Til hovedinnhold

Opera med ny og annerledes iPad-nettleser

Coast ligner ikke på andre nettlesere.

Norske Opera Software har lansert en ny nettleser for iPad. Nettleseren, som ikke heter Opera – men Coast, er veldig forskjellig fra hvordan man er vant til at nettlesere på nettbrett vanligvis fungerer.

Ifølge en pressemelding fra Opera har selskapet forsøkt å glemme alt om hvordan en nettleser skal fungere, og begynt fra bunnen av med å lage en nettleser som skal fungere best mulig på et nettbrett.

Resultatet er en nettleser som helt mangler adressefelt, innviklede menyer og små knapper, og hvor bruk av fingerbevegelser står sentralt.

Alt starter på Hjem-skjermen

Når du er inne på en nettside fylle denne så godt som hele skjermen. Adressefeltet og de fleste knappene er borte. Du navigerer på nettsiden på vanlig måte, og kan rulle opp eller ned og zoome inn eller ut ved hjelp av de vanlige fingerbevegelsene.

Skal du åpne en ny nettside, skjer imidlertid det via en Hjem-skjerm. Denne skjermen består av et kombinert søke- og adressefelt øverst, og en gruppe med ni bokmerker nedenfor. Søkefeltet fungerer på vanlig måte, ved at du enten kan taste inn et søkebegrep, eller URL-en til en nettside.

Begynner du å taste inn en URL, vil Coast foreslå nettsteder for deg – samtidig som logoen til nettstedet vises ved siden av. Da kan du enten trykke på logoen for å gå til nettstedet, eller dra logoen ned til bokmerkeområdet.

Fanebehandling uten faner

Vi nevnte at de fleste knappene var borte når du surfer på en nettside. Det er ikke helt sant, ettersom det rett under nettsiden er et lite felt med to små knapper. Den ene bringer deg tilbake til Hjem-skjermen hvis du vil søke eller åpne en ny nettside, mens den andre viser deg alle nettstedene som er åpne.

Det siste er som en slags fanebehandling – men uten fanene, hvor du også raskt kan lukke nettsider ved å sveipe dem bort med fingeren. På denne siden er det også knapper for å dele nettsiden på sosiale medier, eller per e-post.

Du kan for øvrig bla fremover og bakover på nettsidene du har vært på ved å sveipe med fingeren fra høyre eller venstre skjermkant. Frem- og tilbakeknappene vi ofte finner i andre nettlesere er med andre ord helt borte.

Coast kan lastes ned gratis via Apple App Store.

Les vår test av nettlesere for Android »

Les også
Prisvinnende iPad-nettleser er blitt enda bedre
Les også
Chromecast gjør det enkelt å få bilde fra mobil til TV
Les også
Ny versjon av Dolphin-nettleseren slippes i dag
Les også
Google Chrome hermer etter Opera
Les også
Sjekk Operas nye Android-nettleser
Les også
Opera dropper egen nettleserteknologi
annonse