Til hovedinnhold

Vurderer å bruke skrivemaskiner for å unngå NSA-avlytting

Tyskerne går til drastiske skritt.

Lise Åserud / NTB scanpix

Det er mange som føler seg både opprørte og truet av avsløringene om det amerikanske etterretningsbyrået NSAs herjinger på Internett, ikke minst den europeiske stormakten Tyskland.

Etter det ble klart at NSA angivelig skal ha avlyttet telefonsamtaler til Tysklands forbundskansler Angela Merkel, fikk det blant annet den konsekvensen at landet vurderte et «eget» Internett og at EU ønsket å opprette sin eget spionbyrå. Bedre ble nok ikke situasjonen av nyheten om at NSA i ettertid faktisk trappet opp overvåkningen av tyskerne.

Vurderer skrivemaskiner

Nå ser tyskerne på et tiltak som kan høres ut som en vits, men som tilsynelatende kan være alvorlig ment. Som blant andre The Guardian rapporterer vurderes det å ta i bruk gammeldagse skrivemaskiner for å forhindre NSA-overvåkning.

Det var lederen i den tyske kommisjonen som gransker NSA-aktivitetene, Patrick Sensburg, som i et ferskt TV-intervju kom med den noe oppsiktsvekkende opplysningen. Som en spøk spurte intervjueren om myndighetene hadde tenkt på å bruke skrivemaskiner til å kommunisere med.

– Ja, det har vi faktisk, og ikke elektroniske modeller heller, svarte Sensburg. Da journalisten spurte en gang til om dette var sant, svarte kommisjonslederen bekreftende.

Har også skjedd i Russland

Dette er i så fall ikke første gangen at et land går tilbake til mer primitiv teknologi for å verne seg mot digital overvåkning og tyveri av informasjon. Som vårt søsternettsted Teknofil meldte i fjor gikk sikkerhetstjenesten i Russland også til innkjøp av skrivemaskiner på grunn av trusselen fra WikiLeaks og NSA.

Det spørs likevel hvor realistisk den skrivemaskin-idéen egentlig er. Et annet medlem av den tyske granskningskommisjonen, Martina Renner, skrev i en Twitter-melding at hun heller vil kvitte seg med etterretningsbyråer enn å gå tilbake til å bruke skrivemaskiner.

Amerikanerne ser ikke ut til å gi seg med det første: Vil tvinge nettkjemper til å utlevere opplysninger uansett hvor de lagres »

annonse