Til hovedinnhold

Dette er verdens mest verdifulle selskaper

Teknologiselskapene dominerer i toppen.

pisaphotography/Shutterstock.com

Det er ingen hemmelighet at flere av IT-selskapene rangerer helt i toppsjiktet når det gjelder både fortjeneste og markedsverdi. Det finnes imidlertid også en annen målestokk kalt «merkevareverdi», og også her er det IT-selskapene som befinner seg på topp.

Som nettstedet TechnoBuffalo melder har Millward Brown, verdens nest største markedsforskningsselskap, nå kåret de 100 mest verdifulle merkene i verden. På topp finner vi et selskap som ikke akkurat er en nykommer på slik lister, nemlig Apple.

Verdt 1900 milliarder kroner

Millward Brown har kommet frem til at Apple-merket er verdt cirka 247 milliarder dollar, altså rundt 1900 milliarder kroner. Dermed er den forrige vinneren Google skjøvet ned fra tronen med en merkeverdi på 173,6 milliarder dollar. På tredje- og fjerdeplass finner vi de to andre IT-gigantene Microsoft og IBM, med verdier på henholdsvis 115,5 og 95,9 milliarder dollar.

iPhone 6-suksessen har hjulpet Apple til å bli det mest verdifulle merket i verden. Foto: Apple

I rapporten kommer det frem at en viktig årsak til Apples økning i merkeverdi er suksessen til den nye iPhone 6-telefonen.

Det er altså viktig å understreke at merkeverdi ikke er det samme som markedsverdien til selskapene, som ligger vesentlig høyere. Metoden som Millward Brown bruker for å komme frem til merkeverdi er å foreta grundig, kvalitativ forksning blant forbrukere som kombineres med finansielle data.

Forskningen til selskapet dekker tre millioner forbrukere, 100 000 forskjellige merker og 50 ulike markeder. Det forskningen tar sikte på å avgjøre er blant annet hvor stor den subjektive «appellen» som merket har på forbrukerne, og i hvilken grad det tilfredsstiller forventningene og behovene til brukeren.

Gjenkjennelsesfaktor og originalitet

De andre kriteriene er i hvilken grad forbrukerne oppfatter merket som unikt, og hvorvidt det ligger foran andre merker når det gjelder å skape nye trender. Det siste hovedkriteriet som er bestemmende for merkeverdien er hvor kjent merket er, altså i hvilken grad det spontant dukker opp i bevisstheten til folk når man skal velge et nytt produkt.

Basert på disse relativt subjektive faktorene fastsettes deretter en verdi i form av en pengesum. Poenget med dette er å blant annet gi selskaper, investeringsmiljøer og andre mulighet til å evaluere og sammenligne merker på, for igjen å kunne ta strategiske avgjørelser på bakgrunn av dette.

Flere detaljer om metodologien kan du lese hos Millward Brown, og hele rapporten med de 100 mest verdifulle merkene kan du lese her.

Apple tjener massevis av penger hvert eneste kvartal: De siste tallene viser dessuten at Mac-en har gått forbi iPad-en »

(Kilde: TechnoBuffalo)

annonse