SniktittNokia 8 Sirocco

Med denne skal Nokia konkurrere mot Galaxy S9 og iPhone X

Tek.no / Barcelona: Søndag ble hele fem nye Nokia-telefoner lansert, og der Nokia 8110 4G skulle appellere til nostalgien i oss, er det Nokia 8 Sirocco som skal vekke teknobegjæret.

Av alle telefonene HMD Global lager under Nokia-navnet er dette den definitive toppmodellen. Det merkes også på prisen, som er ventet å ligge et sted rundt 9000 kroner når den kommer i salg en gang i april.

Telefonen er noenlunde godt utstyrt på innsiden, men det spektakulære her er designet. Det er et nokså utbredt munnhell at det er vanskelig å designe en telefon som ser forskjellig ut fra andre i disse dager. Men her ligger litt av hemmeligheten med Nokia 8 Sirocco. Den ser rett og slett uvanlig ut på mange vis.

Uvanlig tynn glasstelefon

For det første har HMD valgt et tilnærmet rammeløst design i kombinasjon med en klassisk 16/9-skjerm - det vi gjerne omtaler som widescreen eller bredskjerm. Dermed er den litt lavere og bredere enn telefoner flest med dette designet.

Det kan legges til at den bare er 7,5 millimeter tykk på sitt tykkeste, og smalner gradvis inn utover mot hjørnene. Dermed ser den også nesten absurd tynn ut.

Baksiden på Nokia 8 Sirocco er forholdsvis lekker, med en voksen kameratut som stikker ut på midten øverst. Resten av mobilen er syltynn.

Jeg fikk assosiasjoner til små vannpytter i veien av den uvanlige formen og det blanke glasset på den tynne mobilen. Heldigvis er telefonen også vanntett, så den skulle overleve et møte med en ekte vannpytt også.

En liten tut på baksiden skjuler et dobbelt kamera der det ene av dem har zoomfunksjon, mens det andre har vidvinkel. Begge kameraglassene er laget av Zeiss, som har samarbeidet om nye Nokia-telefoner i et halvt års tid.

Rammen rundt telefonen er forresten i stål, og ikke i den sedvanlige aluminiumen som vanligvis brukes.

Lovende kameraspesifikasjoner

Det er verdt å få med at hovedkameraet her er et Dual Pixel-kamera, med blender på f/1.75. Det låter svært likt Samsungs løsning i Galaxy S7. Det eneste som egentlig mangler her, eller i hvert fall ikke er oppgitt av HMD, er optisk stabilisering.

Endelig er Nokias proffmodus tilbake. Denne er fortsatt noe av det enkleste å lære seg å bruke avanserte kamerafunksjoner på.

Den kanskje største og mest etterlengtede nyheten her er faktisk på programvaresiden. For endelig er Nokias legendariske proffmodus tilbake. Da den først dukket opp, i Nokia Lumia 1020, var den antakeligvis den enkleste og mest intuitive måten å lære seg kreativ fotografering for nybegynnere på.

Her trekker du bare litt i utløserknappen på skjermen, og telefonen tegner opp en rekke buer utover skjermen. Trekk en knapp opp og ned på disse buene, og telefonen viser umiddelbart hva det er du har gjort. Dermed kan du enkelt leke deg med ting som ISO, lukkertider og fokus uten å trenge å kunne så mye om det. Du ser jo resultatet med det samme. Stort mer pedagogisk blir det fortsatt ikke, selv om det er nesten fem år siden denne løsningen så dagens lys.

Det er svært uvanlig med rammeløse designvarianter som kjører vanlig 16/9 bredskjermformat. Sammenliknet med iPhone X fremstår Nokia 8 Sirocco som noe lavere og litt bredere. Likevel føles den svært kompakt - sannsynligvis fordi den er så tynn der den rundes av i kantene.

Selv om spesifikasjonene her strengt tatt ikke er drøyere enn vi har sett andre steder, kan kombinasjonen av fabelaktig fotoprogramvare og den gode sensoren og glasset gjøre dette til en real slugger for deg som liker å ta bilder.

Det hører også med at det er OZO-mikrofoner på telefonen, som betyr at den er svært god til å ta opp lyd under krevende forhold. Resultatene fra kameraet og mikrofonene fikk vi ikke med oss, siden køen bak var lang. Men det hele så ut til å virke svært godt.

Alternative Pixel-modeller

Nokia 8 Sirocco er svært tynn. Her ligger den oppå en Apple iPhone X.

Fra og med i dag meldte Nokia at alle deres telefoner over 3-serien vil være Android One-enheter. Det betyr at de er noen av de nærmeste telefonene til Googles egen Pixel-serie uten å faktisk være Pixel-modeller. Hvis du husker de sporadiske Google Edition-variantene av Samsung- og HTC-modeller for en tid tilbake, er dette samme type konsept, bare litt mindre tilfeldig. Det var aldri slik at alle telefoner fra en produsent ville få sin Google Edition - de dukket bare opp her og der.

Nokia 8 Sirocco er derfor utstyrt med Android 8.1 allerede, og menyflyten virket eksepsjonelt god. Noe annet ville også overrasket, for innsiden er svært lik de nyeste Pixel-modellene.

Skjermen er en P-OLED-variant, som i Pixel 2 XL, og mobilprosessoren som er valgt er Qualcomms Snapdragon 835. Så langt, så likt. Men Pixel-modellene må faktisk se seg frakjørt på ett område; Nokia 8 Sirocco har seks gigabyte RAM. Dermed burde den kunne håndtere mange samtidige apper og veksling mellom dem uten problemer. Neste generasjon Android burde også gå ned på høykant, når den kommer.

Alltid fersk Android. Nokia 8 Sirocco leveres med Android 8.1.

Det er egentlig bare et par ting som sår litt tvil rundt Nokia 8 Siroccos mulige suksess. Det ene er at den egentlig ikke har noen banebrytende funksjoner. Den har ikke en gang siste generasjon maskinvare på et par fronter - Snapdragon 835 er tross alt i ferd med å bli pensjonert til fordel for Snapdragon 845, og kraftige kameratelefoner pleier å skilte med optisk bildestabilisering.

Ingen banebrytende funksjoner, men ...

Menyene surrer og går lynkjapt på den store skjermen.

Med en prislapp på hele 9000 kroner kan dette bli kritisk. Samtidig er den nesten alene på mobilmarkedet om å se så spesiell og iøynefallende ut som den gjør, og du finner knapt en skikkelig toppmodell der ute i Android One-programmet. Så å si alle har mobilprodusentens egne menyer på seg, og dermed også en viss tvil rundt oppdateringstempo og mulige bugs.

I korte trekk er altså dette en mobil som er unik mer på grunn av kombinasjonen av designvalg hva de innebærer fremover enn på grunn av banebrytende teknologi. Når den i tillegg er mer enn oppdatert nok til å kunne være rask i flere år fremover, blir fristelsen stor, selv med et par små mangellapper.

Det kan være greit å huske at også den originale Siroccoen fra Nokia, 8800 Sirocco, mer var en «statement» enn det absolutt råeste i teknologi. Visst var den heftig for sin tid, også teknisk, men først og fremst så den uvanlig ut, med sitt skinnende blanke ytre og kompakte størrelse. Og du måtte betale en arm og et bein for også den modellen. Nå er muligens ikke prislappen det man er mest nostalgisk over ved den telefonen, men HMD skal ha for å få med seg det meste når de først henter frem gamle klassikernavn som dette.

Nokia 8 Sirocco er ikke alene om å ville vekke nostalgien i oss. Et langt billigere, og morsommere, nostalgiprodukt er Nokia 8110 4G. Husker du telefonen Neo mistet i The Matrix? Les sniktitten her »

Les også
Samsung Galaxy S9: Den beste Android-telefonen akkurat nå
annonse