Kontroversielt forslag lar nettilbydere diskriminere innhold

Nytt vedtak i USA kan sette nettnøytraliteten i fare.

Prinsippet om nettnøytralitet, som i korte trekk innebærer at Internett-tilbydere skal behandle alle nettsider og innholdsleverandører på like vilkår, er blitt et stadig hetere tema den siste tiden.

Den amerikanske telegiganten AT&T har for eksempel avslørt kontroversielle planer om patenter som kan åpne for å kreve betaling for innhold som ikke er «godkjent». På den andre siden av debatten står innholdsleverandører som Netflix, som nylig tok et kraftig oppgjør med det de kaller «bompenge-praksisen» til flere av nettilbyderne.

Som vårt søsternettsted Teknofil skrev for noen uker siden meldte det amerikanske reguleringsorganet FCC at det skulle stemme over nye lovforslag angående nettnøytralitet denne måneden. Nå kan blant andre Engadget og Reuters rapportere at lovforslaget er blitt stemt gjennom, til stor skuffelse for mange av kritikerne.

Åpner for «betalt prioritering»

Lovforslaget, som ble vedtatt med 3 mot 2 stemmer, åpner blant annet for at Internett-tilbydere kan inngå avtaler som innebærer å ta betalt for å sikre innholdsleverandører ekstra båndbredde, som for mange var det mest kritiske punktet i lovutkastet.

Betingelsen for at slike avtaler skal kunne inngås er at de er «kommersielt rettferdige», men det er høyst uklart akkurat hva dette innebærer i praksis, noe som kan åpne for vide tolkninger.

I et faktaark som FCC har sluppet i forbindelse med lovforslaget kommer det frem at de ønsker at Internett-tilbydere skal oppgi «meningsfull informasjon» om «betalt prioritering», men åpner altså for at praksisen kan fortsette.

– Kan bety slutten for dagens Internett

En av dem som er meget skuffet over FFCs behandling av forslaget er senatoren Al Franken, som skrev følgende i en uttalelse til nettstedet Digital Trends:

– Dagens avstemning kan bety begynnelsen på slutten for Internett slik vi kjenner det, enkelt og greit. FCC har tatt et bekymringsfullt skritt mot å overlate Internett til store selskaper som kan betale bøttevis med penger for å motta fordeler. Alle som setter pris på et fritt og åpent Internett bør være dypt opprørte over FFCs avstemning, skrev Franken.

Til tross for negative reaksjoner er det viktig å understreke at FFCs avstemning bare er midlertidig, og at den endelige avstemningen over de nye nettnøytralitetslovene vil finne sted på et senere tidspunkt i år.

I mellomtiden søker FFC aktivt råd og innspill fra publikum, og ett av spørsmålene byrået stiller er om betalt prioritet bør regelrett forbys, noe som altså indikerer at de kan være åpne for å innføre et slikt forbud i fremtiden.

Personvern er et annet og stadig aktuelt problem: Nå må Google slette lenker til personlig informasjon dersom du spør dem »

Les også
Stor nettilbyder går til drastiske skritt etter Obamas nettnøytralitetstale
Les også
Obama vil ha en slutt på diskriminering av Internett-innhold
Les også
Netflix, Facebook og flere ber myndighetene gripe inn
Les også
Du skal slippe megaregning etter ferien
Les også
Netflix med tordentale til nettleverandørene
Les også
– Redd det åpne Internett
Les også
Kan ta betalt for deler av Internett som ikke er «godkjent»
annonse