SniktittSony Xperia XZ2

Her kommer det endelig en oppdatert designmobil fra Sony

XZ2 kutter i fortidens digre skjermrammer.

Video

Tek.no / Barcelona: Sony slipper fortsatt mobiltelefoner i et forrykende tempo, men frem til nå har de laget telefoner med store skjermrammer rundt, uten å kaste seg på trenden med ekstra brede og tilnærmet rammeløse skjermer. Men med Xperia XZ2 er det endelig tid for ny design også fra japanerne.

XZ2 tar over for XZ1-modellen som ble lansert i fjor høst. Her går det altså fort fra serie til serie.

Den nye toppmodellen har glass både foran og bak, omgitt av en aluminiumsramme. Vi fikk se den første Sonyen med fingeravtrykksleser på baksiden i form av Xperia XA2 tidligere i år, og det er også løsningen som er valgt her. Det kan se ut til at Sony er på vei helt bort fra sine sidemonterte fingerlesere.

Se vår gjennomgang av Sonys nye mobiler i videoen øverst i saken.

Ny design fra a til å

En stor kameratut og en Xperia-logo dominerer ellers baksiden på telefonen, som har puteformet glass på baksiden. Det gjør at den er helt super å holde. Den nevnte fingerleseren ligger også ganske lavt på baksiden, slik at pekefingeren naturlig lander på den når man holder telefonen for vanlig bruk. Du slipper å peke oppover på telefonen, selv om det også er en ganske naturlig handling for mobilene som har høyt plassert leser.

Den blanke baksiden er lekker å se til. Gorilla Glasset er også ekstra tykt, så mobilen skal tåle mer.

De fire fargene den kommer i er svart, hvit, grønn og lilla. De to førstnevnte ser i grunnen ut akkurat som forventet, mens fargespillet i det grønne og lilla glasset minner mye om det vi så i HTCs glasstelefoner i U11-serien. Her kan lyset få det til å variere fra tydelig grønt til marineblått, mens den lilla varianten tenderer mot en mørk rosa variant.

Den 5,7 tommer store skjermen dominerer naturligvis forsiden. Selv om dette er en 18:9-skjerm er ikke mobilen fullt så rammeløs som andre varianter fra konkurrentene. Men det må også sies at Sony som vanlig har en design som skiller seg litt ut fra mengden. Den hadde kanskje blitt mer ergonomisk med enda tynnere rammer, men da hadde den liknet mer på Galaxyene og Huawei Matene på markedet.

Kraftig lyd og risting

En mobiltelefon med rumperister. Den kan vibrere i takt med musikken, når noe eksploderer i en film eller når det går hardt for seg i spill.

Sony har snakket om stereolyd rett fra telefonens høyttalere i mange år. Og vi mobilnerder har gjerne gjespet litt samtidig, for det er ikke den helt voldsomme lyden Xperia-modellene har prestert likevel. Topphøyttaleren har fungert som en slags hjelpehøyttaler for bunnhøyttaleren, og man har fått et slags stereoperspektiv, men ingenting i nærheten av det HTC og Apple får til når de virkelig flotter seg på lydfronten.

Sony økte volumet fra disse høyttalerne i forrige generasjon, men nå har de økt det ytterligere. Og plutselig ble det veldig vanskelig å avgjøre hvilken av de to gjeveste båsene XZ2 hører hjemme i. Det er faktisk mulig de har tatt steget opp i toppklassen sammen med HTC og Apple.

Samsung var tidlige med å legge inn jukse-HDR for eldre innhold på sin Galaxy S8. Nå har også Sonys heftigste Xperia-modell en liknende løsning. Det er svært praktisk, siden det meste innholdet på nett enn så lenge ikke har HDR-informasjon.

En litt uventet funksjon Sony har bygget inn er ... en slags rumperister rett i telefonen. Du vet disse vektene hjemmekinobyggere setter i kinostolene sine for at eksplosjoner og høy musikk skal bli litt ekstra følbar. Hele telefonen rister i takt med musikken, eller når eksplosjonene tar av i film og spill.

Det kan kanskje virke som en gimmick, men det er en interessant løsning som jeg tror man kan bli farlig fort vant til dersom man bruker mobilen mye til videotitting med høyttalerne aktive.

Den kraftige vibrasjonsløsningen skal også utvides til å i gradvis større grad kunne gi tilbakemeldinger fra resten av telefonen og menysystemet. Tenk måten Apple får fingersensorene sine til å føles som knapper ved hjelp av vibrering. En god nok løsning her kan faktisk langt på vei simulere trykknapper.

Jukse-HDR for eldre innhold

En utgave av mobilen veksler mellom rosa og lilla, avhengig av lyset.

I tillegg har Sony lagt til oppskalering til HDR-video for gammelt videomateriale og strømmetjenester. Så langt har dette i stor grad vært Samsungs paradegren, men det gir en svært god effekt på sitt beste, med kraftig lys steder på skjermen samtidig som andre deler holder seg detaljerte. Dette er en funksjon som kan forbedre videotitting med flere hakk, og det er ekstremt mye videoinnhold der ute som ikke er HDR i utgangspunktet.

Kameraet i Xperia XZ2 er det samme som i forrige modell, men det er mange deler som er delaktige i kvaliteten du får ut. Så selv om brikke og optikk er lik, er det en god mulighet for at Sony har rett når de sier at oppgradert programvare og bildebehandlingsbrikke skal bidra til vesentlig bedre bilder. Det er spesielt behandlingen av bilder tatt i mørket som skal ha blitt bedre.

Kan hende er Sony endelig på vei til å bli ledende på bildekvalitet med egne kamerabrikker? Det er strengt tatt på tide, ettersom konkurrentene har klart å få spektakulære resultater fra disse brikkene før, mens Sony har tuslet litt etter med samme maskinvare i telefonene.

Nye videofunksjoner

Kameraet er det samme som før, men det har fått seg noen oppdateringer i programvaren, og en raskere prosessor betyr at det kan ta seg tid til mer digital opprydning i bilder og mer avanserte videofunksjoner.

Funksjonen som lar deg ta supersaktefilm er stadig med, men nå kan du også bruke den ved full-HD-oppløsning. Ulempen er at opptakstiden blir ekstremt kort. Bufferminnet den lagrer til har nemlig ikke økt. Ved 720p kan du filme i 0,2 sekunder, og ved 1080p kan du filme i 0,1 sekunder. Det blir altså enda vanskeligere å treffe på hendelser, men hvis du har en kontinuerlig handling du ønsker å sakke ned kan det likevel være nyttig.

Bare tenk på at du trenger enorme mengder lys for å få rene bilder. Utendørs i stormende solskinn er som regel fasit for å få mest mulig ut av denne funksjonen.

Mobilen serverer tips og påminnelser i en slags chat.

På programvaresiden har de forresten lagt til mulighet for filming til såkalte Hybrid Log-filer. Dette fungerer på en måte slik RAW-format gjør for stillbilder, og gir deg langt flere redigeringsmuligheter i etterkant. Det handler spesielt om ting som fargegradering av videoen.

LG viste det i sin V30-modell i fjor, som forøvrig fikk seg en liten oppgradering her på denne messa.

Lynrask Android 8 og større batteri

Forrige generasjon både innfridde og skuffet litt. Den var ekstremt tidlig ute med Android 8, men den hadde samtidig litt lite batteri. Siden Android 8 styrer batteriforbruket så godt leverte den likevel helt grei batteritid. Men enn om den hadde hatt større batteri?

Svaret på det spørsmålet burde Xperia XZ2 kunne gi. Batteristørrelsen går nemlig fra 2700 mAh i forrige generasjon, til 3180 mAh. Det er stadig vekk ikke blant de aller største batteriene, men det skulle være stort nok til at XZ2 klarer seg lenger mellom hver gang den ser en lader enn forgjengeren.

Telefonen er fortsatt vanntett, har kraftige høyttalere oppe og nede, og bak glasset på baksiden skjuler det seg støtte for trådløs hurtiglading.

Sony har forøvrig gjort noe litt nytt med de sedvanlige lyspæretipsene de har pleid å gi i Android-telefonene sine. Fremfor at du får dem opp som enkeltvarslinger i toppmenyen, får du nå tips og triks som en slags chat fra selve telefonen. Her er det ikke bare enkel informasjon om funksjoner du ikke har prøvd som kan dukke opp, men også påminnelser om at du har glemt å sette opp alarmer til tider du ellers ville satt på vekkerklokken.

Som også forrige generasjon XZ-modeller var er XZ2 lynende rask ved første møte, og forutsatt at ikke Snapdragon 845 har noen nykker vi ikke vet om ennå, er det naturlig å anta at mobilen vil holde seg kjapp i ganske lang tid fremover. Forrige generasjon Snapdragon-modeller var nemlig blant de mest pålitelige for god ytelse.

Svært god forsalgsdeal

Sony holder prisen omtrent midt i toppmodellsjiktet. XZ2 vil koste 8000 kroner når den kommer, og forhåndsbestiller du telefonen får du et sett særdeles gode helt trådløse ørepropper med på kjøpet. Det er alltid vanskelig å avgjøre om man skal gå for disse forhåndstilbudene, siden det er vanskelig å vite akkurat hvor god telefonen er før den faktisk kan prøves i butikk, og både tester og andre kjøpererfaringer er i mål.

Men de nylige XZ-modellene fra Sony har stort sett levd godt opp til produsentens beskrivelser, og gjør denne det også er forhåndsdealen Sony tilbyr av det smått spektakulære slaget. Proppene har nemlig en pris på rundt 2000 kroner helt på egen hånd.

Dette er noen av høydepunktene så langt fra MWC:

Les også
Dette er HTCs nye flaggskip
annonse