Tek.no

Sniktitt

Samsung i550

Samsung i550 har GPS og super-3G. (Foto: Marius Valle)
Marius Valle
27 Sept 2007 21:15
Tastene er brede, og passer de fleste fingre.
Styrekulen lyser blått når telefonen er aktiv.
Kulen brukes blant annet til å bla i menyene.
Menyene er Series 60-baserte, slik som i Nokias smarttelefoner.
I hvilemodus kan du søke i Google direkte.
Bilde tatt med Samsung i550. Klikk for å se det i full oppløsning.
Bilde tatt med Samsung i550. Klikk for å se det i full oppløsning.

Samsung lanserte i går flere nye telefoner, blant annet den nye Symbian-telefonen Samsung i550. Den nye telefonen er den andre i rekken av nye Samsung-telefoner med Series 60.

Amobil besøkte forrige uke Korea, og fikk muligheten til å få en sniktitt på i550 - en mulighet vi selvsagt grep.

Nederst i artikkelen kan du se video av Samsung i550.

Styrekule

I550 er en smarttelefon med klassisk monoblokkutforming, styrekule i stedet for styrepinne, og innebygget GPS.

Telefonen er forholdsvis lang, men ikke plagsomt bred. Tykkelsen på 14 millimeter er heller ikke noe vi rynker på nesa av.

Vi liker også at telefonen føles veldig lett i forhold til størrelsen, og at den samtidig kjennes solid.

Diger skjerm

Det første som slår deg når du får i550 i hende er likevel skjermen. Den er rett og slett skikkelig stor. Nærmere halvparten av fremsiden er en diger skjerm på 2,6 tommer. Det er ikke akkurat et minus at den er skarp og fin heller.

Resten av telefonen er dekket av taster. Nummertastene er brede men samtidig veldig tynne. De er nesten helt like tastene du finner på Sony Ericsson W610i. Det som redder i550 er at tastene er skikkelig brede og at det er mye luft mellom dem. Responsen er dessuten god, og de knepper ikke spesielt mye under bruk.

Telefon med baller

Det aller mest spesielle med i550 er imidlertid styrekulen. Denne er av samme type som du finner på for eksemepel Blackberry Pearl og HTC P3300.

Kula brukes til å bla seg igjennom menyer og bekrefte valg ved å trykke den inn. I motsetning til Windows-telefoner med slike løsninger er det ingen muspeker du styrer. I praksis er dette nesten det samme som å bruke styrepinne.

Vi er likevel spente på om Samsung har noen programmer i ermet, som kan utnytte kulen. Alt i alt syns vi løsningen fungerer bra, og kulen har "spot on"-presisjon.

Smarting

Menysystemet er som nevnt Series 60. Dette er de samme menyene som du finner i Nokias smarttelefoner. Systemet lar deg kjøre flere programmer samtidig, og lar deg installere nye programmer om du ønsker det.

Samsung har flikket på menyene, så de fremstår ikke som blåkopier av Nokias menyer. Men det er klart, du ser veldig lett hva menyene slekter på.

Google rett fra mobilen

I550 har for øvrig fått Google-søk rett fra hvilemodus. Dette gjør at du kan søke på nettet uten først å måtte åpne nettleseren.

Nettleseren er for øvrig av samme type som du finner i Nokias smarttelefoner. Denne nettleseren er en av de bedre mobile nettlserene der ute, og den kan vise hele nettsider.

Under bruk opplevde vi brukergrensesnittet og telefonens respons som kjapt. Det er tydelig at Samsung ikke har spart på pengene de har handlet prosessor for.

I550 lytter til satelittene

Under panseret på denne telefonen finner du også en innebygget GPS. Det betyr at i550 kan brukes som for eksempel bilnavigasjon. Samsung har kjøpt programvaren sin fra Navigon - en produsent som også lager frittstående bilnavigasjonsenheter.

Navigon-programvaren som følger med telefonen baserer seg på ferdiglastede kart. Det betyr at du ikke trenger å laste ned kartdata fra internett under navigasjon.

Samsung fortalte at det kun ville være en prøveversjon av Navigons programvare på telefonen. Dersom du vil bruke programmet må du altså betale for det.

Tre megapikslers kamera

I550 er også utstyrt med et 3 megapikslers kamera med autofokus. Kameraet har fotolys, men ikke blits. Det betyr at i550 trolig vil komme til kort om du skal fotografere i dårlig lys.

Da vi prøvde kameraet ble likevel positivt overrasket. For det første er kameraet veldig raskt i responsen. Dernest tar det faktisk ganske gode bilder. Kamerat klarer også videoopptak, men ikke med høyere oppløsning enn 352 x 288 piksler.

Til høyre ser du eksempler på bilder tatt med i550.

Plugg i hodesettet

I550 har en 3,5 millimeter jackpluggkontakt over skjermen. Dette gjør at du kan plugge et hvilket som helst standardhodesett i telefonen. At du dermed også slipper å bruke en overgang er i selg selv et veldig stort pluss, og en utvikling vi setter umåtelig stor pris på.

I tillegg er telefonen utstyrt med standardpluggen MicroUSB. Dette sørger for at laderen og datakabelen passer overens med alle andre telefoner som bruker samme standard.

Rask på internett

Av trådløse teknologier byr i550 på super-3G med inntil 3,6 Mbps nedlastingshastighet, vanlig 3G og Edge. Dermed er du sikret de høyeste internetthastighetene. Det telefonen mangler er Wi-Fi.

En spennende nyhet

Alt i alt syns vi i550 er en riktig så spennende nyhet. Etter mange halvveis vellykkede forsøk fra flere mobilprodusenter ser det endelig ut til at Nokia får skikkelig konkurranse på hjemmebane.

Vi skal likevel ikke være for raske med å lovprise i550. Det gjenstår nemlig å se hvordan telefonen fungerer i det daglige. Vi kommer så snart som mulig tilbake med en test av telefonen.

Samsung har for øvrig ikke lansert i550 i Norden ennå. Vi kontaktet produsenten, men har i skrivende stund ikke fått noe svar på selskapets planer. Vi håper likevel på at Samsung vil slippe denne telefonen i Norge også.

-----

Reisen til og oppholdet i Sør-Korea ble i sin helhet betalt av Samsung. Redaksjonen forplikter seg aldri til å produsere redaksjonelt stoff eller omtale produkter på noen spesiell måte.

Se også: Tekstreklameplakaten.

Les også
Nå kommer Samsungs GPS-mobil
Les også
Nytt nettsamfunn for deg med GPS-mobil
Les også
Samsungs GPS-mobiler ikke til Norge
Les også
Samsung G800
Les også
Samsung med plass til to simkort
Les også
Her er oktober-mobilene
Les også
Nå kommer Tytn II
Les også
Se den nye GPS-mobilen med styrekule
Les også
Samsung i780 er stappet med teknologi
Les også
Nokias enkleste GPS-telefon på vei
annonse

Les også