Til hovedinnhold
NyhetSony-hackingen:

Massiv lekking av Sony-dokumenter

WikiLeaks har laget søkefunksjon for 30 000 lekkede dokumenter og 170 000 e-poster.

Kobby Dagan/Shutterstock.com

På tampen av fjoråret ble det store filmselskapet Sony Pictures utsatt for et av de største hackerangrepene på lang tid. I tillegg til filmer og annen eiendom ble det blant annet stjålet store mengder hemmelige dokumenter og e-post-innhold, noe som fikk enorme konsekvenser for selskapet. Nå er dokumentene tilgjengelig for alle.

Som blant andre Variety har fått med seg har det kontroversielle nettstedet WikiLeaks nå publisert en saftig bunke av de stjålne Sony-dokumentene. Intet mindre enn 30 287 dokumenter og 173 132 e-poster skal være lagt ut på nettstedet. VG.no melder i dag om at det blant disse også er norske e-poster som er sendt til og fra ulike aktører i filmbransjen.

Har laget søkefunksjoner

WikiLeaks har til og med gjort seg flid med å lage en søkefunksjon som skal gjøre det så enkelt som mulig å finne frem i den enorme informasjonsmengden. Når det gjelder e-poster har nettstedet opprettet egne søkefelt for både mottaker og avsender, samt ord og fraser.

I dokument-kategorien kan man bruke de ulike filformatene som søkefilter, som for eksempel Word, PDF og nettsider, og søke etter dokumenter basert på ord og fraser som man skriver inn i et eget søkefelt. I en egen pressemelding antyder WikiLeaks at bakgrunnen for publiseringen er at Sony er et heller tvilsomt selskap.

WikiLeaks og Julian Assange mener det er gode grunner til å publisere det stjålne materialet. Foto: haak78/Shutterstock.com

– Sony-arkivet byr på en sjeldent innblikk inn i de indre mekanismene i et stort, hemmelighetsfullt, multinasjonalt selskap. Sony er offentlig kjent for å produsere underholdning, men arkivet viser at det bak kulissene er et innflytelsesrikt selskap med forbindelser til Det hvite hus, med mulighet til å påvirke lovgivning og politikk, og med forbindelser til den amerikanske forsvarsindustrien, skriver WikiLeaks.

Forsvares av Assange

Nettstedet skriver også at Sony er en fremtredende lobbyist innen temaer som for eksempel Internett-politikk, piratvirksomhet, handelsavtaler og opphavsrett. WikiLeaks peker også på at Sony er medlem av den mektige interesseorganisasjonen MPAA, som representerer den amerikanske filmindustrien.

WikiLeaks-grunnleggeren selv, Julian Assange, forsvarte personlig publiseringen av de stjålne dokumentene og e-postene. Assange sa at innholdet er nyhetsverdig i kraft av å stå i sentrum for en geopolitisk konflikt og at det hører hjemme i det offentlige domenet, hvor WikiLeaks vil sørge for at det blir værende.

Hackingen av Sony fant sted i november i fjor og har kostet selskapet anslagsvis 700 millioner kroner. USA har beskyldt Nord-Korea for å ha utført angrepet, noe som førte til at USA tilsynelatende slo tilbake mot det nordkoreanske regimet. Det som skal ha utløst det hele er den satiriske komedien The Interview, som Sony ble truet til å stanse av hackerne.

Konflikten med Nord-Korea har inspirert aktivister: En sørkoreaner har nå sendt tusenvis av eksemplarer av The Interview inn i Nord-Korea »

annonse