Til hovedinnhold

Valve vil bygge spillmaskinen din

Steam Machines blir en åpen plattform som kombinerer Steam og Linux.

Selskapet bak den kjente digitale distribusjonstjenesten Steam, Valve, har pirret nysgjerrigheten til mange ved å kunngjøre at tre store avsløringer vil finne sted i løpet av denne uken.

Som vårt søsternettsted Gamer.no rapporterte kom den første av disse nyhetene på mandag, da Valve kunngjorde et nytt, eget operativsystem kalt SteamOS.

SteamOS er et operativsystem som kombinerer Steam-plattformen med Linux, og er optimalisert for å kjøre spill. Systemet lar deg blant annet strømme spill fra en PC til en SteamOS-enhet, som igjen kan strømme bildet til en TV, slik at du ikke trenger å forlate stuen når du spiller PC-spill.

Steam-maskinene endelig kunngjort

Med dette har Valve altså tenkt å ta opp kampen med spillkonsollene, men hittil har det manglet en viktig komponent – nemlig maskinen som SteamOS skal kjøres på. Denne har Valve nå kunngjort, og navnet blir Steam Machines.

Dessverre har selskapet enn så lenge ikke kunngjort noen tekniske detaljer, så verken utseendet eller innmaten til de nye enhetene er kjent.

Det som imidlertid er bekreftet er at maskinene vil komme i mange forskjellige utgaver som vil variere i pris og ytelse, samt at de skal bygges av flere ulike produsenter, uten at Valve går nærmere inn på hvem disse er.

Skal testes av Steam-brukere

Ellers er Steam Machines altså spesialutviklet for å kjøre SteamOS, men ifølge Valve vil enhetene også fungere med andre operativsystemer. Det er også mulig å fritt bytte ut komponenter, akkurat som i en PC.

Prototypen er ennå under utvikling, og for å forsikre seg om at kvaliteten på det endelige produktet holder mål har Valve bestemt seg for å sende ut 300 prototyper til Steam-brukere for testing i år. For å bli registrert som kandidat til testingen må du fullføre en såkalt «eligibility quest» på Steam.

Instruksene for dette finner på du på kunngjøringssiden for Steam Machines, og fristen for å registrere seg er 25. oktober.

Steam og Linux virker som en god kombinasjon:
Steam-brukere omfavnet raskt operativsystemet »

(Kilde: Steam)

Les også
Nå er Valves «konsoll-PC-er» rett rundt hjørnet
Les også
Dette er den håndholdte utgaven av Steam Machine
Les også
Dette er innsiden av spillmaskinen Steam Machine
Les også
Nå blir det fart i satsingen på Linux som spillplattform
Les også
Her er de første bildene av spillmaskinen til Valve
Les også
Se den nye Steam-kontrolleren i aksjon
Les også
Dette er maskinvaren til Valves nye spillmaskiner
Les også
– Linux er framtiden for spill
Les også
Linux-brukere av Steam har mer enn doblet seg
Les også
Steam nærmer seg Linux-lansering
Les også
Steam ikke lenger bare for spill
annonse