Yahoo truet med gigantbøter for å nekte å gi informasjon til NSA

Måtte betale 1,6 millioner kroner per dag.

Det begynner å bli litt lenger mellom nyhetene om NSAs gigantiske overvåkningsprogram PRISM, men nå har det imidlertid dukket opp en ny, eksplosiv avsløring som omhandler det store IT-selskapet Yahoo.

Avisen Daily Mail og nettstedet TechSpot melder nemlig om et heftig, rettslig oppgjør som fant sted mellom Yahoo og amerikanske myndigheter i forbindelse med overvåkningsfremstøtene.

Nektet å adlyde

Oppgjøret startet etter at Bush-administrasjonen i 2007 innførte reglene som ga myndighetene rett til å kreve at IT-selskapene gir fra seg informasjon om brukere, og som dannet mye av grunnlaget for PRISM-programmet.

Yahoo bestemte seg for å utfordre de nye lovene og satte seg på bakbeina da myndighetene ba dem om å gi opp brukerinformasjonen, på det grunnlaget at selskapet mente lovene var grunnlovsstridige.

Selskapet skal i lengre tid ha kjempet mot myndighetene i saken, men vant aldri frem i rettsystemet. På grunn av sin motvilje mot å samarbeide med myndighetene skal Yahoo på ett tidspunkt ha blitt truet med kraftige bøter for å la være å gi fra seg informasjonen.

Truet med bøter på 1,6 millioner kroner

Disse bøtene skal ha vært i størrelsesorden 250 000 dollar, altså rundt 1,6 millioner kroner, for hver dag Yahoo nektet å gi opp opplysningene om brukerne sine. Under dette presset ga Yahoo etter hvert fra seg informasjonen.

Rettsdokumentene om dette oppgjøret har vært hemmeligholdt helt siden det fant sted, og den nylige offentliggjøringen av dokumentene har trolig sammenheng med det nye fokuset på åpenhet etter de utallige Snowden-avsløringene.

Yahoo sitter visstnok på hele 1500 sider med dokumenter fra rettssaken, og selskapet planlegger å offentliggjøre disse snart, noe som antakelig vil gi oss enda flere detaljer om prosessen.

USAs myndigheter ønsker også innsyn i nettets mørke avkroker: Slik fant FBI narkonettstedet Silk Road »

Les også
Flere telegiganter lagrer data om brukerne igjen
Les også
– Denne loven tar ikke høyde for invasjonen av privatlivet
Les også
Vurderer å bruke skrivemaskiner for å unngå NSA-avlytting
Les også
USA vil ha rett til å snoke på nettbrukere verden over
Les også
Netflix, Facebook og flere ber myndighetene gripe inn
annonse