SniktittNokia 7 Plus

Som en Google Pixel til halv pris

Nokia 7 Plus byr på stort batteri, flott design og helt ren Android.

Tek.no / Barcelona: Den aller heftigste Nokia-telefonen heter Nokia 8 Sirocco, men antakeligvis er det Nokia 7 Plus som er modellen som er riktig for flest av oss. Hva sier du til enorm skjerm i en telefon på middels størrelse, som også byr på kjempestort batteri og helt ren Android?

Prisen ligger på rundt 5000 kroner, og dermed er dette antakeligvis den mest direkte konkurrenten til Samsungs Galaxy A8, som også ligger i samme prisleia.

Det er litt vanskelig å sette fingeren på hva det er ved Nokia 7 Plus som minner meg litt om Nokias aller første berøringsfølsomme mobiler, så som 5800 Xpressmusic.

Den likner jo egentlig ikke i det hele tatt, og byggekvaliteten ligger skyhøyt over de gamle plastmobilene. Metallrammen rundt skjermen føles akkurat så vridningssikker som HMD mener den er, og den matte polykarbonaten på baksiden gir mobilen et litt annerledes preg enn mange sammenliknbare modeller.

HMD Global lanserte en hel drøss Nokia-mobiler her på Mobile World Congress. Her får du et overblikk over de nye modellene »

Android One betyr raske oppdateringer

Frem til nå har Android One-merket nesten utelukkende prydet telefoner til under 3000 kroner. Nå setter HMD det på Nokia-telefoner helt opp til 9000 kroner. Nokia 7 Plus er heldigvis ikke fullt så dyr.

Det som virkelig er gøy her er hvor kjapp den virker. Den har en av de kraftigere mobilprosessorene i Qualcomms mellomste serie bygget inn, og vi vet at Snapdragon 600-serien kan være nesten helt ustoppelig i noen mobiler. Men vi har og sett eksempler på telefoner nedlesset i grafiske menyendringer og bugs, som gjør at selv kraftig maskinvare kan slite litt.

Android One-merket på baksiden burde garantere deg mot slikt trøbbel, siden det er Google som står for alt av programvare her. Det er helt ren Android 8.1 på mobilen, og oppdateringer kommer etter hvert som Google slipper dem.

Telefonen Nokia viste frem her på messa var klokkeren i ytelsen, og føltes omtrent som å bruke en Pixel. Hvis alt her faktisk er så raskt som det virket på messegulvet når telefonen kommer på markedet, er det nok en hel del mulige kjøpere der ute som ønsker seg bort fra trege oppdateringer og ekstra programvare de ikke har bedt om hos de andre mobilprodusentene. Nokia 7 Plus burde passe som hånd i hanske for deg som ikke vil ha noe mer enn et grunnleggende operativsystem paret med god maskinvare.

Nokias proffkamera-app er tilbake

Nokia 7 Plus har etter alle solemerker et helt ålreit kamera, og med proffmodusen fra eldre Lumia-modeller er det enklere å få imponerende resultater også.

Det betyr også at den ikke er nedlesset av skrot du ikke behøver. Det Nokia gir deg utover vanlig Android er en app som tilbyr brukerstøtte og en tilpasset kamerapp med den «nye gamle» proffmodusen som vi først så på Windows-mobilen Lumia 1020. Kanskje er det håp i hengende snøre om å få se noe virkelig sprøtt på kamerafronten igjen et stykke frem?

Nokia 7 Plus er ikke noen sprø kameratelefon i dagens marked. Den har to øyne på baksiden, der det ene er et vidvinkelkamera, og det andre gir deg 2x zoom. Kjekt å ha, men slett ikke unikt.

Metallrammen rundt er i kontrast til både for- og baksiden av telefonen.

Det trenger ikke nødvendigvis være unikt for å være bra. Nokia kjører nemlig et Dual Pixel-kamera på innsiden her, bak f/1.75-glass. Det betyr kort forklart at én av de beste teknologiene for fotografering i mørket, har fått plass bak glass som slipper gjennom mye lys. Det eneste den mangler sammenliknet med heftigere modeller og Galaxy S7, som var først ut med teknologien, er optisk bildestabilisering. Stabilisering hadde vært kjekt å ha for å få bukt med bevegelsesuskarphet i de dårligste lysforholdene.

Det så også ut til at bildene fra Nokia 7 Plus ble noenlunde bra på mobilskjermen, men som alltid er det litt vanskelig å vite hvordan resultatet er før man får opp bildene på storskjerm.

Les også: Denne mobilen har fem ganger så stort batteri som Samsung Galaxy S9

Stort batteri og tilgjengelig pris

Den kanskje viktigste delen av regnestykket som er Nokia 7 Plus er det store batteriet. Til tross for at mobilen har helt ordinær tykkelse, rommer den et batteri på 3800 mAh. Det er nesten like kraftig som det du finner i Huaweis Mate 10 Pro, og vesentlig større enn det du finner i Galaxy S9, for å nevne et par eksempler.

Nokia selv sier du skal kunne få to dagers aktiv bruk ut av telefonen med denne batteristørrelsen, men jeg blir ikke overrasket om den strekker seg godt inn i den neste. Igjen er en oppdatert og god mobilprosessor fra Qualcomm og den fabelaktige strømstyringen i Android 8 viktige ingredienser.

Telefonen er ventet å komme i salg i løpet av april, sammen med de andre nye Nokia-modellene. Det er altså kun en drøy måned til vi får se hvordan Nokia klarer å slå fra seg i et topptungt marked som vårt. At de endelig har modeller som kan slå fra seg også på designfronten, og uten at det nødvendigvis koster 10 000 kroner i samme slengen, er definitivt et lovende tegn.

Hvis du er på jakt etter noe enda heftigere er Nokia 8 Sirocco flaggskipet i HMDs nye mobilutvalg. Sniktitten finner du her »

Les også
Nå er Pixel 3-datoen klar
annonse