Til hovedinnhold

Nokia gikk bananas i Barcelona – lanserte fem mobiler på tre kvarter

Og én av dem var en gammel kjenning.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tek.no / Barcelona: For noen år siden forsvant Nokia fra mobilmarkedet, og da merkevaren for alvor dukket opp igjen i fjor var det høyst usikkert hvor prosjektet ville bære. I dag lanserte HMD hele fem nye telefoner på tre kvarter, samtidig som de trakk frem ett imponerende tall; 70 millioner solgte telefoner i 2017.

Jeg var svært skeptisk til om dette var mer enn en gimmick-lansering da Nokia 3310 dukket opp som nostalgifrieri i fjor. Jeg tror det er på tide å innrømme at jeg tok feil.

Sjekk alle sakene våre fra MWC 2018 her »

Imponerte stort

For dagens vanvittige lansering i en kirke her i Barcelona minnet om Nokia i sine glansdager på alt unntatt størrelse. Smørblide finner trakk frem den ene telefonen etter den andre fra lommen, og publikum virket like imponert hver gang. For alle telefonene hadde noe ved seg som ga mening, enten det var Android Go-telefonen Nokia 1 til rundt 800 kroner, eller den vanvittige Nokia 8 Sirocco.

Det er på tide å la imponasjen skli til side, og se nærmere på alle dagens nyheter fra HMD Global. Det er greit å nevne at selskapet i stor grad består av gamle Nokia-ansatte, så dette er ikke noe hvilket som helst selskap som har lisensiert den ærverdige logoen.

Nokia 1

Nokia 1 er en av de aller første modellene i det nye Android Go-programmet. Serien skal sørge for enkle, billige og raske telefoner.
HMD Global

Nokia 1 er del av det kliss nye Android Go-programmet, der også ZTE og enkelte andre produsenter har telefoner å by på. Det dreier seg om en litt nedskalert utgave av Android som skal være svært enkel å kjøre for rimelige telefoner. Og det er en rimelig telefon dette her.

HMD oppgir bare snittpriser i dollar eller euro, før skatt, på sine telefoner, og Nokia 1 vil koste rundt 85 dollar. Det betyr rundt 850 kroner med norske avgifter. For det får du faktisk imponerende mye.

En 4,5 tommers IPS-skjerm dominerer fronten av telefonen. På baksiden henter Nokia frem igjen de velkjente Xpress-on-dekslene som du kunne kjøpe da selskapet hadde sin storhetstid.

Innsiden byr på et batteri på 2150 mAh og en firekjernet prosessor fra MediaTek. Med bare én gigabyte RAM til rådighet er det ikke noe råskinn dette her, men med nedstrippet Android som flyter over skjermen burde den likevel kunne klare seg greit. Viktigst av alt; til den lave prisen kan den fortsatt kjøre alle de vanlige appene.

Nokia 8110 4G

Nokia 8110 4G er ikke en tradisjonell smarttelefon, men den kan kjøre en del viktige Android-apper likevel.
HMD Global

Husker du den bøyde telefonen Neo mistet i den første The Matrix-filmen? Det gjør åpenbart HMD og Nokia også. Og mest spennende av alt; dagens nye nostalgimobil fra HMD er ikke fullt så «dum» som 3310 da den kom. Problemet med den var høy pris, og svært lite nytte.

HMD ser ut til å ha lært, og Nokia 8110 kommer med 4G fra første stund, og selv om den ikke kjører et smartmobil-operativsystem kan den fortsatt kjøre tjenester som Google Maps og Spotify. Så dette er altså noe litt mer enn Snake i pen plastinnpakning.

For ordens skyld; Nokia 8110 4G har Snake den også.

Den kommer selvsagt i gult, og Nokia husker godt at den gjerne ble omtalt som «banana phone» i sin tid. Selvsagt var disken med testmodellene stappet med bananklaser. Prisen her vil bli 79 euro, eller rundt 950 kroner med avgifter.

Nokia 6 (2018)

Den har fått en litt oppfrisket design, og kraftigere innmat. Ellers er den forholdsvis lik fjoråret.
HMD Global

Nokia 6 er muligens den kjedeligste av nyheten Nokia hadde å by på i dag. Men den også bør være interessant for mange. Fra nå av er nemlig alle Nokia-telefoner fra Nokia 3 og opp del av Android One-programmet, og dermed mer eller mindre som rimelige Google Pixel-modeller å betrakte. Raske oppdateringer og raske menyer er stikkord.

Nye farger og en ny totonedesign hører til på årets utgave av Nokia 6. Telefonen har blitt mer kompakt og fått ny maskinvare på innsiden. Her er det Snapdragon 630 som regjerer sammen med tre eller fire gigabyte RAM. Det skulle være mer enn nok til å få en solid brukeropplevelse, så lenge programvaren fungerer slik den skal. I fjor slet HMD litt med programvaren for alle sine modeller helt i starten, før de fikk skikk på dem et stykke ut i levetiden. Noe som ble reflektert i nokså middels testkarakterer hos oss.

Prisen vil bli rundt 279 euro, eller 3380 kroner med avgifter.

Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus blir betydelig rimeligere enn toppmodellene, men byr på svært mange av de samme gode egenskapene.
HMD Global

Med Nokia 7+ er vi på vei til topps i Nokia-utvalget. Denne telefonen har fått så godt som rammeløs skjerm. Slik normen har blitt for telefoner med minimale rammer er skjermen i 18/9-aspekt. Dette er fortsatt en mobil som skal være tilgjengelig for folk flest, så prislappen havner på forholdsvis greie 399 euro, eller 4900 kroner etter omregning og avgifter.

Innmaten ser ut til å være kraftig nok, med en Snapdragon 660-brikke på innsiden og fire gigabyte RAM. Den byr på hele 64 gigabyte lagring, som slett ikke er så verst for en gjennomdesignet mobil i denne prisklassen.

Nokia ser også åpenbart ut til å satse hardt på kamera her. Telefonen er nemlig utstyrt med et 12 megapikslers Dual Pixel-kamera. Sammen med optikk fra Zeiss på f/1.75 er det mye som tyder på at denne telefonen kan komme svært nærme Samsungs Galaxy S7 i bildekvalitet. Det er imponerende med tanke på pris og alt det andre den lover. Riktig nok på papiret - om det funker så godt som forventet vil testen avsløre.

Et relativt digert batteri på 3 800 mAh hører til, og det samme gjør altså kliss ren og oppdatert Android rett fra Google.

Nokia 8 Sirocco

Nokia 8 Sirocco er den definitive toppmodellen i utvalget.
HMD Global

Sirocco-navnet er kanskje kjent for deg som har fulgt Nokias reise fra bunnen til toppen, og ned mot bunnen igjen. Og nå som de på nytt har lagt ut på jakt etter etablerte konkurrenter hentes det frem på ny.

Dette er en syltynn og vanntett Android One-mobil. Skjermen er rammeløs og kurvet langs sidene, men har rammer over seg. Mot normalt for disse designvariantene snakker vi faktisk om en 16/9-skjerm her, altså vanlig bredskjermformat. Skjermen er en P-OLED-variant fra LG.

På innsiden har den nest kraftigste prosessor i Qualcomms utvalg, altså Snapdragon 835. Det er såvidt begynt å tikke inn telefoner med neste generasjon brikke i, men 835-varianten er absolutt ingen sinke. Og burde iallfall ikke være det med ren Android.

Telefonen er svært tynn, med en tykkelse på 7,5 millimeter og gradvis tynnere kropp utover langs kantene. Men et batteri på 3200 mAh har det likevel blitt plass til. Prisen her er forholdsvis høy sammenliknet med resten av utvalget. Rundt 750 euro, eller 9000 kroner med norske avgifter.

Siden dette ble en noenlunde kjapp oppramsing av Nokias heseblesende MWC-lansering tar vi oss tid til et par tabeller over viktige mål til slutt.

FIkk du med deg sniktitten vår på Samsungs nye toppmodell?
Slik er Samsung Galaxy S9 »

annonse