Nyhet

Logitech når en milliard

Verdens første datamus. Bilde: Cern Courier.

9. desember 1968 presenterte Douglas Engelbart en oppfinnelse han og Bill English hadde laget for Stanford Research Institute. Musen var veldig enkel; to hjul montert vinkelrett på hverandre hadde kontakt med bordflaten når du flyttet på den. Om du flyttet musen fremover beveget et hjul på seg, til siden beveget du på et annet.

Musen var bare en av flere prototyper Engelbart hadde sett på, men det var også den eneste som falt naturlig for mange å bruke. Alternativene inkluderte en enhet som du styrte med kneet og en enhet montert på hodet. Engelbart hadde også sett for seg at du kontinuerlig ville ha høyrehånden på musen, mens venstrehånden hvilte på et tastatur med 5 taster.

Enorm suksess

Det tok derimot noen år før musen ble tilgjengelig for de store massene. Med Apples Macintosh-maskiner ble mus en vanlig måte å styre datamaskiner på, og de vokste raskt i popularitet. Siden den gang har selskaper som Logitech produsert en stor mengde datamus.

Logitech nådde nylig en milepæl i verdens produksjonshistorie. Selskapet har nemlig produsert en milliard mus siden de startet. – Se på en hvilken som helst annen industri og dette har aldri hendt før. Dette er en viktig milepæl, sa Logitechs direktør Rory Dooley i et intervju med BBC. – Det er sjeldent i menneskets historie at enhet en milliard er blit solgt av et selskap, sa han.

Er musen på vei ut?

Flere har spådd at musen er på vei ut av markedet, og vil bli erstattet av touch-skjermer. Microsoft-grunnlegger Bill Gates er en av disse, og Windows 7 kommer til å ha god støtte for skjermer som støtter multi-touch. Apple har også sett dette, og var tidlig ute med multi-touch i Iphone.

Men spørsmålet er om vi er klar til å kvitte oss med musen helt ennå. Det blir i alle fall lenge til artikkelforfatter kan se for seg en arbeidsdag uten å ha en mus på pulten.

(Kilder: Logitech, BBC, Wikipedia)

Les også
Logitech viser frem nye produkter
Les også
Tastatur for deg som jobber dag og natt
Les også
Den ultimate spillmusen?
Les også
Oppgraderer bærbar-mus
annonse