Tek.no

Sniktitt Asus ZenBook UX305

Deilig bærbar med én irriterende detalj

Vi har lekt oss med siste skrik på bærbarfronten.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
Rolf B Wegner
10 Sept 2014 05:30

Berlin/Tek.no: I forbindelse med teknologimessen IFA som nettopp er avsluttet slapp Asus en særdeles spennende bærbar datamaskin, i form av ZenBook UX305. Stikkord for UX305 er lav vekt, høy oppløsning og tynn utforming.

Dagen etter lanseringen fikk vi satt oss ned med nykommeren for å ta en aldri så liten gjennomgang på hva vi har i vente.

Vi begynner med spesifikasjonene, selv om de enn så lenge er litt uklare. Poenget er at maskinen vil komme i en rekke forskjellige konfigurasjoner, men det er ikke alle av disse som blir tilgjengelige i Norge. Det kommer litt an på hvilke modeller som Asus velger å satse på her på berget. Dermed blir også prisene litt uklare, siden de henger sammen med spesifikasjonene. Likevel har vi fått en viss pekepinn om prisnivået.

Nykommeren ZenBook UX305.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Det blir en veldig grov gjetting, men det er naturlig at den følger ZenBook UX303 litt i pris. Vi snakker dermed om priser fra rundt 10 000 kroner og opp til kanskje 15 000 kroner, forteller PR-spesialist i Asus, Andreas Zannin.

Noen spesifikasjoner er kjente, blant annet vekten som er på1,2 kilogram, og tykkelsen er ikke på mer enn 12,3 millimeter. Oppløsningen er på solide 3200 x 1800 piksler, fordelt på 13 tommer, hvilket innebærer 276 piksler per tomme.

Når det kommer til lagring, kan du velge mellom en SSD på 128 eller 256 GB.

Maskinen tar i bruk Intels splitter nye Core M-prosessor, som ble lansert på fredag nede på IFA-messen. Dette gjør at Asus kan skru sammen en maskin som er helt uten vifter. Siden den i tillegg sverger til SSD som lagringsløsning er det ingen bevegelige deler i det hele tatt.

– Siden vi ikke har vifter i maskinen blir den for det første helt lydløs, men det gjør også at vi kan lage den enda tynnere enn før, siden kjøleløsningen alltid har tatt litt plass, forklarer Zannin.

Skjermen fremstår som særdeles bra, noe som bare skulle mangle i denne prisklassen. Modellen vi plukket på hadde blankt glass, men ifølge Zannin vil det også komme en modell med matt glass som ikke er berøringsfølsom.

Venstre side.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Vi merker oss at selve skjermlokket er veldig bra avstivet, og det er gode sjanser for å beholde panelet helt selv gjennom et hardt liv i skolesekken.

Resten av kabinettet er også godt avstivet, selv om vi merker tendenser til litt fleksibilitet når vi løfter maskinen etter ett hjørne. Nå ble ikke maskinen kjørt spesielt hardt, men vi merket ingen varmgang i området foran tastaturet.

Maskinen virker veldig godt sammenskrudd, og det oser av kvalitet. Spesielt har vi sansen for hvordan skjermen og lokket forøvrig legger seg over hele maskinen når den er sammenslått.

Høyresiden.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Enn så lenge fremstår UX305 som særdeles spennende, men det er inntil vi rører tastaturet. Det er lenge siden vi har opplevd så mye fleksibilitet i et tastatur før. Det er litt plagsomt på sidene, men i midten er det direkte drøyt. Det er litt varierende hvor mye den enkelte er plaget av slikt, men vi hadde i alle fall sjekket dette ut nøyere om det er viktig for deg.

Pekeplaten var derimot av et helt annet kaliber, og denne likte vi veldig godt. Vi har også sansen for at denne er gjort så mye større enn vanlig, her får du full kontroll.

Det er ikke noe problem å skyve opp skjermen med bare én hånd, selve maskinen blir stående fjellstøtt på bordet. Kontaktene er holdt på høyre og venstre side av maskinen, og det er gjort plass til USB-kontakter på begge sider, samt kortleser, lydtilkobling og HDMI.

Nøyaktig pris eller dato for tilgjengelighet når det gjelder UX305 er foreløpig ikke kjent, men setter du opp et prisvarsel i Prisguide så sender vi deg en e-post så snart vi vet dette. Mest trolig snakker vi om en gang i fjerde kvartal.

Vi kommer i alle fall tilbake med en full test så snart modellen blir tilgjengelig her til lands.

Vi dro til Asus' hovedkontor for å se hvordan de utvikler alle produktene sine:
Der var det Half Life-stemning, svømmebasseng og spa » (Ekstra)

Les også
Med Asus' klokke på hånda går du aldri glipp av meldingene
Les også
Acers nye bærbare svinger hele veien rundt
Les også
Asus' nye laptop er lekker og har skyhøy oppløsning
annonse

Les også