Sniktitt

Denne mobilen har fem ganger så stort batteri som Samsung Galaxy S9

Skryter av hele 16 000 mAh.

Tek.no / Barcelona: De store mobilselskapene kniver hvert eneste år om oppmerksomheten til både journalister og forbrukere med stadig mer avanserte mobiltelefoner. Bildekvaliteten kommer nærmere og nærmere det vi ser fra dedikerte kameraer, prosessorytelsen er nesten på høyde med bærbare PC-er (eller over!) og funksjonsutvalget har aldri vært større.

Men hva med batteritiden? Selv om batteriene har blitt gradvis større, krever mobilene også stadig mer kraft. Er det ikke mulig å ha en mobil som overlever mer enn et døgn med aktivt bruk?

Vel, på Mobile World Congress-messen kunne batteriselskapet Energizer vise fram noe ganske ekstremt, nemlig en mobiltelefon utstyrt med et batteri med en kapasitet på hele 16 000 mAh. For å sette det litt i perspektiv er det over 5 ganger det Samsung Galaxy S9 har (3000 mAh) og 5,5 ganger så mye som Apple iPhone X (2716 mAh).

Ingen sinke

Mobilen har fått det ydmyke navnet POWER MAX 16K Pro, og skilter også med ganske gode spesifikasjoner ellers.

Skjermen er på 5,99 tommer med en oppløsning på 2160 x 1080p, i et 18:9-format. Den har 6 GB minne og 128 GB lagringsplass, med plass til et minnekort for ekstra lagring. Hele sulamitten holdes igang av en åttekjernet MediaTek Helio P23-prosessor. Mobilen har totalt fire kameraer – to i front på 13 og 5 megapiksler, mens de to på baksiden har 16 og 13 megapiksler. Nøyaktig hvordan disse fungerer var det imidlertid ikke godt å finne ut av.

Et poeng det kan være greit å ta med seg er at MediaTek-brikkene veldig sjelden oppleves som særlig strømsnille. Hadde telefonen hatt en Snapdragon-variant bygget inn hadde den nok holdt enda lenger. Samtidig er strømreservene her såpass voldsomme at litt middels strømstyring ikke burde hindre den fra å vare kjempelenge.

Den er stooor

Vi tok turen til Avenir Telecom på messegulvet, som er det franske mobilselskapet som er det eneste som har lisens til å bruke batteriene fra Energizer, og som distribuerer den nye ekstremmobilen.

Demotelefonen selskapet hadde utstilt på messeområdet var bare en kosmetisk modell, men selv om den ikke fungerte kunne vi likevel få et inntrykk av størrelsen på mobilen, og hvordan den føltes i hånda. Vårt førsteinntrykk er nok ganske gjeldende for de fleste:

– Oj, den var stor.

Power Max 16K Pro ved siden av en iPhone X. Den ser ut til å være omtrent dobbelt så tykk og dobbelt så tung.
Både foran og bak er mobilen utstyrt med to kameraer. Nøyaktig hvordan det fungerer i praksis kunne vi ikke teste, da mobilen bare var en utstillingsmodell.

Vi får sjokkerte blikk fra de ansatte fra både Energizer og Avenir Telecom, som tydeligvis ikke var enige. Men den er stor, spesielt hvis du sammenligner den mot en vanlig mobiltelefon, og ikke et nødbatteri som de helst ville at vi skulle gjøre.

Den nøyaktige størrelsen vet vi ikke, fordi det er den ene spesifikasjonen som ikke er å finne på en eneste oversikt på standen. Heller ikke i pressemateriellet vi fikk tilsendt står det et ord om tykkelse eller vekt. Ser du på sammenligningsbildene mot en iPhone X, som er på 7,7 millimeter, er det nok snakk om cirka det dobbelte. Altså rundt 15,5 til 16 millimeter. Det høres kanskje ikke så mye ut, men tro oss – den er stor. Vi tipper vekten også var omtrent det dobbelte av iPhone X – altså rundt 350 gram.

Likevel, som Energizer og Avenir Telecom påminnet oss, har den et helt enormt batteri:

Micro-USB-lader i bunnen.

– Forestill deg å lime fast en 10 000 mAh-nødlader på baksiden av en av de andre toppmodellene, så skal du se at de hadde vært gigantiske i forhold, og fortsatt ikke hatt samme batterikapasitet som vår modell.

Det er jo et godt poeng, og det virker virkelig forlokkende å kunne ha en mobil som holder i over en uke ved normal bruk før du må lade den igjen.

Påstanden om varighet er Avenirs. Ut fra egne erfaringer med MediaTek-brikker og store batterier virker det mer sannsynlig at vi snakker om et sted mellom fire og seks dager med middels til tung bruk. Det vil fortsatt være svært imponerende.

Rent utseendemessig, bortsett fra størrelsen, er Power Max 16K Pro litt på den røffe siden. Børstet metall og skarpe kanter, med blankt glass både foran og bak.

Power Max 16K Pro bak, iPhone X foran.

Kommer den til Norge?

Så er det store spørsmålet: Hvordan kan man få tak i en slik mobil?

Vel, det kan bli vanskelig, i hvert fall en stund fremover. Energizer og Avenir Telecom holder på med å ekspandere distribusjonen sin, men i første runde er det Storbritannia som står for tur. De hadde ingen konkrete planer om å selge mobilene sine i Norden, men utelukket det ikke.

Så, hvis du er lei av elendig batteritid og ikke har noe imot å bære rundt på en tjukk og tung mobiltelefon, kan du alltids plukke med deg en Power Max 16K Pro med deg hjem fra en helgetur til London. Der slippes den i løpet av året, til en fortsatt ukjent pris.

annonse