Til hovedinnhold

Slik fakker de piratene som filmer i kinosalen

Lekkede dokumenter avslører arbeidsmetodene til piratetterforskerne.

FACT

For litt siden kunne vi melde at dokumenter som ble stjålet etter den massive Sony-hackingen nå har blitt lagt ut på lekkasjenettstedet WikiLeaks. Det viser seg at dokumentene blant annet inneholder interessant informasjon om arbeidsmetodene til piratjegere, melder TorrentFreak.

Blant de hemmelige dokumentene er informasjon om hvordan man bruker infrarøde kameraer for å identifisere pirater som filmer med videokameraer og mobiltelefoner i kinosalen.

TorrentFreak har gravd frem hemmelige dokumenter sendt fra den britiske interesseorganisasjonen Federation Against Copyright Theft (FACT) til Sony Pictures. FACT representerer innholdsprodusenter og har som formål å forhindre brudd på opphavsretten på vegne av sine medlemmer.

Omfattende etterforskningsapparater

Det viser seg at etterforskningsapparatet bak slike avsløringer er ganske omfattende.

FACT bedriver omfattende etterforskning for å spore opp de skyldige. Foto: FACT

Presentasjonen tar for seg flere reelle tilfeller hvor det skal ha blitt bevist at filmer har lekket på Internett takket være pirater som har tatt opp video i kinosalen. Disse sakene skal ha ført til bøter og/eller domfellelse. I dokumentet kommer det frem at FACT satser stort når det gjelder opplysnings- og opplæringsvirksomhet for å forebygge filming i kinosaler, noe som skal ha ført til en dramatisk nedgang.

Pirater som har blitt identifisert ved hjelp av infrarøde kameraer i kinosalen, skal ha blitt satt i sammenheng med tidspunktet for lekking av de aktuelle filmene.

Arresterer pirater på kinoen

I et annet tilfelle identifiserte man først en mistenkt via et bonuskort som personen hadde brukt ved flere kinovisninger på omtrent samme tidspunkt som filmene hadde lekket på nett. Derfra startet en omfattende etterforskning som innebar å spore opp IP-adresser, servere og personer i vedkommendes digitale kommunikasjonskrets, som igjen ledet til arrestasjoner.

I flere tilfeller skal kinopirater også ha blitt arrestert på selve kinoene takket være omfattende beredskap og samarbeid med både kinoansatte og lokalt politi. FACT skriver i dokumentet at de driver med både opplærings- og opplysningsarbeid knyttet til oppdagelse og forhindring av ulovlig filming på kinoene.

Dokumentet inneholder for øvrig også «skrytelister» over tilfeller hvor FACT sitt arbeid har ført til pågripelser og fengselsstraffer også når det gjelder annen type piratvirksomhet, som for eksempel drift av nettsider med opphavsbeskyttet materiale. Hele det hemmeligstemplede FACT-dokumentet kan du lese her.

Det er ikke bare innholdsprodusenter som ikke liker piratene: Pirate Bay-grunnleggeren Petter Sunde ber piratbevegelsen dra til helvete »

annonse