Til hovedinnhold

Nå får du PC-kraft i mobilen

Vårens mobiltelefoner får rå ytelse og skjermer med HD-oppløsning.

Telefonene som ble lansert på årets store Mobile World Congress-messe i Barcelona er kraftig oppgradert i forhold til fjorårets modeller, både når det gjelder ytelse, skjerm og øvrige tekniske spesifikasjoner.

Mange av årets nykommere kommer med det nye og brukervennlige Android 4-systemet, men det ble også lansert nye Windows-mobiler på messen. Apple kommer ikke med nye modeller før senere i år.

LG Optimus 4X HD har firekjerners prosessor og 4,7-tommers skjerm med 720p HD-oppløsning.

Rå prosessorkraft i nye mobiler

På samme måte som PC-er har fått prosessorer med flere kjerner, har også mobilprodusentene tatt i bruk samme løsning for å gjøre mobiltelefonene enda raskere og bedre i stand til å håndtere at mange oppgaver kjøres samtidig. Mens det i fjor var tokjerneprosessorer som var det store, skal det i år være fire kjerner.

Med fire prosessorkjerner i mobilen kan vi vente oss enda mer avanserte mobilapper, som for eksempel avanserte spill med en høyoppløselig grafikk og mer realistiske effekter enn hva som inntil nå har vært mulig på mobiltelefoner. Nvidia har laget en brikke, Tegra 3, som brukes i flere av telefonene som ble lansert på MWC. I tillegg til de fire vanlige prosessorene inneholder Tegra 3 også en femte hjelpeprosessor. Denne kan brukes til enklere oppgaver, som når du ringer, sjekker e-post eller spiller musikk. På den måten unngår du at batteriet tømmes like raskt som om alle prosessorkjernene skulle gått for full maskin hele tiden.

HTCs nye flaggskip heter HTC One X. Den kommer med firekjerners prosessor og 720p HD-oppløsning.

En rekke mobilprodusenter lanserte firekjerners-mobiler på MWC denne uken. En av de mest spennende var LG Optimus 4X HD, som benytter Nvidias Tegra 3-brikke og kommer med en imponerende 4,7-tommers skjerm.

HTC lanserte også sitt nye flaggskip HTC One X, selvfølgelig med firekjerners prosessor den også. Også denne telefonen har en skjerm på hele 4,7 tommer. Vi fikk prøve ut telefonen litt i Barcelona, og fikk et svært godt førsteinntrykk.

Mobiltelefonene får HD-skjermer

Da iPhone 4 ble lansert for et par år siden, kom den med en skjerm som var helt i en klasse for seg selv på grunn av den høye oppløsningen. Helt frem til nå har det vært få mobilskjermer som har kunnet konkurrere med iPhone 4 og iPhone 4S når det gjelder skarphet, detaljnivå og fargegjengivelse. Nå kommer imidlertid "alle" nye mobiltoppmodeller med veldig gode skjermer med høy oppløsning.

På MWC ble det lansert flere mobiltelefoner med skjermer som klarer 720p. Dette betyr at skjermen har en oppløsning på 1280x720 bildepunkter. Det er ikke lenge siden dette var det som var standard på de fleste TV-er, ofte kalt "HD Ready" TV-er. Det kan virke som om det som for ikke lenge siden var en god oppløsning på en 40-50 tommers flatskjerms-TV nå er blitt standard i de dyreste mobiltelefonene med skjermer fra 4,5 tommer og oppover.

Android 4-mobilen Huawei Ascend D Quad er en skikkelig påkostet toppmodell fra Kina.

I tillegg til at tidligere nevnte LG Optimus 4X HD og HTC One X har HD-skjermer, kommer også den nye ZTE PF112 og Huawei Ascend D Quad med skjermer med oppløsning på 1280x720 punkter.

Kineserne kommer!

Noe av det vi virkelig bet oss merke i fra årets MWC, er at de kinesiske produsentene nå ikke lenger bare konkurrerer på pris. Både Huawei og ZTE lanserte på MWC mobiltelefoner som konkurrerer med de råeste mobiltelefonene på markedet – uansett merke.

For eksempel lanserte Huawei det de selv hevder er verdens raskeste mobiltelefon, Huawei Ascend D Quad. Som navnet antyder, er også denne utstyrt med en firekjerners prosessor. Men i stedet for å bruke en prosessor fra andre produsenter (som Nvidia Tegra), har Huawei i likhet med Samsung og Apple begynt å utvikle sine egne prosessorer. Det koster mer, men gjør produsenten mer uavhengig av én leverandør – samt at det gir større muligheter til å lage produkter som skiller seg fra konkurrentenes.

ZTE Era har ikke like høy oppløsning på skjermen som Huawei Ascend D Quad, men med en firekjerners Tegra 3-prosessor under panseret bør den sparke godt ifra seg.

En annen kinesisk produsent vi må regne med å se mye mer til i løpet av året, er ZTE. Deres nye toppmodell, ZTE Era, har også firekjerners prosessor og en kraftig grafikkbrikke som gjør telefonen i stand til å kjøre selv de mest krevende spillene. Med en 4,3-tommers skjerm med høy oppløsning, samt støtte for HD Voice – en standard for bedre lydkvalitet på tale – er dette et spennende produkt. Spesielt ettersom ZTE er kjent for svært konkurransedyktige priser på produktene sine.

Windows-mobilene kommer for fullt

Det er en stund siden de første mobiltelefonene med det nye Windows Phone-operativsystemet til Microsoft kom på markedet. Men det var først i fjerde kvartal i fjor at vi så fruktene av Nokias samarbeid med Microsoft. Samme kvartal som Nokias første Windows-mobiler kom på markedet, gikk Nokia helt til topps som verdens mestselgende Windows Phone-merke.

Nokia lanserte flere nye mobiler på NWC, blant annet Windows-mobilene Nokia Lumia 610 og Nokia Lumia 900. I tillegg kom det Windows-mobiler fra konkurrentene, som ZTE Orbit.

Mobilkamera med 41 megapiksler

Nokia sto for det som kanskje var den største overraskelsen på MWC, nemlig en telefon med et kamera som tar bilder med hele 41 megapiksler (nei, det er ikke en skrivefeil!). Vi fikk "prøvekjøre" telefonen litt på messen, og selv om vi ikke fikk hentet ut egne bilder fra telefonen lover det godt. Du kan lese mer om Nokia 808 Pure View her.

Samsung ventet med det mest spennende

Den mobiltelefonen mange har størst forventninger til i år, er Samsungs etterfølger til den svært populære Galaxy S II-modellen. Samsung valgte imidlertid å ikke lansere en ny toppmodell på MWC, men istedet vente med å lansere Samsung Galaxy S III til en gang i løpet av første halvår.

Dermed kjører Samsung sitt eget løp, på samme måte som Apple alltid har lagt sine egne lanseringer helt utenom store arrangementer.

Les også: iPad 3 lanseres 7. mars

Samsung Galaxy Beam har innebygget videoprojektor.

Det var imidlertid ikke helt fritt for nyheter fra Samsung heller. På MWC lanserte selskapet en 10,1-tommers utgave av det nye nettbrettet Samsung Galaxy Tab 2. Tidligere i februar ble en 7-tommers-utgave av nettbrettet lansert. Nettbrettet kommer i likhet med mange andre nye nettbrett og mobiltelefoner med Android 4.0-operativsystemet, som gir et gjenkjennelig brukergrensesnitt på tvers av mobiltelefoner og nettbrett.

Av de litt mer spesielle nyhetene fra Samsung, var en mobiltelefon med innebygget videoprojektor. Samsung Galaxy Beam er ikke like kraftig som toppmodellene på markedet, men med mulighet til å vise bilder og filmer på veggen i opptil 50 tommers størrelse, skiller den seg godt ut fra det meste annet vi har sett. Telefonen kommer i juli til en pris på rundt 4500-5000 kroner.

Innovative nettbrett

Asus PadFone består av tre deler; en mobiltelefon som kan dokkes i et nettbrett, som igjen kan gjøres om til bærbar PC ved å koble til et tastatur.

Selv om det først og fremst var på mobiltelefonfronten vi så de helt store nyhetene, var det også enkelte spennende nettbrettnyheter. Fujitsu kommer for eksempel med sitt første Android-nettbrett i Norge, Fujitsu Stylistic M532. Fujitsu hevder dette nettbrettet skal fungere både til jobb og moro, ettersom det kommer utstyrt med sikkerhetsløsninger som skal hindre at sensitiv informasjon kommer på avveie.

Det aller mest spennende nettbrettet, var imidlertid Asus PadFone. Det er riktignok ikke kun et nettbrett, men en slags hybridløsning hvor du kan gjøre om mobiltelefonen din til et nettbrett, som du igjen kan gjøre om til en bærbar PC ved å koble til et tastatur. Du kan lese mer om Asus PadFone hos vårt søsternettsted Amobil.no.

Vi var tilstede på MWC 2012 hele uken. Her finner du alle sakene fra messen.

annonse