Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC U11

HTC lykkes endelig – med en telefon du kan klemme på

HTCs nye toppmodell byr på nye måter å bruke telefonen på, og mangler egentlig bare én ting.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det har blitt noen dager siden HTC slapp sitt nyeste flaggskip, U11. Telefonen har sin egen, ganske uvanlige betjeningsløsning. Du kan nemlig klemme på den for å få den til å gjøre som du vil.

Det er ikke bare intuitivt og enkelt å finne ut av; det er noe all elektronikk i hele verden burde adlyde. Enn så lenge er det bare fjernkontroller og U11 som skjønner at hvis du klemmer ekstra hardt på dem, ønsker du at noe skal skje.

Uvanlig farge

Testutgaven jeg surrer rundt med er den såkalte Amazing Silver-varianten. Amazing Silver er taiwanesisk for blått, tror jeg. For den er kun sølvfarget fra helt spesielle vinkler og i bestemte lysforhold. For det meste er den det jeg ville kalt isblå, men den speilblanke glassflaten på baksiden tenderer også mot dypere grønt.

En måneds tid etter slippet tidlig i juni vil en rød utgave treffe enkelte markeder, og i den grad HTCs designere har rett i sine høytflyvende ord om farger, er det for den mobilen påstandene gjelder. Den veksler mellom et helt kobbel av farger, fra speilgull til dyp, dyp rød. Det er virkelig en lekker telefon, men den kommer kanskje ikke til Norge før utpå høsten.

Om du klemmer på sidene av telefonen kan du aktivere funksjoner uten å være borti skjermen. Det er veldig nyttig noen ganger, men foreløpig ikke hele tiden. I løpet av en drøy måned er det ventet å dukke opp en app som lar deg bruke klemmefunksjonene i alle mulige apper. Da kan løsningen bli betydelig mer brukt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Uansett hvilken telefon som står på ønskelisten - jeg hører ofte klager over de konservative fargevalgene som er tilgjengelig i Norge. Nå begynner det å bli flere aktører som satser på mer enn svart og hvitt i markedet, så her er det på tide å kjenne sin besøkelsestid. Hvis du ønsker et mer fargerikt mobilutvalg, altså.

Dette er også en telefon som er forholdsvis tynn og avrundet på baksiden. Det gjør den god å holde i, selv om den er ganske stor.

U11 er omtrent like stor, om enn litt lavere enn Samsungs Galaxy S8+. Sammenliknet med Apples iPhone 7 Plus, som har like stor skjerm, er HTCs toppmodell noen millimeter mindre både i høyde og bredde. Det er altså en stor mobil, men ikke en hinsides stor mobil. Hvis du får til å bruke en av de andre store toppmodellene på markedet burde U11 gå helt fint.

For noen blir den nok likevel i største laget, men er du i tvil; finn en butikk og hold telefonen i hånden.

Byggekvaliteten virker ellers god, og telefonen er vanntett. Et høyst uvanlig, men velkomment grep fra HTC. Det har så langt ikke kommet så mange modeller fra det holdet med skikkelig tetting.

At fingersensoren er lavt på forsiden betyr at den er langt unna innholdet på skjermen. Det er faktisk ikke så dumt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De små rillene i låseknappen er forøvrig en utmerket liten detalj HTC og Huawei har lagt seg til å ha på sine modeller. De gjør at man umiddelbart merker hvilken knapp man trykker på, i motsetning til for eksempel på Samsungs modeller, der jeg ofte fikler litt i vanvare til skjermen kommer på.

Enkelte tester har kritisert HTC U Ultra for å ha fingersensoren plassert for lavt. Den er plassert lavt også på U11, men etter en stunds bruk gir det mening. Joda, du må saktens flytte fingeren litt lenger ned enn på andre telefoner, men konsekvensen er at du aldri risikerer å trykke på skjerminnhold i stedet. Det har vært et lite irritasjonsmoment med for eksempel fjorårets Galaxy S7.

Den kan klemmes på

Du kan starte kameraet fra låst telefon ved å klemme og holde inne. Hvis du har satt opp funksjonen som kamerasnarvei - du kan allerede velge mellom en hel del muligheter her.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

HTC gjorde et stort poeng av at U11 har trykksensorer langs sidene av telefonen da den ble lansert. Og det er faktisk ikke så dumt. Det er fryktelig enkelt å komme i gang med løsningen, og den er rimelig smart laget.

I utgangspunktet kan du sette opp kort og langt trykk til å utføre ulike ting. Dernest kan du bruke trykket til ulike ting i ulike apper.

Eksempelvis er den grunnleggende funksjonen at man trykker og holder grepet langs sidene for å vekke den fra dvale og gå direkte til kameraet. Det samme fungerer om telefonen alt er våken. Så fort man er inne kan man fotografere med et kort trykk.

Amazing Silver er fargen som kommer først til Norge. U11 bytter farge og nyanse etter lys og hva slags vinkel du ser på den fra. Men sølvvarianten er veldig sjelden sølv - som regel bytter den mellom nyanser av blått.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ting jeg har lagt merke til i testperioden er at telefonen tar seg en ørliten pause fra man trykker til den tar selve bildet. Det kan virke dumt, eller tregt, ved første øyekast. Men det er faktisk fornuftig. For idet man trykker har man en tendens til å bevege litt på telefonen. Hvis følsomheten er satt lavt, så man må trykke til litt ekstra, kan det hende man rister litt på hånden idet man gjør det også. Da er det veldig greit at ikke kameraet må håndtere de ekstra bevegelsene om lyset er dårlig.

Hvor godt virker det i praksis?

Klemmeløsningen skal også fungere under vann. HTC fortalte at de ikke anbefaler noen å faktisk bruke telefonen under vann. Den skal tåle det, men samtidig slites pakninger og deler over tid, og det som var noenlunde tett da det var nytt, er ikke nødvendigvis det noen måneder senere. Skulle vann trenge inn i telefonen er det i utgangspunktet vanskelig å nå frem med en garantisak, all den stund produktet ikke anbefales brukt slik.

Så det er mest en ekstra sikkerhet om uhellet er ute, men hvis du likevel tar sjansen på at telefonen overlever, kan du altså gjøre morsomme ting med U11 og det supre kameraet som vi skal komme tilbake til.

Jeg har brukt litt tid på å bli vant til å kunne klemme på telefonen for å utføre ulike handlinger. Selv har jeg satt Spotify på kort klem, og beholdt kameraet på langt klem. Men selv om det er veldig enkelt å bruke løsningen, er det ikke så fryktelig ofte man virkelig behøver den.

Klemmefunksjonen er ikke alltid nyttig, men når man bærer rundt på hundre ting - og en telefon - kan det raskt vise seg hvor praktisk det er å bare kunne klemme for å utføre handlingen du ønsker. I løpet av relativt kort tid loves det dessuten at funksjonen skal bli enda nyttigere, med en app som tillater styring av andre apper med klemming.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig er den veldig kjekk å ha når man først trenger den. For min del er det typisk om jeg bærer noe i den ene hånden, samtidig som jeg har telefonen i den andre.

Å låse den opp, finne kameraappen, vente på prosessen og deretter trykke på skjermen for å ta bildet blir veldig omstendelig. Som regel lar jeg de fotomulighetene som oppstår i sånne situasjoner gå fra meg. Men med U11 trenger man ikke det.

Selv om man kanskje ikke trenger den kjempeofte, er den altså ingen gimmick. Den kan være en reddende engel når behovet dukker opp.

Kan bli enda nyttigere

Dessuten har HTC lovet at en ny app for klemmefunksjonen er på vei. Der kan man sette opp mer avansert styring av alle mulige apper man måtte ha på telefonen. Dermed kan man se for seg å styre musikkavspilling i Spotify om man ikke er så opptatt av å ta bilder. Langt klem for play og pause, med kort klem for å spole til neste, for eksempel.

HTC har det med å snakke om apper og funksjoner før de faktisk er ferdige med dem, og Sense Companion for U Ultra kom noen uker etter forventet slippdato. Forhåpentligvis tar ikke denne appen like lang tid.

Alt i alt er det foreløpig veldig nyttig å kunne klemme telefonen i noen bestemte situasjoner. Hvis appen som kommer holder det den lover, kan det bli svært nyttig store deler av tiden. Hvor godt sistnevnte virker gjenstår å se.

Ytelsen

Både opplevd og målt ytelse i HTC U11 er vanvittig god. Det er tydelig at Qualcomm 835-brikken som sitter inni telefonen gjør jobben på en ålreit måte, og telefonen blir sjelden plagsomt varm. Ytelsen varierer noe om telefonen blir lunken, men ikke så voldsomt mye, og man skal bruke den tungt en god stund før det skjer.

untitled link

Med omtrent like mye målt futt som de beste fra Samsung, Huawei og Sony, samt enda litt mer enn fra Apples toppmodell, burde U11 være mer enn god nok til å bite fra seg i det du kommer over av apper. Både i år og neste år. Sannsynligvis trekker den fortsatt mange av de mer krevende appene et par år frem i tid.

Gode målinger er ikke alltid det samme som god brukeropplevelse. Men heldigvis er det også det her. HTCs Sense-menyer flyter godt, og stopper aldri opp. Mesteparten av testen er gjort med siste programvare før telefonen skal i salg. Den er altså strengt tatt ørlite grann uferdig, men det har ikke vært merkbart. Foruten noen små kameraproblemer som raskt bedret seg med en oppdatering i testperioden. Her har altså HTC tilsynelatende gjort en god jobb på å polere opp programvaren.

Sense har stadig en del unik funksjonalitet, og et eget utseende på hjemmeskjerm og appmeny, men ellers kommer det stadig nærmere Googles egne Android-menyer. Og i kombinasjon med kraftige Snapdragon 835 går dette lynende raskt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Funksjoner og bruk

Sense pleide å være en av de aller mest tilpassede Android-menyene, men nå for tiden ligger den langt nærmere original Android enn før. Det designen på hjemmeskjermer og appmeny som avslører at dette ikke kommer rett fra Google. I tilllegg til en del av funksjonene, så som klemmeløsningen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

HTCs Sense pleide å være en av Android-verdenens mest tilpassede menyløsninger. Slik er det ikke lenger. Designen er tydelig forskjellig på hjemmeskjerm og i appmeny, men nedtrekksmenyen er omtrent slik ren Android 7.1.1 skal se ut, og det samme gjelder for innstillingsmenyen.

De nye hurtigsnarveiene i aller nyeste utgaver av Android er faktisk også til stede her, slik at du kan holde inne på hvert appikon for å få opp hurtigstartknapper for vanlige aktiviteter. Ikke alle apper har denne løsningen, men Googles egne og noen av HTCs har det. Det som du uansett må vente på Android O for å få er den nye varslingsløsningen som dukker opp i akkurat samme meny om du tester beta-utgaven som er ute for Pixel i disse dager.

Appmenyen ser stadig ut som før, og det følger med en del apper i menyene her - men de fleste ekstraappene lar seg fjerne. Ellers er også HTC glade i å levere i overkant mange funksjoner som enkeltapper.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Andre ting som har mye til felles med rene Google-telefoner er appene. Det er i stor grad grunnfunksjoner hentet rett fra Google på denne telefonen, med Office-pakke, fotofremvisning og Chrome som forvalgte løsninger.

HTC har sin egen e-postklient ved siden av Gmail, og i tillegg en del andre apper, så som Sense Companion. En app som skal holde litt styr på hvilke varslinger du får, og som kan varsle om sine egne ting den tror du har bruk for å vite. Så langt har ikke min varslet meg om stort, men den foreslo lunsj på en fiskerestaurant i nærheten da jeg var farlig sulten forleden, og traff slik sett ganske bra. Jeg liker fisk, det var i nærheten og det var godt timet med når jeg vanligvis spiser lunsj.

Kom igjen, da! Vi vet du har lyst til å spamme vennene dine med verdens mest irriterende mobiltastatur. Touch Pal er en elendig løsning som både HTC og du burde bytte ut med noe annet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fullt så revolusjonerende som HTC først presenterte Sense Companion som, for snart et halvt år siden, virker den imidlertid ikke å være.

En ting som overhodet ikke er nyttig, og som strengt tatt HTC snart burde bytte ut, i alle fall i sine globale modeller, er Touch Pal-tastaturet. Det er en helt enorm tastaturpakke som opptrer omtrent som sitt eget operativsystem inni det vanlige, med appbutikk og innebygget mas om å kjøpe ting.

Med all denne Google-dominansen ellers på telefonen, hvorfor ikke bare kjøre et helt ordinært Google-tastatur? Det virker nå uansett måtelig greit, og det er fort gjort å erstatte det fra Google Play.

Batteritiden er ålreit nok, og holder ut dagen og litt til med middels til høy bruk. Fullt ut to dager må du bruke den veldig forsiktig for å få. Så hverken best eller verst i sin klasse.

Lyden under samtale er ålreit, men hvor god den er til å skrive SMS med avhenger av hva du synes om Touch Pal. Jeg liker det ikke, og sinkes noe voldsomt av det. Men med for eksempel Googles GBoard går det naturligvis som en lek å skrive på telefonen. Velg din favoritt.

Lyd og underholdning

En kjapp tur innom U Sonic-menyen kan gi bedre lyd for akkurat dine ører, og skrur samtidig på støydempingen i ørepluggene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

HTC U11 kan spille kjempehøyt på de eksterne høyttalerne. Den har to av dem, og de spiller i stereo. Den spiller musikk på moderate volum greit, mens Youtube-videoer med snakking fungerer utmerket også på veldig høyt volum.

Hodetelefonene som følger med likner på dem som fulgte med i U Ultra, og som ga meget god lyd også der. Men nytt er aktiv støydemping. Som for noen av Sonys tilbehør gjøres dette med mikrofoner i ørepluggene, mens selve arbeidet med å lage motlyd foregår i telefonen. Ulikt Sonys løsning er det USB-C som er tilkoblingen, og ikke en utvidet mini-jack.

Lyden er fortsatt meget god, og det virker som om proppene demper lyden rundt noe, men skal jeg være ærlig sliter jeg litt med å avgjøre hvor mye som er aktiv demping, og hvor mye som skyldes at ørepluggene sperrer godt for øregangen og uansett har meget god passiv demping.

Etter en kort måleseanse forsøker dessuten telefonen å finne ut hvordan akustikken i øregangene dine er, og vil utforme en lydprofil basert på det. Det virker å fungere bra, og jeg foretrekker lyden med denne løsningen på. Det sagt er ikke dette unikt. Både Sony og Samsung har liknende løsninger. Alle har god lyd, men jeg holder en liten knapp på HTCs som best i dette løpet.

Det som derimot er unikt for HTCs telefon er at USB-C til mini-jack-overgangen som følger med faktisk er en liten DAC, eller et lydkort, om du vil.

Det mest spennende tilbehøret i esken

Svært gode hodetelefoner følger med. Men nesten like viktig; en USB-C-overgang som er et kraftig og ålreit lydkort. Den fungerer fint i andre telefoner som slett ikke pleier å virke med USB-C-overgang.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da dette ble påstått fra scenen tenkte jeg faktisk at det måtte være humbug. Det er av og til ting blir presentert med store ord uten å være fullt så store som lovet. Og det finnes et hav av USB-C-overganger der ute. I mine forsøk funker de kun på telefoner som ikke har mini-jack, der lydkretser er koblet direkte på USB-C-tilkoblingen i stedet.

Slik er det for eksempel også for hodetelefonene til U11. De virker på HTCs telefon, men ikke på Samsung Galaxy S8.

Men det gjør faktisk USB-C-overgangen. Der Motorolas og andres slett ikke gjør det. For å ytterligere understreke at det faktisk er maskinvare inni her, satte HTC U11 umiddelbart igang en programvareoppdatering for den lille donglen da jeg koblet den til. Dette er med andre ord et fullblods lite lydkort, og skulle du behøve flere lydtilkoblinger på en Mac eller på en PC med USB type-C, burde den funke like greit der. Snedig!

Og lyden? Vel, den lever godt opp tidligere BoomSound-produkter fra HTC. Den spiller grisehøyt, er ørlite grann bassig, men ellers finfin.

Hva med virkelig krevende hodetelefoner?

Det er litt mange apper og skrot i menyene her, selv om mye kommer fra Google, så som Google Foto til høyre. Men tredjepartsapper som Under Amrour og News Republic eller Blinkfeed, om du vil, kan heldigvis fjernes.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Resultatet var så overbevisende at jeg koblet til Sennheisers HD650, som normalt skal ha sin egen forsterker for å spille høyt og pent. Konklusjonen er at dette spiller over absolutt all forventning. Det er merkbart at den er bittelitt ivrig i bassen - HD650 er tross alt ikke Sennheisers mest nøytrale hodetelefoner, og basstung pluss basstung kan bli en litt slitsom kombinasjon. Men det spiller høyt, det spiller med et utmerket stereoperspektiv, og med noenlunde god kontroll på bassen. Litt mer diskant hadde likevel gjort seg.

Sammen med en av de heftigere Sennheiserne, HD800, er resultatet vesentlig ... bedre?! Disse er normalt mye mer kresne på kilder enn HD650, men de er mer nøytrale og dermed kler de HTCs lille plugg langt bedre.

Jeg måtte naturligvis prøve HD800 mot Galaxy S8 i samme slengen, med og uten den lille donglen. Det som ble klart ganske raskt er at også Samsungs toppmodell har ganske mye futt i selve utgangen, men lyden i såpass krevende hodetelefoner blir ikke like god rett fra telefonen. Der HTCs DAC låter noenlunde detaljert og pent i diskanten og har et stereoperspektiv med litt romfølelse i, blir Galaxy S8 vesentlig mer flat i de samme hodetelefonene. Stereoperspektivet blir omtrent borte, og det høres ikke lenger ut som om lyden kommer fra hver sin side foran meg. Den høres snarere ut til å samle seg midt i knollen, slik inntrykket pleier å være med rimelige ørepropper.

Konklusjonen om HTC U11-lyden er altså merkelig nok; kjøp den for mini-jack-kontakten den ikke har. For erstatningen følger med, og er bedre. Og ikke er noe større eller mer i veien enn vanlige USB-C-overganger, slik andre portable DAC-er og forsterkere pleier å være. Dette tillegget kan vanskelig overvurderes om du er glad i lyd og har krevende hodetelefoner som du gjerne skulle brukt på farten.

Jeg får be pent om unnskyldning for tankene jeg tenkte da denne lille dingsen fikk sin egen presentasjon under lanseringen.

Ålreit som filmtelefon også

Til video- og filmbruk er historien ikke fullt så fabelaktig. Skjermen har 1440p-oppløsning og grei nok lysstyrke. Innsynsvinkelen er også fin nok, men både på fargegjengivelse og svartnivå når den ikke helt opp til Samsungs beste AMOLED-skjermer.

Det er ganske synlig side om side, men det spørs nok om du vil merke det til hverdags i særlig grad. I den grad det kan merkes, er det når man titter på U11 i stummende mørke. Da ser man at svart stadig vekk ikke er helt svart for alle mobilskjermer. Men dette er fortsatt en rimelig god LCD-skjerm, som du neppe blir misfornøyd med.

Den egner seg utmerket til lange perioder med spilling eller filmtitting.

Kamera

Spesifikasjonene avslører at vi antakeligvis har med en bildebrikke som er svært lik den i Galaxy S8 å gjøre her. Det betyr at HTCs toppmodell nå tar svært gode bilder etter mørkets frembrudd. Og veldig gode bilder ellers også.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

HTC har skrytt mye av sine kameraevner de siste årene. Akkurat som Sony har. Jeg har ikke alltid vært enig med noen av dem. Greit nok, i statiske tester vil noen løsninger være bedre på hvitbalanse og eksponering i dagslys, og det trekker absolutt opp. Men den største og styggeste ulven for mobilfoto uler fortsatt fra skumringen og ut. Ingen mobiler er veldig gode til å ta bilder i mørket.

Men Samsungs telefoner med Canons Dual Pixel-teknologi og 12 megapikslers bildebrikke har så langt vært best på akkurat dette. Heldigvis er det foreløpig ikke et hav av slike løsninger i omløp, så når den spesifikasjonen dukker opp er det grunn til å legge merke til den.

Og det gjør den her i HTC U11, akkurat som den gjorde i Moto G5 Plus, om enn i kombinasjon med annet glass foran.

Det betyr at HTC er uvanlig treffsikre i sin påstand om gode egenskaper i mørket. Her er kameraet stabilisert, som i Samsungs modeller, og glasset er like lyssterkt (f/1.7). Det betyr uvanlig detaljerte og gode bilder i mørket.

Støyen er ørlite grann mer til stede her enn hos Samsung, men det virker ikke som om den påvirker detaljnivået vesentlig. Det virker aller mest som om Samsung er hakket flinkere til å dekke over støyen som dukker opp. Dette er faktisk et virkelig bra kamera, også på kveldstid.

På dagtid blir, som forventet, bildene skarpe og fine. Fargegjengivelsen er stort sett også bra, men skal man pirke på noe er det kanskje at jeg selv ville valgt forskjellig fra telefonen i noen av de vanskeligste eksponeringene, der man har store lyse og mørke partier i samme bilde. HDR+-løsningen gir dette et vesentlig løft, men her er andre modeller bittelitt flinkere. Mye er det ikke snakk om.

Til slutt

Nå som noen av mobilindustriens storheter forsøker å ta livet av skjermrammene, må konkurrentene enten kaste seg på, eller gjøre som HTC; lage en slags best-of-kompilasjon for den mer tradisjonelle formfaktoren, ispedd noen nye og nyttige løsninger og andre, eldre funksjoner som bare er så raffinerte som de kan få blitt. Samtidig er de nødt til å finne en annen måte å være synlige på i mobilbutikken.

Her lykkes HTC jevnt over. Unntaket er muligens kravet om å skille seg ut, for der den henger med den svarte siden frem, er det slett ikke synlig hvor spesiell U11 faktisk er. Og det er egentlig litt dumt.

Her er får du en svært så trivelig telefon og masse tilbehør, til en pris som er noe lavere enn det de dyreste toppmodellene koster. Vi er fortsatt langt unna budsjettmobiler her. Det er ting jeg gjerne skulle sett U11 ha. Bluetooth 5.0 begynner å dukke opp i toppmodeller nå, og kanskje hadde det vært kjekt med en av Samsungs AMOLED-skjermer i denne modellen også. Personlig er jeg også partisk til rammeløse design, men her vet jeg mange mobilbrukere har ulike meninger.

Alt i alt lykkes HTC endelig godt med sin omstart av mobilsatsingen sin. En omstart som putret litt på tomgang med U Ultra. Godt jobbet!

Anbefalte alternativer

Motorola Moto G5 Plus 32GB
Det beskjedne arbeidsjernet

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Motorolas Moto G5 Plus sniker seg inn nesten overalt hos oss om dagen. Grunnen til det er at denne telefonen koster bare 2800 kroner, omtrent en tredel av det du må betale for en toppmodell. Likevel gjør den jobben nesten like godt, med både fantastisk ytelse og et meget godt kamera som har mye til felles med de du finner i U11 og Galaxy S8. Den tåler dessuten å bli regnet på, har god batteritid og en stor, fin skjerm. Her får du veldig mye for pengene, men designen er bittelitt enklere. Hvis du er opptatt av å ha et verktøy som skal gjøre jobben uten nødvendigvis å være et smykke samtidig, kan dette være rett vei å gå.

Samsung Galaxy S8
Rammeløs telefon?

Samsung Galaxy S8

Hvis du vil ha en skjerm som dekker omtrent hele forsiden av telefonen er Samsungs Galaxy S8 eller S8+ et utmerket valg. Dette er en lynrask og tett telefon, med en design som er blant de mest spesielle i mobilmarkedet akkurat nå. Kameraet er også svært heftig. Det mest irriterende ved den er en malplassert fingerleser på baksiden.

Sony Xperia XZ Premium
Sonys forsøk på tradisjonell perfeksjon

Sony Xperia XZ Premium

HTC er ikke alene om å prøve å gjøre maksimalt ut av formfaktoren vi kjenner. Også Sonys nye toppmodell følger en liknende oppskrift. Innmaten har mye til felles, med like rask maskinvare under panseret. Men skjermen er trekkplasteret her, med 4K-oppløsning og HDR-støtte, som HTCs ikke har. Klemmefunksjoner må du klare deg uten, og den utmerkede lille lydpluggen følger heller ikke med. Men så er til gjengjeld mini-jack bygget inn. Også Sonys telefon er tett og svært, svært blank. Bonusfunksjonen her er at kameraet kan ta opp ekstrem saktefilm i 960 bilder per sekund, men det trives ikke fullt så godt i mørket som HTCs.

HTC U11
9
Imponerende

HTC U11

9
Imponerende
sitatHTC U11: nye funksjoner, masse tilbehør og en virkelig lekker telefon.

Fordeler

  • +
    Vanntett
  • +
    Hurtiglader medfølger
  • +
    Ålreit batteritid
  • +
    USB-C-overgangen er et fullblods lydkort(!)
  • +
    Støydempende og svært gode ørepropper
  • +
    Lynende rask
  • +
    Virkelig bra kamera
  • +
    Iøynefallende design

Ting å tenke på

  • Rammene rundt skjermen er fortsatt her
  • Hvor er Bluetooth 5.0?
  • Litt mye skrot i menyene
  • Touch Pal er en masete og rotete tastaturløsning
annonse