Nyhet

Nå er Valves «konsoll-PC-er» rett rundt hjørnet

Operativsystemet til Steam Machines er klart, og snart kommer selve maskinene også.

Det er nå temmelig nøyaktig tre år siden at Valve, selskapet bak Half-Life-spillene og den digitale distribusjonsplattformen Steam, først kunngjorde Steam Machine-konseptet. Nå er lanseringen av både maskinene og det tilhørende operativsystemet SteamOS omsider nært forestående.

Som blant andre Softpedia melder kunngjorde Valve nylig at de har sluppet en ny, stabil versjon av SteamOS, som kommer med en rekke oppdateringer, blant annet oppdaterte drivere for skjermkort fra AMD og Nvidia.

Dermed skulle altså operativsystemet være rett rundt hjørnet. Som man kan lese på Steam er en rekke Steam Machine-enheter også klar for lansering denne måneden, hvorav noen har fått den mer spesifikke lanseringsdatoen 10. november. De norske prisene og datoene er ikke klare.

Koster opptil 40 000 kroner

Som kjent er det ikke Valve selv som produserer selve maskinene, men derimot en rekke andre produsenter, som blant annet Dell-eide Alienware, Gigabyte og Zotac.

Valve har også laget en egen håndkontroll til Steam Machines. Foto: Valve

Spesifikasjonene varierer fra modell til modell. Prisene ligger fra så lavt som 450 dollar, cirka 3800 kroner, for «barebone»-variantene, opp til hele 5000 dollar, altså over 40 000 kroner, for den velutstyrte toppmodellen Falcon Northwest Tiki. Denne kan blant annet fåes med de heftige Titan-skjermkortene fra Nvidia.

Steam Machine-enhetene er ment å fungere som noen slags «stue-PC-er» i konsollformat, og skal dermed blant annet utfordre tradisjonelle spillkonsoller. Maskinene kan også brukes til å strømme spill fra PC-en til TV-en. Enhetene er selvsagt tett integrert mot Valves Steam-plattform.

Vanlige PC-komponenter

Maskinene benytter vanlige PC-komponenter som fritt kan oppgraderes, og bruker altså SteamOS, et Linux-basert operativsystem som er optimalisert for spilling. Det er imidlertid ingenting i veien for å benytte andre operativsystemer på maskinene, for eksempel Windows.

For øvrig har Valve også utviklet en egen håndkontroll til Steam Machines. Mer informasjon om Steam Machines finner du på Steam-hjemmesidene.

Zotac lanserte nylig en ny Steam Machine:
Men den kommer dessverre ikke til Norge »

Les også
Valves Linux-baserte spillmaskin ble ingen suksess – nå er Steam Machines fjernet fra Steam-forsiden
Les også
Nå får du mer båndbredde å boltre deg på hos Steam
Les også
Linux er fortsatt ingen spillerfavoritt, til tross for nye SteamOS
Les også
Her er Zotacs nye Steam Machine...
Les også
Dette er Zotacs kraftige konsoll-PC
Les også
Steam-håndkontrollen blir litt mindre unik
Les også
Alienware lanserer «konsoll-PC» med masse kraft
Les også
– Steam Machines blir svært utfordrende
Les også
Valve vil bygge spillmaskinen din
annonse