Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Roccat Kone

Innledning

Mionix er ikke den eneste nye produsenten som frir til spillfantaster. Tyske Roccat satser også friskt, og har nylig lansert en mus og to musmatter. De jobber også med et tastatur, og alt er spesielt laget for spillere.

Mye tyder på at de har forsøkt å gjøre Kone til den ultimate spillmusen. Det første tegnet er den lange listen med spesifikasjoner som Roccat lirer av seg på sine nettsider. Fremmedord som Pro-Aim Gaming Sensor, Turbocore og Tracking Control Unit flyr veggimellom.

Men hva har det å si for sluttproduktet? Står vi overfor tomme ord, eller presenterer Roccat virkelig en ny klassiker?

Takk til Roccat som lånte oss produktet til test.

Spesifikasjoner og installasjon

Spesifikasjoner

Roccat Kone

 • Vekt: 118-138 gram avhengig av vektjustering
 • Overføringsteknologi: kabel
 • Ledningslengde: 1,85 meter
 • Grensesnitt: USB 2.0
 • Bevegelsesdeteksjonsteknologi: lasersensor
 • Antall knapper: 8 (inkl. musehjul) + 2 knapper for justering av følsomhet
 • Bevegelsesoppløsning: 3200 DPI
 • Målt USB-oppdateringsfrekvens: 1092 Hz (oppgitt til 1000 Hz), justeres gjennom programvare
 • For hånd: kun høyre
 • Egenskaper: vektjustering, følsomhetsjustering, oppgraderbar fastvare, programmerbare lys, innstillinger lagres på musen
 • Offisiell støtte for OS: Windows XP/Vista

Esken inneholder musen, en boks med ekstra vekter, og en liksom-driver-CD som når du setter den i bare ber deg om å laste ned programvare fra nettsidene til Roccat. I tillegg følger det med diverse reklame og en introduksjon til det som ser ut til å være Roccats eget ARG, og et medlemskort til "Roccat-klubben". Alt utenom musen og boksen med vektene kastes nok rimelig fort til resirkulering hos de fleste.

Både musen og følsomhetsjusteringen fungerer fint uten noen driverinstallasjon. Derimot får man tilgang til et vell av ekstrafunksjoner dersom man laster ned programvaren. Mer om dette på side fire.

Bruk, ergonomi og design

Det oser av kvalitet fra første stund når man tar i bruk Kone. Den er tung og virker å være svært solid bygget.

Musen er ergonomisk utformet for høyrehendte, og har et tydelig tommelgrep på venstre side. Høyre side har også et grep for ringfingeren, og kombinasjonen av de to gjør at musen ligger stødig i hånden. Grepet føles ikke helt naturlig til å begynne med, og det krever noe tilvenning, men etter en ukes bruk ligger den godt i hånden.

Skrollehjulet har antydninger til trinn, men glir nokså mykt og avgir kun en behagelig, dempet lyd.

Kone har også et vektsystem, som er hakket enklere enn hos konkurrentene. Det består av 4 ulike vekter, fra 5 til 20 gram, som enkelt trykkes inn i et hull i bunnen av musen. De har til og med inkludert en egen sensor som rapporterer til programvaren hvilken vekt som er satt i til enhver tid, uten at vi helt ser hva det skal være godt for. I hvert fall skal ingen anklage Kone for å mangle teknologi.

Vektene oppbevares i en egen boks.

Kone er helsvart med unntak av den lille Roccat-logoen som er hvit i avslått tilstand. Musen har også en ganske elegant utforming. De som ønsker å pynte med lys kan virkelig slå ut håret her, for musen har ikke mindre enn fem programmerbare, fargede lamper. Heldigvis er det ikke noe problem å slå av lysene om man foretrekker det.

Tracking Control Unit (TCU) heter teknologien som skal justere lasersensoren etter underlaget den brukes på. Den fungerer slik at man aktivt må gå inn i programvaren og kalibrere musen hver gang man skifter underlag. Eventuelt kan man også deaktivere hele funksjonen.

Vi har testet musen på en rekke ulike overflater, bl.a. på en eldre Func Surface-matte, på lakkert tre, på et sort glassbord, på skinn og på ulike typer stoff.

Vi har også fått med en Roccat Taito-musmatte til testen.

Denne matten er svær, med sine 40 x 32 cm. Overflaten er ifølge Roccat varmebehandlet til å få et nano-mønster, hvilket vil si at sensorer lettere skal kunne oppfatte små nyanser i stoffet, slik at bevegelser blir mest mulig presise.

Vi kan ikke vurdere om det er dette som gjør matten til en god overflate for lasermus, men at den er det er det ikke tvil om. Den fungerer knirkefritt sammen med Kone og andre lasermus vi har testet på den, ikke bare presisjonsmessig, men også i forhold til friksjon. Den gir liten motstand, men musen seiler heller ikke bortover matten av seg selv.

Det er kanskje også vel så viktig at overflaten er såpass behagelig som den er. Å hvile håndleddet rett på matten er slett ikke noe problem.

Men for å komme tilbake til musen; kort fortalt takler Kone de samme overflater som andre lasermus, og TCU-funksjonen utgjør ingen merkbar forskjell når vi kalibrerer den for hver enkelt overflate.

Unntaket er glassbordet. Musen er ubrukelig med glassbordet både med og uten TCU, fordi musen gjør store hopp og ikke beveger seg som den skal. Likevel har vi lagt merke til at sirkulære bevegelser er hakket mer korrekt med TCU kalibrert enn uten, noe som kanskje er et lite bevis på at det i hvert fall skjer noe inni der når funksjonen brukes, selv om det ikke hjelper nok til at den kan brukes rett på glassbordet.

Det er ingen tvil om at denne musen har høy presisjon på gode overflater. Vi har brukt den i en rekke ulike spill og programmer, inkludert presisjonsarbeid i Photoshop, og i spill som Call of Duty 5 og Quake Live, og vi er svært fornøyd med hvordan den oppfører seg. Responsen er det heller ingenting å si på. Spesifikasjonene, som vel er i det absolutte toppsjiktet blant mus som er tilgjengelig på markedet, skulle også tilsi at den oppleves slik.

Programvare

Programvaren er i det hele tatt det heftigste undertegnede har vært borti når det kommer til mus.

Fra hovedbildet kan en justere følsomhet, sette trinn for DPI-justering, endre skrollehastighet, tilpasse dobbeltklikkhastighet, og tilordne funksjoner til alle de 8 knappene utenom venstre- og høyreklikk. En kan også lage separate profiler med innstillinger til spesielle spill eller programmer.

Dersom en velger å tilordne en av knappene til en makro popper det opp en egen makrobehandler, som kan ta opp og redigere tastetrykk og pauser. Makroene lagres direkte på musen, eller om den blir for lang og dermed for stor for internminnet lagres den på harddisken.

Det neste bildet styrer de fem lampene. Det er ikke måte på hva slags disko-opplegg man kan lage til her. Hver lampe kan programmeres uavhengig til å vise en valgfri farge, som enten lyser fast, blinker, pulserer eller simulerer hjerteslag. I tillegg kan man velge at alle lysene til sammen skal vise et roterende eller stigende/synkende mønster av farger.

En takk til Roccat for å ha skjønt at ikke alle ønsker å bruke dette til enhver tid, og for å ha lagt til en funksjon for å slå av lampene helt.

Hvis du trodde de to forrige sidene var avansert nok, så tro om igjen. Neste fane i programvaren heter – du gjettet det – Avanserte innstillinger.

Her kan man justere følsomheten for X- og Y-aksen hver for seg, stille inn akselerasjonsnivå, justere pekerhastigheten i Windows, endre USB-oppdateringsfrekvens opptil 1000 Hz og aktivere og kalibrere Tracking Control Unit-funksjonen som nevnt på forrige side. I tillegg kan en stille tilbake musen til fabrikkinnstillinger.

Siste side tar for seg oppdatering av musen. Den viser hvilken driverutgave man har installert, og hvilken fastvare som befinner seg på internminnet til musen. Dette sammenlignes opp mot det som til enhver tid er den nyeste utgaven, og en lenke fører til nedlastingssiden dersom man trenger å oppdatere.

Hvilke endringer som er gjort i siste utgave av driveren vises også.

Det er et viktig poeng å få med at musen har et innebygget minne som tar vare på alle innstillingene, uansett hvilken maskin den brukes på. I og med at det er såpass mange avanserte innstillingsmuligheter hadde det vært svært upraktisk å bruke denne på flere maskiner om ikke innstillingene fulgte musen.

Konklusjon

Om det finnes noe sånt som dedikerte museentusiaster, så er Kone trolig noe de har drømt om lenge. Ingenting er overlatt til tilfeldigheten med de enorme mengdene innstillinger man kan gjøre i programvaren. Stort pluss for at innstillingene lagres på selve musen, og ikke på hver enkelt maskin.

Mulighet for å bytte mellom forhåndsdefinerte følsomhetstrinn mens man spiller, med to dedikerte knapper, er positivt. Musen er også svært behagelig å bruke, og oppleves som så presis og responsiv som lasermus overhodet kan bli.

Mionix-musen vi testet for kort tid siden er degradert til samboerens musmatte. Fra nå av er det Kone som gjelder for undertegnede.

Men som kjent finnes ikke noe sånt som en gratis lunsj. Kone koster flere hakk mer enn det de fleste er villige til å betale for en mus. Dette er forbeholdt entusiaster som er åpen for å bruke noen kroner på skikkelig museytelse. I skrivende stund er laveste pris i vår prisguide 649 kroner.

+ Presis
+ Behagelig å bruke
+ Mange avanserte innstillinger
+ Egne knapper for følsomhetsjustering
+ Vektjustering
+ Solide spesifikasjoner


- Høy pris

Mer om
annonse