Til hovedinnhold

Apple knuser Android på profitt

Tar nesten alt av det globale overskuddet fra mobilsalg, mens Android skrumper inn.

pisaphotography/Shutterstock.com

Android er som kjent fullstendig dominerende på mobilmarkedet når det gjelder markedsandeler, men når det gjelder overskudd ligger Android-plattformen milevis bak hovedkonkurrenten Apple. Nå kan analyseselskapet Strategy Analytics melde at Apple akkurat har satt ny rekord når det gjelder andelen av det globale overskuddet fra mobilsalg.

I fjerde kvartal 2014 kapret iOS intet mindre enn 88,7 prosent av det totale overskuddet på verdensbasis. Dette er en oppgang på solide 26 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, da andelen lå på 70,5 prosent.

Det er satsingen på premiumprodukter, her representert ved en iPhone 6, som gir Apple den svært høye andelen av mobilprofitten. Foto: Apple

Android kraftig tilbake

Android på sin side hadde en svært kraftig tilbakegang. Googles plattform sikret en andel av profitten på kun 11,3 prosent i fjerde kvartal i fjor. Til sammenligning lå tallet på 29,5 prosent for samme periode i 2013, som betyr at nedgangen lå på hele 62 prosent. Denne nedgangen for Android skal også være rekordstor.

Ifølge Strategy Analytics er det hovedsakelig takket være Apples vellykkede satsing på premium-produkter og effektiv logistikk som ligger bak den svært høye andelen av profitten. Selskapet mener tallene antakelig vil skremme Google.

Om trenden fortsetter mener selskapet at det er godt mulig at store produsenter av Android-enheter som for eksempel Samsung og Huawei etter hvert kan se seg nødt til å vurdere andre plattformer som Windows Phone, Samsungs eget operativsystem Tizen eller Firefox OS.

Solid økning i det totale overskuddet

Ennå er det nok imidlertid Android og iOS som blir hovedrivalene en god stund fremover. I desember i fjor kunne vi melde at markedsandelen til Windows Phone kun ligger på rundt 3 prosent, og i Strategy Analytics' oversikt hadde plattformen null prosent av overskuddsandelen. Når det gjelder Tizen har disse telefonene nettopp begynt å melde sin ankomst, og Firefox-telefonene er også ennå sjelden vare.

Når det gjelder den totale, globale fortjenesten fra mobilsalg har denne for øvrig steget med solide 31 prosent i fjerde kvartal 2014 sammenlignet med samme periode året før. I rene tall betyr det at profitten økte fra 16,2 milliarder dollar i 2013 til 21,2 milliarder dollar i fjerde kvartal i fjor.

Kanskje Apples kommende smartklokke også blir en stor suksess: Snart får vi vite mer om det etterlengtede produktet »

(Via GSMarena)

Mer om
annonse