Nyhet

Nå kommer FreeSync-skjermene

AMD går i strupen på konkurrentens G-Sync med flere store og raske skjermer.

AMDs FreeSync rykker stadig nærmere. Nå har nemlig AMDs samarbeidspartnere fått på plass støtte for den såkalte Adaptive Sync-standarden i sine skjermer. Det er ved hjelp av denne standarden AMDs FreeSync-teknologi skal gjøre en slutt på såkalt «tearing», eller riving, i spill – et fenomen som har irritert spillere i lang tid.

Senest i november annonserte Samsung at alle selskapets kommende UHD-skjermer ville få støtte for teknologien. Nå har flere produsenter hengt seg på.

BenQ, LG og Viewsonic stilte nemlig også med FreeSync-skjermer på AMDs årlige CES-stand. Til tross for at samtlige skjermer støtter den nye Adaptive Sync-standarden betyr det likevel ikke at det er hipp som happ hvilken du velger om du vil ha et silkemykt bilde mens du spiller.

Høyoppløste

Samsung UD590.Foto: Samsung

Samsung er eneste produsent som så langt har annonsert skjermer som lar deg dra nytte av teknologien i 4K-oppløsning. Deres UD590 og UE850, på henholdsvis 23, 28 og 31 tommer, er imidlertid låst til en oppdateringshastighet på 60 hertz. Dette gjør dem naturlig nok mindre egnet til spill som krever høyt tempo, som skytespill og bilspill, men så klarer foreløpig ikke særlig mange skjermkort å drive spill i både høy oppløsning og med høy bildefrekvens heller.

LG 34UM67.Foto: LG

LG klinker på sin side til med en ganske spesiell skjerm. Deres 34UM67 på 34 tommer er nemlig en ultravid skjerm med 21:9-format. Til tross for at denne også er låst på 60 hertz kan den imidlertid skryte på seg et IPS-panel med hele 3440 x 1440 piksler. Selskapet vil etter alt å dømme også lansere en tilsvarende utformet skjerm på 29 tommer, bare med 2560 x 1080 piksler og en oppdateringshastighet på 75 hertz.

Lynraske

BenQs kandidat kan nok for mange bli den gylne middlevei. Over 27 tommer byr XL2730Z nemlig på 2560 x 1440 piksler og en oppdateringshastighet på hele 144 hertz. Dermed vil du få forholdsvis god oppløsning uten at skjermkortet holdes tilbake av lave oppdateringshastigheter.

ViewSonic stiller også med en FreeSync-kapabel skjerm. Deres VX2701mh har svært rask bildeoppdateringshastighet på 144 hertz, men 27-tommeren er også begrenset ved å bare ha et Full-HD-panel.

Samtlige skjermer er ventet å bli tilgjengelig i løpet av første kvartal.

Slik blir bildet silkemykt

AMD, og konkurrenten Nvidia med sin G-Sync, har begge lagt seg i selen for å få bukt med riving og hakking i spill. Løsningen deres er litt forskjellig implementert, men henter begge inspirasjon fra Adaptive Sync-standarden.

Riving oppstår når skjermkortet sender et bilde til skjermen før skjermpanelet har klart å tegne ut hele det forrige bildet som det mottok. FreeSync og G-Sync får skjermpanelet og skjermkortet til å fungere i tospann, og panelet starter da å tegne opp et nytt bilde når, og kun når, skjermkortet har et klart – noe som fungerer strålende.

Et stort spørsmål er selvsagt hvordan de FreeSync-kapable skjermene vil bli priset. Nvidia har tidligere blitt møtt med noe skepsis rund prisingen av sine G-Sync-skjermer, noe som likefull har sin naturlige forklaring (Tek Ekstra).

FreeSync og G-Sync gjør mye av det samme:
Likevel, på ett vesentlig punkt vil AMD slite, mener Nvidia »

(Kilder: Pressemelding, LG, Toms Hardware)

Se alle sakene fra CES 2015 her »

Les også
BenQ XL2730Z: En knallgod spillskjerm for AMD-brukere
Les også
Asus kommer med en ny og helt rå spillskjerm – vi har prøvd den
Les også
Snart kan du spille uten riving og hakking på laptop-en også
Les også
Samsungs UHD-skjermer vil gi silkemyke spillopplevelser
Les også
AMDs G-Sync-killer er rett rundt hjørnet – her er det i aksjon
Les også
FreeSync er AMDs svar på G-Sync
annonse