Til hovedinnhold

Nå er Samsung større enn Nokia

Men det er en annen produsent som vokser mest.

Samsung har gått forbi Nokia som verdens største produsent av mobiltelefoner, ifølge analyseselskapet Strategy Analytics.

Nokia har vært verdens mest solgte mobiltelefonmerke de siste 14 årene siden 1998, da selskapet gikk forbi Motorola.

I første kvartal 2012 solgte Samsung hele 93,5 millioner mobiltelefoner, mens Nokia solgte 83 millioner. Ifølge Strategy Analytics ble det solgt tilsammen 368 millioner mobiltelefoner i verden i første kvartal, som betyr at Samsung alene står for 25 prosent av totalsalget.

Windows Phone veier ikke opp for Symbian-svikt

– Nokias globale salg av håndsett sank med hele 24 prosent i løpet av året, til 82,7 millioner enheter i første kvartal 2012, sier Neil Mawston i Strategy Analytics. Han peker på et synkende salg av rimeligere "feature phones" i nye markeder, og at salget av dyrere Windows Phone-baserte Lumia-telefoner ikke har klart å veie opp for den raske tilbakegangen Nokia har opplevd i Symbian-markedet.

Nokias børsverdi lå i 2007 på 110 milliarder euro, men har nå skrumpet inn til bare 15,3 milliarder euro. Dermed er ikke selskapet lenger Finlands mest verdifulle selskap, men må se seg forbigått av energiselskapet Fortum.

Apple doblet salget

Den produsenten som økte sin markedsandel mest siste kvartal, var Apple. Et salg på 35,1 millioner enheter i første kvartal er nesten en dobling fra 18,6 millioner enheter i samme kvartal 2011. Apple hadde i første kvartal en markedsandel på 10 prosent, som er selskapets største markedsandel noensinne i mobiltelefonmarkedet.

Totalsalget av mobiltelefoner vokste med beskjedne 3 prosent i forhold til samme kvartal året før.

(Kilde: BusinessWire, BBC og Strategy Analytics)

annonse