Til hovedinnhold

– Lumia-telefonene er en fiasko

Svake resultater og muligens enda svakere utsikter for mobilgiganten.

At Nokia er i trøbbel er ikke lenger noen nyhet.

Likefullt er utviklingstrekkene den frittstående analytikeren og tidligere Nokia-ansatte Tomi Ahonen tegner opp ikke annet enn skrekkinngytende.

Etter at Nokia-sjef Steven Elop i går sendte ut et nytt resultatvarsel, kommer Ahonen med følgende spådommer:

  • Nokia vil nær halvere sin markedsandel i smarttelefonmarkedet fra fra 12 prosent ved utgangen av fjoråret til 7,5 prosent i første kvartal i år. 
  • Innen utgangen av 2012 vil markedsandelen på ny være nær halvert fra 7,5 prosent til 4 prosent.

Det kommer etter at mange hadde håpet at Nokia-skuta var i ferd med å finne en ny kurs, etter kun å ha mistet en mindre markedsandel, på fire prosentpoeng, i andre halvår 2011.

Størst i 2010
Første kvartal i 2011 var imidlertid også en katastrofe.

Så sent som ved inngangen til dette kvartalet- altså for et drøyt år siden - var Nokia nesten dobbelt så stor innen smarttelefoner som den nest største aktøren i markedet.

Den gang hadde Nokia 29 prosent markedsandel, mens Apple hadde 16 prosent.

Kun et halvt år senere, ved utgangen av andre kvartal, var Nokia forbigått. Da hadde Apple 19 prosent markedsandel, mens Nokia var halvert til 16 prosent.

Ahonen viser i bloggposten til at han i februar i fjor spådde at Nokia ville ende på 12 prosent markedsandel ved utgangen av året, noe han traff med. 

- Lumia en fiasko
Ahonen mener Nokias lansering av den nye Lumia-serien er en gedigen fiasko, og at dette legger grunnlaget for det kommende fallet.

I en artikkel fra januar måned lister han opp 13 grunner til at Lumia-serien veil feile

Ahonen hevder også at Nokia er i ferd med å fremmedgjøre salgskanalene. Høye retur-rater bidrar til at salgsfolk anbefaler kunder som ønsker å kjøpe Nokia-telefoner noe annet.

Han viser til at finske MTV3 kjørte en test i de finske byene Helsinki og Tampere der journalister opptrådte som vanlige kunder.

I seks av ti tilfeller ble journalistene anbefalt andre telefoner. I to av de andre telefonene kom salgspersonen med flere telefoner. Det betyr at kun i to av ti tilfeller viste salgsfolkene fram en Lumia-telefon direkte på forespørsel.

- Hver eneste butikk hadde Lumia på utstilling og på lager, og i mange av dem hadde Lumia den beste utstillingsplassen, skriver Ahonen. 

Den siste statistikken fra Netcom viser at Lumia 800 er den fjerde mest solgte telefonen i deres salgskanaler.

I våre tester har Lumia 710 og 800 fått henholdsvis terningkast fire og fem.

Samsung forbi
Ahonen er nå overbevist om at Samsung har passert Nokia som verdens største mobiltelefonprodusent.

Frem til nå har Nokia innehatt denne posisjonen gjennom å være markedsleder innen enkle, standardtelefoner.

Nokia har ifølge Ahonen solgt 83 millioner slike telefoner i første kvartal, mens Samsung rapporterer om sterk vekst fra 78 millioner solgte telefoner i fjerde kvartal.

- Det er nå sikkert at Samsung har passert Nokia som verdens største håndsettprodusent, skriver Ahonen - og viser til at Nokia tok over denne posisjonen fra Motorola helt tilbake i 1998.

Nokias meteoriske fall gjør at Ahonen betegner Nokia-sjef Steven Elop som historiens verste sjef for et stort børsnotert selskap, samtidig som han lister opp flere "katastrofale feil" han mener han har begått. 

I en annen bloggpost hevder han også å ha en oppskrift på hvordan Nokia kan levere plussresulatater i løpet av kort tid.

Saken er hentet fra vårt søsternettsted Inside Telecom – en abonnementstjeneste med de siste nyhetene fra telekombransjen.

annonse