Til hovedinnhold

Google Assistant har kommet til Norge

Men foreløpig bare til noen utvalgte brukere.

Google lanserte sin stemmeassistent Google Assistant på svensk forrige uke, og nå kan det virke som om tiden er kommet for norsk lansering også.

Flere lesere melder om at de har fått tilgang til norskspråklig Assistant, og Tek.no-journalist Vegar Jansen oppdaget også mandag morgen at assistenten hadde byttet språk.

«Soft launch»

Det er fortsatt ikke snakk om en offisiell lansering, men det kan virke som Google slipper ut Google Assistant til gradvis flere brukere i Norge. Hvor mange som har fått tilgang foreløpig er ikke kjent.

Frem til nå har vi i Norge kun hatt tilgang til Googles stemmesøk, der du i og for seg kan spørre om ting du lurer på, men det blir bare matet inn i et vanlig Google-søkefelt. Selv om Google-søk også kan besvare spørsmål er Google Assistant, og de andre taleassistentene, laget for å fungere i noe som likner på naturlig samtale.

Assistant skiller seg også fra for eksempel Apples Siri ved at du kan følge opp et spørsmål med et annet uten å gjengi subjektet på nytt, eksempelvis:

– Hvor ligger Tromsø?

– Hvordan er været der?

Android 6 eller nyere

Det skal sies at Assistant krever Android 6 eller nyere - og enn så lenge er drøyt en tredel av aktive Android-brukere på eldre versjoner, ifølge statistikk fra Googles egen appbutikk.

Google Norges PR-sjef Helle Skjervold sier at hun ikke har noe mer å si i dag enn hva hun svarte i anledning Sverige-lanseringen forrige uke.

– Vi går forsiktig frem når vi skal rulle ut nye produkter, for å være helt sikre på at vi kan levere et produkt av høy kvalitet for brukerne. Men ikke fortvil, vi jobber aktivt med å bringe Google Assistent også til norske brukere - og vil gi dere beskjed så fort vi gjør den norskspråklige assistenten tilgjengelig for iOS og Android, var beskjeden da.

Assistenten kan brukes til så mangt, både nyttig og unyttig.

VG og NRK på Assistant

Tek.nos morselskap VG har for øvrig utviklet en Google Assistant-«app». Hvis du ber Assistant om å snakke med VG, får du i øyeblikket servert oppleste sammendrag av de siste nyhetssakene.

Andre norske selskaper med Google Assistant-støtte er blant annet DNB, dagligvarekjeden Meny, SAS (foreløpig kun på engelsk) og NRK. Sistnevnte gir deg for eksempel mulighet til å høre siste nytt, en av NRKs radiokanaler, podcaster eller én av tre spillelister.

Endelig lansering av assistenten virker altså å være rett rundt hjørnet. Vi har ikke rukket å leke veldig mye med den, men inntrykket foreløpig er at det i det store og hele fungerer relativt godt, med imponerende god gjenkjennelse av våre ulike norske dialekter.

Les også
Microsoft lytter til oversatte Skype-samtaler
Les også
AI-portrett solgt for vanvittig beløp
Les også
Fra i dag blir Googles stemmeassistent tilgjengelig for alle
annonse