Tek.no

Test Acer XB270HU

Acer XB270HU er vår nye drømmeskjerm

Men et par småting trekker ned.

8 Apr 2015 05:31

Møt Acer XB270HU, en av de aller nyeste skjermene fra Acer. Dette er en skikkelig spillskjerm, med flere spennende egenskaper. Her snakker vi 27 tommer med en oppløsning på 2560 ganger 1440 piksler, samt støtte for Nvidias G-Sync.

Listen over imponerende spesifikasjoner fortsetter, for skjermen byr på hele 144 Hz og en lekkert IPS-panel. Det negative er selvfølgelig prisen, her må du ut med hele 7500 kroner før du kan sette skjermen på skrivebordet ditt.

Nå har vi fått inn skjermen til test, og den skal gjennom både det ene og det andre før vi avsier en dom.

Føles ikke så stor

Til tross for sine 27 tommer føles skjermen ikke skjermen så voldsom. Dette henger sammen med en relativt tynn ramme, og den føles nesten som en 24-tommer på skrivebordet.

Skjermen ser ganske så elegant ut, men vi har mest sans for selve skjermbiten. Foten er nemlig en annen historie, og den runde foten ser veldig billig ut. Den oransje kontrastringen som er støpt ned i foten faller heller ikke helt i smak.

Det er for øvrig full VESA-støtte på skjermen, så om du heller ikke lar deg overbevise er det gode muligheter for å bruke en tredjepartsløsning for å få den opp.

Baksiden er ganske gjennomført den også, det er nesten så den hadde gjort seg på et åpent skrivebord, slik at alle kunne se baksiden. Det eneste vi har å utsette på denne er den digre boksen som går horisontalt over nesten hele skjermen.

Når det gjelder tilkoblinger har Acer vært ute med sparekniven. Strømtilkobling er naturlig nok på plass, men utover det finner vi bare USB 3.0 og DisplayPort. DisplayPort er i seg selv svært så anstendig, så det er bra, men vi kunne godt tenkt oss flere muligheter her. Grunnen til dette er å finne i G-Sync, som enn så lenge kun støtter nettopp DisplayPort.

Acer har sørget for veldig gode justeringsmuligheter på XB270HU. Foruten å kunne kjøres helt ned i skrivebordet kan du også sette skjermen høyt opp, den kan vinkles både forover og bakover. På toppen av det hele har du muligheten til å rotere skjermen 90 grader for en vertikalt bilde.

Foruten spesifikasjonene som allerede er nevnt kan vi legge til en responstid på fire millisekunder, da fra grått til grått. Kontrastforholdet er oppgitt til 1000:1, mens lysstyrken skal være på 350 cd/m2.

G-Sync og ULMB

Poenget med G-Sync er å få til en optimal sammenkobling av skjerm og skjermkort. Teknologien får skjermpanelet og skjermkortet til å fungere i tospann, og panelet starter da å tegne opp et nytt bilde når skjermkortet har et klart. Dette gjør at du skal slippe hakking, riving eller noen andre problemer.

Problemet oppstår gjerne når datamaskinen din sender et nytt bilde til skjermen uten at denne har rukket å tegne opp det foregående bildet. Da opplever du forskyvninger i bildet, eller riving.

Tradisjonelt har en måte å løse dette problemet på vært å bruke låst V-sync, men denne løsningen er ikke uten problemer. Da venter skjermen med å tegne opp neste bilde til det er ferdig med det første, men om maskinen din ikke har et bilde klart vil skjermen vente helt til neste syklus med å tegne et nytt bilde, og du får hakking.

En løsning for å bli kvitt hakkingen er å ha en rigg som aldri beveger seg under de magiske grensene på ytelse, men da får du heller ikke nytte av den gode FPS-en som vil være tilstede mesteparten av tiden.

Her kommer G-Sync inn og redder dagen, siden skjermkortet og skjermen faktisk snakker sammen om når bildene kommer. Med G-Sync kan du få en helt topp opplevelse selv med et relativt rimelig skjermkort. For å kunne bruke G-SYNC må du ha et skjermkort fra Nvidia som som er et GTX 650 Ti Boost eller bedre.

Skjermen støtter også Nvidias ULMB, som er en forkortelse for Ultra Low Motion Blur. Dette er etterkommeren til LightBoost, og poenget her er å fjerne mest mulig at motion blur ved å benytte baklyset i skjermen til å trikse litt med bildet. Motion blur er den uskarpheten som skapes ved hurtige bevegelser i bildet, noe du typisk vil oppleve i både skytespill og bilspill.

Det som gjøres i bakgrunnen er at baklyset blir skrudd av og på i høy hastighet. Dette hindrer etterslep og skygger, mens det sørger for bedre flyt i bildet. Ulempen er at lysstyrken reduseres drastisk. Dessverre støttes bare ULMB dersom du kjører skjermen på 85 eller 100 Hz.

I tillegg til ULMB har Acer dyttet inn en mulighet til å justere på hvor raskt krystallene i panelet skal vri seg tilbake i riktig posisjon etter at et bilde har blitt vist. Du kan velge mellom å skru hele funksjonaliteten av, sette den på normal eller extreme.

Knallbra bilde

Det kommer kanskje ikke som noen bombe, bildet som viser seg når vi fyrer opp XB270HU er skikkelig bra. Oppløsningen passer skjermen som hånd i hanske, og selv om enkelte kanskje ønsker seg en UHD-skjerm får du her virkelig en solid pakke.

Ut fra boksen er ikke fargene så alt for gale heller, men som så ofte er blånyansene litt for saftige. Etter en runde kalibrering ser alt mye bedre ut, og bildet har blitt mye varmere.

Menyen på skjermen er veldig enkel og lettfattelig. Knappene er ikke merket, men hver gang du kommer inn i en ny undermeny kommer det et tegn over de ulike knappene som viser hvilken funksjonalitet de har i akkurat den menyen. Totalt sett liker vi menyene veldig godt.

Vi fyrte opp det første referansespillet, Battlefield 4, og allerede her overbeviste skjermen stort. Uansett hva vi forsøkte oss på av akrobatiske øvelser i helikopter, eller som infanterist løpende mellom palmer og bygninger fikk vi ikke en eneste feil i bildet. Det var rett og slett nydelig.

Den samme opplevelsen hadde vi i flere andre spill, være seg The Crew, Far Cry 4 eller Batman: Arkham Origins.

Vi kastet også en utfordring ut på kontoret, den beste CS-spilleren kunne møte på bakrommet med en gang. Vedkommende ble satt foran skjermen og sendt ut på en runde i Counter-Strike: Global Offensive. Skjønt, det ble ganske mange runder. Til tross for å gjøre sitt beste fant vedkommende aldri noen tilfeller av bildefeil. Spillet fløt helt fantastisk hele tiden.

Allerede etter én dag merket vi noe som vi ikke likte så godt. Langs venstre side av skjermen, helt nede, var det en rekke døde piksler. Hele feltet var nok rundt ti piksler bredt, og gikk flere centimeter langs skjermkanten.

I tillegg føles byggkvaliteten generelt noe svak ut. I forbindelse med transporten fra fototeltet og bort til skrivebordet fikk vi en lang ripe i foten, uten helt å skjønne hvorfor. Et annet sted skulle vi pirke på en ripe med neglen, med det resultatet at det plutselig var to riper. Litt mer solid plast hadde gjort seg.

Konklusjon

Acer XB270HU er å bli en knallbra skjerm med en imponerende liste egenskaper. Det er rett og slett litt vemodig å skulle sende fra seg denne skjermen.

Vi begynner med bildet. Selv om dette ikke er UHD med sine nesten 4000 piksler i bredden er det fremdeles bra. 2560 ganger 1440 er merkbart skarpere enn full HD. Legger vi til at det er brukt et IPS-panel blir det enda bedre, men finere farger og bedre innsynsvinkler.

På toppen av det hele støtter skjermen hele 144 Hz, Nvidias G-Sync for en bedre opplevelse og Lightboost-etterfølgeren ULMB.

Bildekvaliteten og opplevelsen i spill er bare helt fantastisk, og særdeles vanedannende.

Et av ankepunktene er prisen, her må du ut med solide 7500 kroner. Det er mange penger for en skjerm, og det er mange fete skjermer i den prisklassen.

En veldig spennende konkurrent er Asus ROG Swift PG278Q, som koster fra 6300 kroner. Her får du mye av de samme egenskapene, men må nøye deg med et TN-panel.

Noe annet som trekker litt ned er byggkvaliteten. For oss er det viktig at en skjerm, som tross alt skal trone midt på skrivebordet, også ser bra ut. Kanten rundt skjermen ser grei nok ut, men foten ser veldig billig ut. Vi opplevde også flere riper samt en serie med døde piksler.

Totalt sett er dette likevel noe vi glatt anbefaler. Hadde den ikke hatt den kjipe byggkvaliteten hadde den stukket av med utmerkelsen «Helt rått», men må nøye seg med en ren abefaling.

Drømmer du om mange piksler? Ekstrem pikseltetthet er ikke bare positivt » (Ekstra)

9
Imponerende

Acer XB270HU

 • Krysse av
  God oppløsning
 • Krysse av
  IPS-panel
 • Krysse av
  144 Hz
 • Krysse av
  G-Sync og ULMB
 • Krysse av
  Gode menyer
 • Bytt
  Litt skrall byggkvalitet
Les også
Spiller du dataspill vil du nok ha denne
Les også
Acer med produktskred
Les også
Nå har AMD lansert FreeSync: – Vår løsning er bedre enn Nvidias
Les også
Philips BDM4065UC: Digert bilde til lav pris
Les også
Samsung S34E790C: Samsungs første buede PC-skjerm imponerer
Les også
Asus kommer med en ny og helt rå spillskjerm – vi har prøvd den
annonse