Til hovedinnhold

Nokia er ett trinn unna "søppel"

Den finske mobilgigantens kredittvurdering synker som et lodd.

Nokias varslede underskudd for årets to første kvartaler fører gir nå utslag i selskapets kredittvurdering. Det er selskapet Moody's som nå senker Nokias kredittvurdering fra Baa2 til Baa3. Baa3 er den laveste kategorien Moody's opererer med før betegnelsen "junk", eller søppel.

Betegnelsen junk brukes om aksjer som er omgitt av så stor usikkerhet at banker normalt ikke får investere i dem.

Les også: Nokia ikke lenger mest verdt i Finland

Symbian synker raskt

Moody's er ett av flere analyse- og kredittvurderingsselskaper i USA. Nedgraderingen begrunnes med at de tror Nokia kan få problemer med å gjøre de nødvendige endringene i dagens marked.

En av disse endringene er overgangen fra Symbian-baserte telefoner til nye Lumia-modeller med Windows. Problemet her er at salget av Nokias Symbian-modeller synker langt raskere enn Lumia-salget øker.

Les også: Test av Nokia Lumia 800

Timo Ihamuotila er finanssjef i Nokia, og sier at Nokia gjør endringer i raskt tempo, og vil fortsette å fokusere på å øke inntekter og å senke kostnader.

Laveste verdi siden 1996

Etter at Nokia varslet tap for hvert av årets to første kvartaler har Nokia-aksjen sunket med 25 prosent, og aksjen er nå på sitt laveste nivå siden 1996.

Også en tidligere Nokia-ansatt som nå er analytiker har reagert på Nokias resultatvarsel. I sin blogg varslet Tomi Ahonen at Nokia sannsynligvis ville ende med en markedsandel på fattige 4 prosent innen utgangen av 2012. I februar i fjor spådde Ahonen at Nokia ville ha 12 prosent markedsandel innen utgangen av 2011, og spådommen endte opp med å treffe.

Les også: – Lumia-telefonene er en fiasko

(Kilder: ft.com)

annonse