Nyhet

Musen fyller 40 år

Den første musen. (Foto: Cern Courier)

I dag er det 40 år siden datamusen ble vist frem for offentligheten for første gang på en datamesse i USA. Men reisen til dagens datamus har vært både lang og begivenhetsrik.

Det som skulle bli inspirasjonen til verdens første datamus ble laget av Tom Cranston, Fred Longstaff og Kenyon Taylor, som alle jobbet med et prosjekt for den kanadiske marinen i 1952. Musen bestod av en vanlig bowling-ball (ja, du leste riktig) pluss diverse måleutstyr festet til den. Musen var et hemmelig militærprosjekt, og ble derfor ikke patentert.

I det herrens år 1964 ble den første datamusen født, tegnet av oppfinneren Douglas Engelbart og bygget av Bill English. Denne musen ble imidlertid aldri tatt i bruk av allmennheten. Engelbart fikk for øvrig aldri noen belønning for sin oppfinnelse, da patentet hans gikk ut før datamus ble populært på markedet.

Håndskåret tremus

Musen til Douglas Engelbart og Bill English har ikke spesielt mange likhetstrekk med dagens moderne mus. Selve musen var en håndutskåret treblokk med plass til én knapp. Under hadde musen to hjul, som sto rettvinklet mot hverandre for å markere musens X- og Y-posisjon.

Engelbart var en oppfinnsom sjel, og prøvde seg på mange forskjellige alternativer til datamusen. For eksempel konstruerte han kontrollutstyr som lot deg styre en datamaskin via bevegelser i kinnene eller nesa. Den håndstyrte musen viste seg imidlertid raskt å være den mest praktiske av redskapene, og de andre gikk inn i historien uten videre bravur.

Den første Alto-musen. (Foto: Oldmouse.com)

...og så kom kulemusen

I 1972 ble den første musen som skulle slå an i forbrukermarkedet oppfunnet, nemlig kulemusen. Mannen bak oppfinnelsen var Bill English. Han oppfant kulemusen da han jobbet for Xerox PARC, og musen var en del av salgspakken til selskapets Alto-datamaskin.

Musen hadde hele tre knapper. Denne musetypen inspirerte en rekke andre produsenter til å utvikle liknende mus, og disse ble flittig brukt av databrukere verden over på 80- og 90-tallet.

Bare to år etter at den første kulemusen kom, laget Jean-Daniel Nicoud ved Switzerland’s Ecole Polytechnique Federale de Lausanne den første kulemusen med to knapper. Men også her hadde den godeste Engelbart en finger med i spillet. Han sendte nemlig tegningene sine til Nicoud, noe som førte til at Nicoud erstattet de to "X- og Y-hjulene" med optiske enkodere.

I 1982 lanserer Logitech sin første mus, P4. Året etter slipper Apple sin Lisa-maskin. Denne maskinen er den første med et grafisk grensesnitt for bruk av mus. Senere det samme året kommer Microsoft med sin første mus. Denne ble populært kalt "Den grønne musen" på grunn av sine to grønne knapper. Musen kostet nærmere 1400 kroner.

Optisk og forholdsvis moderne mus. (Foto: Wikipedia)

Musen blir optisk

Musens utvikling er imidlertid langt fra ferdig. Kulemusen er ikke alltid like nøyaktig, og er svært avhengig av egnet underlag for å fungere optimalt. Hva behøves for å gjøre datamusen enda bedre? Jo, lys. Og der går startskuddet for den optiske musen.

Den optiske musen hadde sin opprinnelse allerede rundt 1980, men først i begynnelsen av 2000-tallet ble optiske mus virkelig tatt inn i varmen hos den gemene hop.

Optiske mus kan sorteres i to kategorier; lysdiode-mus og lasermus. Førstnevnte er utstyrt med et LED-lys under, som sender lyset ned på underlaget. musen har også en sensor som "leser av" musens bevegelser.

Lasermus på sin side, er utstyrt med en infrarød laserdiode i stedet for LED-lys. Denne teknologien gjør at dine bevegelser blir mye mer nøyaktig målt, og forstyrrelser sjeldnere oppfattet.

En av dagens moderne mus fra Microsoft. (Foto: Microsoft)

Ledningsløst

Ledningen er også til dels forsvunnet, og i dag finnes det like mange batteribaserte mus på markedet som ledningsbaserte. Noen vil imidlertid sannsynligvis alltid sverge til ledningsbasert mus, som for eksempel spillere som er avhengige av rask responstid for musen.

I dag er det så godt som umulig å få tak i kulemus. Årsaken er nok at optiske mus mer nøyaktige, og du slipper i tillegg å få kulen og kulehullet fullt av støv fra skrivebordet ditt.

Dagens mus er også langt mer ergonomiske enn de tidligere medlemmer av slekten, og finnes nå spesialtilpasset til all verdens formål. Vi nevner i fleng: Spillmus, ergonomiske mus, mus for venstrehendte og til og med rosa mus dekket med plysj for de som liker den slags.

Vi skal ikke prøve å spå musens videre utvikling i fremtiden. Men vi gleder oss stort over utviklingen hittil, og ønsker det lille bursdagsbarnet gratulerer med dagen.

(Kilde: Wikipedia, Oldmouses. Logitech)

Les også
Logitech når en milliard
Les også
Roccat Kone
Les også
Mionix Saiph 3200 & 1800
Les også
Cyber Snipa Stinger vs Nzxt Avatar
Les også
Den ultimate spillmusen?
annonse