfie-tider er det en funksjon som nok mange kan tenke seg. Du kan nemlig styre telefonkameraet ditt gjennom klokken. Med andre ord kan du legge den fra deg, og ta bilde av deg selv mens du sitter et stykke unna. Her aner vi en del potensielle problemstillinger, der noen legger igjen telefonen sin på steder der de ikke skulle ha gjort det og tar bilder av ting som de ei heller skulle ha gjort.

– Den kan også fungere som en treningsklokke, du kan blant måle pulsen din, og se ting som hvor mange skritt du har tatt i løpet av dagen, forklarer Zannin.

– Stemmestyringen virker enn så lenge bare på engelsk, og når og om vi får støtte for de nordiske språkene er langt frem i tid, sier han.

Asus annonserte klokken med en veiledende pris på 199 euro, men hva den endelige prisen blir i Norge er fremdeles helt i det blå. Det er også en annen usikkerhet inne i bildet, nemlig når den blir tilgjengelig. Med litt flaks snakker vi om en gang i løpet av fjerde kvartal, men om klokken selger ekstremt bra der den blir lansert først vil andre markeder, som Norge, få den på et senere tidspunkt.

Sett opp et prisvarsel i Prisguide, så sender vi deg en e-post så snart norsk pris er kjent.

Samsung har sluppet en diger smartklokke på IFA:
Møt giganten Gear S som har et vell av muligheter »

annonse