Til hovedinnhold
SniktittAsus ROG Swift PG27AQ

Asus kommer med en ny og helt rå spillskjerm – vi har prøvd den

Forgjengeren var den mest etterlengtede blant leserne våre i fjor.

Tek.no/Las Vegas: På Computex-messen i fjor lanserte Asus en særdeles spennende spillskjerm, på CES 2015 kan de endelig melde at oppfølgeren er på vei: en ren spillskjerm med 4K UHD-oppløsning. Foruten å høre masse spennende fikk vi også spilt litt på den, med en temmelig heftig spillmaskin i bakhånd.

ROG Swift PG27AQ er det fulle navnet, og den er ikke lansert ennå. Når det faktisk skjer er enn så lenge litt i det blå:

– Nei, det vet vi faktisk ikke, men det blir nok en gang i andre halvår 2015. Kanskje ikke før i fjerde kvartal, forteller produktspesialist Andreas Zannin i Asus til Tek.no.

Skjermen blir drevet av en heftig datamaskin.

Gode spesifikasjoner

Det er derimot en del ting som er klart, og det er deler av spesifikasjonene. Tilkoblingen blir via DisplayPort, noe som gjør at den er begrenset til 60 Hz. Dette vil nok være en festbrems for enkelte, men for å bøte på dette er skjermen utstyrt med Nvidias G-Sync.

Panelet baserer seg å IPS-teknologien, noe som gjør at du får ganske gode farger og innsynsvinkel. UHD-oppløsningen gir deg hele 3840 ganger 2160 piksler å leke med. Kontrastraten er på 1000:1 og lysstyrken på 300 cd/m2

Kombinasjonen av spesifikasjonene er ganske unik, da skjermen altså har både G-Sync, 4K-oppløsning og et IPS-panel.

Fantastisk bilde på slagmarken

Opplevelsen av skjermen er formidabel. 28 tommer er stort, men det er absolutt innenfor for en spillskjerm. Samtidig er det bra at den har en viss størrelse for å virkelig få vist frem alle pikslene sine.

Vi fyrer i gang en runde med Far Cry 4. Det går silkemykt med to GeForce GTX 980-skjermkortene i SLI, men likevel synes vi det er noe som mangler i bildet. Etter en rask sjekk viser det seg at Asus har stilt ned grafikknivået, sikkert for å ha god nok ytelse.

Etter å ha jekket opp nivået til Ultra blir vi virkelig bergtatt. Dette er vakkert. Trærne har fått en helt annen glød, og slik som barnåler på et furutre er skarpt tegnet opp. Hele naturen rundt om oss er tilsvarende, enten det er planter eller dyr.

Fargene er rike og flotte, og vi har mest lyst til å bare nyte naturen. Far Cry 4 er dog ikke stedet man kan forvente så mye fred og ro. Det tok ikke lange tiden før vi ble plaget av både fugler, en elefant og en eller annen sur liten gnager.

Når det kommer til en liten skuddveksling med noen mindre hyggelige karer, der skjermkortene blir utsatt for stor belastning, blir dessverre opplevelsen tilsvarende dårlig. Ytelsen faller ned til rundt 40 FPS, selv om bildet i seg selv ser fint ut. Det er lite som ødelegger for ytelsen som følelsen av at noe henger igjen og begrenser deg.

Problemet er med andre ord at selv den råeste maskinvaren som er tilgjengelig i dag ikke er god nok til å kjøre de nyeste spillene med de aller råeste innstillingene. Dermed er det kanskje heller ikke et kjempestort problem at skjermen ikke er klar for markedet med det første.

Hva prisen kommer til å ende på er naturlig nok ikke mulig å si. Men ser vi på hva den andre Swift-skjermen koster og ikke minst hva tilsvarende skjermer koster er det klart at dette nok er en skjerm for de virkelig store entusiastene.

Som vanlig kan du legge til e-postadressen din hos Prisguide.no, så får du tilsendt en e-post så snart skjermen har blitt tilgjengelig eller har fått fastsatt pris.

annonse