Netflix med tordentale til nettleverandørene

Mener nettnøytraliteten er sterkt truet.

Debatten rundt nettnøytralitete har blusset opp den siste tiden. Nettnøytralitet er et prinsipp som i korte trekk går ut på at Internett-tilbyderne likebehandler innholdsleverandører og sørger for at alle aktørene opererer på de samme premissene.

Det har dukket opp flere saker som tilsynelatende truer nettnøytraliteten, blant annet i form av at Internett-leverandører kan begynne å kreve ekstra betaling fra bestemte innholdstilbydere, noe for eksempel det amerikanske selskapet AT&T visstnok planlegger i form av en ny patent, mens en rekke amerikanske politikere ønsker å verne om prinsippet.

Samtidig har Netflix måtte betale den store nettleverandøren Comcast for at kvaliteten på strømmekjempens tjeneste skulle bli god nok for Comcasts kunder. Det liker åpenbart ikke Netflix. På bloggen sin tar selskapets toppsjef, Reed Hastings, et kraftig oppgjør med det de kaller «bompenge»-praksisen til de store tilbyderne.

Kritisk til leverandørene

Det Netflix refererer til i blogginnlegget er hvordan Internett-leverandørene i utgangspunktet setter av mindre kapasitet på linjene sine enn det som kreves for å kunne kjøre Netflix-innholdet med god kvalitet. Ved å betale en avgift til leverandørene blir dette imidlertid raskt «rettet» på ved at en tilstrekkelig kapasitet blir gjenopprettet.

Netflix hevder at de på denne måten i praksis blir presset til å betale denne avgiften for å levere en god tjeneste til sine mange kunder, og at denne praksisen er en alvorlig trussel mot nettnøytraliteten.

Kan utvides

Ifølge selskapet er det i prinsippet ingenting som hindrer de store markedsdominerende leverandørene i å utvide denne praksisen til mange andre tjenester, og potensielt også øke disse avgiftene, noe som vil gi mer ressurssvake aktører langt dårligere kår.

Netflix skriver at grunnen til at de blir avkrevet avgift er for å dele kostnadene knyttet til den store andelen av Internett-trafikken som Netflix-brukerne ofte står for, men selskapet peker på at så lenge ikke tilbyderne også deler inntektene blir dette argumentet ugyldig.

Netflix' klager gjelder altså i hovedsak USA, men også her i Norge har selskapet betalt Telenor for å sikre god strømmekvalitet til brukerne. I dette tilfellet er det imidlertid snakk om såkalt «mellomlagring» av innhold på Telenors servere, noe som ifølge telegiganten selv ikke går på bekostning av den tilgjengelige kapasiteten for andre innholdsleverandører.

Ifølge vår kommentator er nettnøytralitet Internetts grunnpilar: Uten den trues hele Internett, skriver han »

(Kilde: Netflix)

Les også
Netflix, Facebook og flere ber myndighetene gripe inn
Les også
Kontroversielt forslag lar nettilbydere diskriminere innhold
Les også
Netflix og Telenor inngår hemmelig avtale
Les også
Ny svindel: Nå bruker de Netflix for å lure deg
Les også
Slik skal Netflix bli ditt førstevalg for 4K-innhold
Les også
Netflix kan bli billigere
annonse