Til hovedinnhold

Nå er WikiLeaks tilbake for fullt

Det kontroversielle nettstedet er oppgradert og klart for nye, store lekkasjer.

Gil C/Shutterstock.com

Nettstedet WikiLeaks ble først og fremst satt på kartet i forbindelse med publisering av enorme mengder hemmeligstemplede, militære dokumenter i 2009. Siden den gang har nettstedet opplevd store indre stridigheter som blant annet har ført til at selve lekkasjefunksjonaliteten til nettstedet har vært satt ut av spill. Som blant andre Wired melder er nettstedet imidlertid nå tilbake igjen i full vigør.

WikiLeaks har nå lansert en ny beta-versjon av sin innsendelsesløsning, som innebærer at nettstedet omsider er klar for å motta nye, sensitive dokumenter fra potensielle varslere der ute.

Håper på «god flyt»

Nettstedet har jobbet hardt i lengre tid, og mener altså nå at teknologien nå er god nok for å ivareta anonymiteten og sikkerheten til dem som velger å benytte tjenesten. En talsperson for WikiLeaks sa til Wired at de nå håper på en «god flyt» av informasjon gjennom nettstedet.

Julian Assange og kompani er klare for nye skandaler. Foto: Wikipedia Commons

Nettstedet har vært forhindret fra å videreutvikle teknologien i hovedsak på grunn av en blokade fra selskaper som VISA, MasterCard og PayPal. I et innlegg på nettstedet skriver grunnleggeren Julian Assange at denne blokaden nå er over, noe som har ført til en fortgang i det tiltrengte oppdateringsarbeidet.

– Straks blokaden var nedkjempet startet vi fire konkurrerende forskningsprosjekter for å forstå hvordan vi kunne bygge og iverksette den neste generasjonen av det offentlig rettede innsendelsessystemet. Det var klart at de tidligere modellene ikke var i stand til fullstendig beskyttelse av våre kilder, med de fremskrittene som har skjedd innen statlig overvåkning, skriver Assange.

Vil fortsette lekkasjene for fullt

Med det nye systemet på plass har WikiLeaks tenkt å ta opp igjen arbeidet med å bringe hemmelige dokumenter inn i det offentlige rom med uforminsket styrke, ifølge grunnleggeren.

– WikiLeaks vil fortsette å publisere, som vi har gjort siden begynnelsen, komplette arkiver av skjulte dokumenter gjennom strategiske, globale partnerskap. Versjon 2.0 av det offentlige innsendelsessystemer er et viktig nytt verktøy i vårt arsenal for å gjenopprette undertrykt historie, skriver Assange.

Dramatikken i WikiLeaks startet fordi flere av medarbeiderne mente at Assange ikke opptrådte ansvarlig nok og at han ikke var egnet til jobben. Som en konsekvens forlot flere av medarbeiderne kontroll over nettstedet og ødela samtidig dekrypteringsnøkler til dokumenter som hadde blitt lekket. Nå har de altså fått orden i rekkene igjen.

WikiLeaks har allerede vært i rampelyset den siste tiden: Nettstedet la nylig ut mange tusen dokumenter fra den store Sony-hackingen »

annonse