Slik er NRKs nye nett-TV
Vi har tatt en nærmere titt på den nye satsningen.
NRK lanserte nylig en betautgave av sin nye nett-TV-tjeneste. Rikskringkasteren har hatt den samme, gamle utgaven av sin nett-TV-løsning siden 2001, men i kulissene har de jobbet med en flunkende ny spiller og teknologi.
Blant de viktigste nyhetene er bedre bildekvalitet, at du til enhver tid kan hoppe tre timer tilbake i NRKs direktesendinger og at alle programmer legges over i et søkbart arkiv. Egenproduserte programmer blir liggende permanent, mens innkjøpte programmer vanligvis blir liggende i én til to uker.
Ved siden av økt lyd- og bildekvalitet er navigasjonen gjort smidigere, teksting er valgfritt, det har blitt mulig å streame innhold til flatskjermen via AirPlay og det skal etter hvert bli problemfritt å ta i bruk tjenesten fra smarttelefon og nettbrett ved siden av PC.
Men hvordan fungerer den nye tjenesten? Vi har tatt en nærmere titt på nettsiden og avspilleren, og har stilt Sindre Østgård, sjef for nye medier i NRK, noen spørsmål.
En rask titt
Førsteinntrykket av den nye nett-TV-tjenesten, eller NRK TV som den heter, er at alt er ryddig og oversiktlig:
På forsiden finner vi menyene A–Å, TV-guide og Se TV direkte øverst, sammen med et søkefelt. I midten befinner det seg en bildekarusell av utvalgte TV-programmer med store bilder som dominerer det visuelle uttrykket, mens litt lenger ned på siden finner vi menyene Aktuelt, Populært og Siste.
Videoavspilling fungerer relativt smertefritt, men noen ganger med uklart bilde. Som vanlig kan du navigere frem og tilbake i videoen, justere volum og vise videoen i fullskjermsmodus, samt velge om du vil ha teksting eller ikke. Alle programmer har fyldig informasjon med aldersgrense, sjanger, beskrivelse og så videre.
Kom i gang
NRK TV fungerer på Windows, OS X og Linux, og med nettleserne Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera og Chrome. I tillegg går det an å kjøre tjenesten på diverse smarttelefoner og nettbrett, men denne funksjonaliteten jobber NRK ennå med å tilpasse til en endelig utgave.
NRK TV krever videre siste versjon av Adobe Flash, og det er anbefalt at du har skrudd på støtte for JavaScript i nettleseren.
Hovedmenyene: Enkelt og oversiktlig
A–Å viser alle programmer på NRK fra A til Å, rett og slett. Du kan velge mellom å vise tilgjengelige programmer og alle programmer. Alle programmer viser også TV-programmer som du ikke lenger kan se fordi NRKs rett til å vise programmet har løpt ut.
TV-guide er lagt opp som en vanlig TV-guide som du finner på nettet. Her får du loddrette menyer for NRK1, NRK2, NRK3 og NRK Super – med innholdet i de ulike kanalene ført opp kronologisk etter klokkeslett. TV-programmer som ennå ikke har blitt sendt kan du naturligvis ikke streame.
Øverst i TV-guide er en vannrett meny med ukedagene, samt alternativet "Velg dato", der du får opp en kalender. Du kan for eksempel velge fredag 13. april for å se hva som gikk på de fire kanalene på den datoen. Ikke alle programmene her er tilgjengelige, for eksempel ikke visse TV-serier og filmer.
Vi opplever tjenesten som enkel i bruk og oversiktlig.
Når du trykker på Se TV direkte blir du kastet rett ut i sendingen som NRK1, NRK2, NRK3 eller NRK Super sender akkurat nå, såfremt NRK har rettighetene til det. Du kan velge mellom de fire kanalene og se en kort oversikt over hva de sender nå og hva som dukker opp i løpet av de neste timene.
I søkefeltet kan du søke etter programmer som vanlig. På samme måte som for eksempel Wikipedia og Google kommer søket med forslag til hva du leter etter. Når du for eksempel skriver "Lil" dukker forslaget "Lilyhammer" opp (det er forøvrig for sent å se denne TV-serien på nett-TV-en). På siden for søkeresultatene kan du også velge mellom tilgjengelige programmer og alle programmer.
Kategorier og filtrering
Menyene Aktuelt, Populært og Siste befinner seg som nevnt lenger ned på siden og gir deg ulike valg for å filtrere etter hva du ønsker å se. Aktuelt viser utvalgte programmer som er sendt nylig, Populært viser programmer som er mest avspilt (her kan du også se hvor mange avspillinger hvert program har), mens Siste viser de aller nyeste programmene.
NRK TV har i tillegg en egen side for kategorier. Kategoriene er Barn, Dokumentar og fakta, Helse, forbruker og livsstil, Kultur og underholdning, Sport, Nyheter, Filmer og serier, Samisk og Tegnspråk.
Avspilling av videoer
Det kanskje viktigste spørsmålet er om selve videoavspillingen fungerer. Det gjør den, men vi opplever noen ganger at bildet er pikselerert, noe som kommer av bufring. Om dette skyldes for tregt nett eller for dårlig optimalisering fra nettjenesten, er vanskelig å si.
Hvert program inneholder informasjon om aldersgrenser, hvor lenge det er tilgjengelig, hvilken sjanger det tilhører, programbeskrivelse og varighet, samt et felt der du kan se selve tekstingen (hvis tilgjengelig).
På avspilleren er det muligheter for å justere volum, skru tekst av og på, og skru fullskjermsbilde av og på. Du navigerer i en video på et vannrett felt akkurat som på for eksempel YouTube. I direktesendingene kan du når som helst flytte deg inntil tre timer tilbake i sendingen.
En ting vi savner er muligheten til å justere bildekvaliteten, selv om NRK hevder at de tilpasser dette til det beste alternativet for deg. Kvalitetene NRK sender i er ifølge dem selv 320 x 180, 480 x 270, 640 x 360, 960 x 540 og 1280 x 720 piksler. Det finnes altså ikke støtte for 1920 x 1080 pikslers oppløsning (Full HD).
Den nye videospilleren er en klar forbedring i forhold til den gamle, som kunne være vanskelig å få til å fungere skikkelig. Kvaliteten på bildet har blitt bedre, men det er ikke en spesielt merkbar forskjell på lyden.
Kvaliteten i høyeste oppløsning (1280 x 720) er tilnærmet lik videoer med samme innstillinger i YouTube. Bitraten er ikke like god som 720p på en tilsvarende MKV-fil eller fra Blu-ray, men det var heller ikke forventet. Forskjellen er uansett ikke merkbar for de aller fleste, og kort fortalt ser bildet bra ut i høyeste kvalitet (såfremt det ikke er pikselerert).
Videoene starter omtrent umiddelbart etter at du har trykket deg inn på dem. Spoling i videoer går stort sett raskt, og lar deg hoppe frem og tilbake uten protester. Videoen laster i noen få millisekunder før den fortsetter å spille av når du spoler. Programsider går også raskt å laste inn, og helhetsinntrykket er at all navigasjon og lasting går fort og smertefritt.
Menyer nedenfor videoen kan navigeres mens programmet går uavbrutt. Det gir en sømløs og brukervennlig opplevelse. Du får også muligheten til å se på flere programmer innen samme kategori lenger ned.
På telefonen
NRK TV virker på nyere smarttelefoner og nettbrett, og skal etter hvert bli spesialtilpasset disse plattformene. Vi testet ut tjenesten med en Samsung Galaxy S II (GT-I9100) som kjører på Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich.
Nettsiden har sin vanlige skrivebordsstørrelse og er ikke optimalisert til smarttelefonen. Det fungerer å spille av videoer, men du må krongle deg til fullskjerm for å navigere i selve videoen. Lastetiden kan være et irritasjonsmoment.
For å bruke NRK TV på mobilen trenger du ikke være tilkoblet et trådløst nettverk, men kan også bruke mobilt nettverk/3G. Mobilnett har likevel kapasitetsbegrensninger, som gjør at seeropplevelsen ikke alltid vil være optimal, skriver NRK på sine hjelpesider.
I dag er det ikke mulig å få teksting på iPhone, iPad eller Android (3.0, eller nyere versjoner), men det er noe NRK jobber med.
Enkelte Mac-brukere har meldt om flere problemer med Silverlight-teknologien som blir brukt i den gamle nett-TV-løsningen til NRK. Blant annet forsvant ikke musepekeren fra bildet, lyd og bilde var ofte ute av synk og avspilleren kunne ofte henge seg når man spolte. Vi støtte ikke på noen av disse problemene under vår testing.
Praktiske spørsmål
De som har praktiske spørsmål kan sjekke ut tv.nrk.no/hjelp. Der får du blant annet svar på tekniske krav, om du kan laste ned programmer og så videre.
Du kan stort sett ikke laste ned TV-programmer på grunn av begrensninger i opphavsretten. Noen få nyhetsprogrammer er likevel tilgjengelig på nrk.no/podcast.
Dersom du befinner deg i utlandet har du uflaks. På grunn av opphavsrett er de aller fleste programmene kun tilgjengelig i Norge, både når det gjelder norske og utenlandske produksjoner.
Når det gjelder å se direktesendt TV fra NRK i utlandet, gjør tekniske begrensninger det umulig å vise direkte TV utenfor Norge, forteller NRK.
Konklusjon
Vi er foreløpig svært fornøyde med NRK TV. Oppsettet er oversiktlig og det er enkelt å navigere gjennom menyene som har en logisk oppbygning. Selve videospilleren fungerer godt, men vi savner muligheten til å velge kvalitet selv. Bildet ser stort sett bra ut, men noen ganger blir det uklart på grunn av lasting. Dette er kanskje noe å ta tak i for NRK.
NRK TV er ennå ikke optimalisert for bruk på smarttelefoner og nettbrett. Det kan for eksempel være kronglete å navigere gjennom de skrivebordstilpassede menyene på en liten skjerm, og du må gå i fullsjermmodus for å spole gjennom videoer. Det er heller ikke mulig med undertekster på mobilen. NRK jobber derimot med å fikse spesifikke utgaver av NRK TV til mobile formater.
Ta en titt selv på betautgaven av NRK TV på tv.nrk.no.
På Hardware.no kan du lese et intervju med sjefen for nye medier i NRK, Sindre Ødegård.
- Les også: NRK satser på HTML5