Til hovedinnhold

Satte verdensrekord i fortjeneste

Apple har solgt iPhone, iPad og Macer for spinnville summer.

Flere analyseselskaper hadde på forhånd ventet at første regnskapskvartal 2015, som inneholder resultatene fra blant annet fjorårets Black Friday og julesalget, ville bli et av de beste noen sinne for Apple. Det fikk de til de grader rett i.

I natt la nemlig Apple selv frem tallene, som viser rekordhøye salgstall og et gigantisk overskudd til selskapet som allerede er vurdert som ett av verdens mest verdifulle.

Ny verdensrekord

Summen av det totale salget gir selskapet 74,6 milliarder dollar i ren omsetning. Dette er ny kvartalsrekord for Apple og en økning på hele 30 prosent fra samme periode i fjor.

Apple stopper likevel ikke her, og setter like så godt en rekord til som faktisk er enda gjevere. På inntjeningssiden er det nemlig ingen selskap i historien som tidligere har tjent like mye penger som Apple i løpet av ett enkelt kvartal, hevder Business Insider. Fra oktober til og med desember sopet Apple inn hele 18 milliarder dollar i netto fortjeneste. Det er en oppgang på 37 prosent over samme regnskapskvartal året før. I norske kroner tilsvarer fortjenesten svimlende 140 milliarder.

Det er også verd å merke seg at Apple nå på ett kvartal har omsatt for mer enn Google gjør på et helt år.

Ifølge Apple steg iPhone-salget med hele 46 prosent i forhold til første regnskapskvartal 2014, til 74,5 millioner eksemplarer. Apple solgte samtidig 21,4 millioner iPads og 5,5 millioner Macer. Mye av den store veksten skyldes suksessen med iPhone 6, og det at Apple i dette kvartalet endelig fikk en solid fot inn i det kinesiske markedet.

– Vi vil takke kundene våre for et utrolig kvartal, hvor vi så at etterspørselen etter Apple-produkter nådde et rekordhøyt nivå. Arbeidet de Apple-ansatte har lagt ned for å oppnå disse resultatene er rett og slett fantastisk, uttalte Apple-sjef Tim Cook i forbindelse med presentasjonen.

Investorfest

Apple-aksjen falt noe dagen før kvartalsrapporten ble lagt frem, etter børsens stengetid tirsdag. De sterke tallene gjør imidlertid sitt til at den for øyeblikket er på vei til å styrkes igjen, og pilen viser opp 6,6 prosent før handelen starter på den amerikanske børsen onsdag ettermiddag norsk tid.

For årets andre regnskapskvartal, som strekker seg fra januar til og med mars, regner Apple med å omsette for mellom 52 til 55 millarder dollar med en fortjeneste på mellom 38,5 og 39,5 prosent. Dette er lavere enn kvartalet de nettopp har lagt bak seg, men i tråd med at tidligere år. Første kvartal er for Apple alltid det beste i året.

Lanseringstidspunktet til Apple Watch er nå offisielt:
Selskapets toppsjef har selv avslørt når den sendes ut »

(Kilder: Apple, Business Insider)

annonse