Til hovedinnhold

Snart skal WikiLeaks-grunnleggeren trolig forlate sin trygge havn

Ga oppsiktsvekkende opplysninger under pressekonferanse.

Wikipedia Commons

Det har gått en stund siden vi hørte noe til den berykede grunnleggeren av det kontroversielle nettstedet WikiLeaks, Julian Assange, som nå har oppholdt seg asyl ved den ekvadorianske ambassaden i London i to år.

Som avisen The Guardian melder trådte Assange nylig frem igjen i rampelyset med en pressekonferanse avholdt ved ambassaden, og der fikk presseoppbudet mye å tygge på.

Assange kunne nemlig meddele at han omsider har planer om å forlate ambassaden. Han oppga ikke noe konkret tidspunkt for akkurat når dette skal skje, men brukte kun ordet «snart» og utdypet heller ikke hvordan dette skal foregå.

Vil ikke overgi seg

WikiLeaks-grunnleggere skal imidlertid ikke ha planer om å overgi seg til britiske myndigheter. Britisk politi har holdt vakt utenfor ambassaden helt siden han søkte tilflukt der etter voldtektsanklagene fra svenske myndigheter i 2012.

Dermed er det altså ennå noe uvisst akkurat hvordan han planlegger å forlate ambassaden, men han er altså avhengig av å få fritt leide fra britene. En talsperson for WikiLeaks uttalte at Assange er klar til å reise så snart den «latterlige» beleiringen utenfor ambassaden opphører.

Det er imidlertid uvisst hvor realistisk dette er. Nylig ble den svenske arrestordren mot Assange utfordret av advokatene hans, men dette ble avvist av en svensk dommer.

Dårligere helsetilstand

WikiLeaks-grunnleggeren og advokatene hans planlegger imidlertid å anke denne avgjørelsen, og Assange har også uttrykt ønske om å disuktere saken med den britiske utenriksministeren Philip Hammond.

Flere medier har spekulert i om Assanges helsetilstand kan være en årsak til at han ønsker å forlate ambassaden. 43-åringen lider visstnok av både hjerte- og lungeproblemer, og skal i tillegg være rammet av vitamin D-underskudd på grunn av mangelen på sollys under det lange oppholdet på ambassaden.

Assange bekreftet at helsen hans har forverret seg, men kommenterte ikke dette noe videre. Flere detaljer om hva som kom frem under pressekonferansen kan du finne hos The Guardian.

Julian Assange har kommet med mange friske uttalelser under asyloppholdet: Han mener blant annet at total overvåkning bare er noen få år unna »

(Via The Verge)

Mer om
annonse