Fra i dag blir Googles stemmeassistent tilgjengelig for alle
Såfremt du har en Android- eller iOS-enhet, naturligvis.
Google har nå endelig åpnet dørene for sin taleassistent her i Norge.
Riktignok er det bare åpnet opp for Assistent for mobilbrukere så langt, men også Googles smarte Home-høyttalere vil kunne snakke norsk før året er omme.
Ikke fått den ennå? Det kan ta noen timer å få det på plass for alle, får vi vite av Google. Men i løpet av dagen bør ting være på stell.
Men hva så? Hva i all verden skal du egentlig bruke denne nye assistenten din til?
Vel, det første du kan gjøre er å få med deg Googles egen lille introduksjon til Assistant – eller rettere sagt Assistent som de tydeligvis er i ferd med å få den oversatt til. Denne introduksjonen bør dukke opp når du bruker assistenten for første gang.
Har du en iOS-enhet må du selvsagt først laste ned appen fra App Store.
Et annet godt tips kan være å fiske fram mobilen og logge seg inn på assistant.google.com. Her kan du nemlig bla i lista som viser forskjellige måter å bruke tjenesten på.
Dette er også delt inn i kategorier. For de siste nyhetene kan du for eksempel be assistenten om å «snakke med VG», og under de enkelte tjenestene kan du lese om hvilke ord det for tiden er mulig å bruke.
Men det er ikke nødvendig å gjøre det så vanskelig heller. Du kan rett og slett spørre assistenten om hva den kan gjøre, og da vil det dukke opp noen forslag.
En håndfull norske
Google Assistent har også støtte for noe som kalles Google Actions. Dette kan sees på som en slags spesialiserte «assistentroboter» eller stemmeapper som kan skreddersys til å ta for seg bestemte emner.
På dette feltet vrimler det kanskje ikke av norske aktører enn så lenge, men vi vil tippe flere vil henge seg på over de kommende ukene og månedene.
For å bruke disse stemmeappene er du nødt til å åpne dem med en kommando, for eksempel «Jeg vil snakke med VG». Da kommer du inn i en egen dialog med VGs stemmeapp, og får en rekke valg du kan ta videre.
I lista nå finner vi:
- DNB - Lar deg få lesestoff fra DNB Nyheter eller boligtips fra Boligbuddy
- Meny - Du kan bestille matvarer ved å ramse opp alt du vil kjøpe
- NRK - Tilgang til NRKs 15 radiokanaler, podkaster og siste nytt
- Orkla - Info om husvask
- Oslo Bysykkel - Forteller hvor nærmeste bysykkelstativ, og status på stativene
- SAS - Kan sjekke bestilling og fly
- Sol - Nyheter
- Sparebank1 - Overføre penger og sjekke saldo
- Telia - Lag musikk
- Tine - Oppskrifter
- VG - De siste og viktigste nyhetene
Enten kan du prøve deg frem i de norske appene, selv om de fleste kommer nok snarere til å bruke morgentimene til å be om å få en vits eller tre, alternativt eksperimentere med oppringninger, meldinger og tidtakere.
Vi prøvde å bestille flybilletter til Tahiti også, men ble ikke spesielt fristet av at den korteste reisen tok cirka «65 timer timer og 30 minutter minutter».
At assistenten fremdeles har litt å lære av norsk språk fikk vi også tydelig demonstrert da vi ba den om å spille av en lyd. Vi havnet på en «A-sound-stasjon» på YouTube.
Vi klødde oss også godt i hodet etter å ha lekt med kokebokappen fra Tine Kjøkken, med sine fem oppskrifter og tidkrevende stegvise gjennomgang. Men du slipper å bruke dine melne fingre på mobilen, og det er vel poenget.
At Tines kjøkkenassistent til tider slår over til engelsk eller bare legger på når den ikke skjønner bæret er en annen sak.
Strengt tatt hadde vi da heller ikke regnet med at alt skal fungere knirkefritt sånn umiddelbart, men det er i hvert fall sikkert at både Google resten av gjengen fremdeles vil ha en jobb å gjøre med å fikse småfeil.
I mellomtiden får vi nesten bare ta assistentens feilskjær og mistolkninger med godt humør. Samtidig som vi ser det gode potensialet, har det nemlig en tendens til å dukke opp litt ufrivillig komikk når vi bruker Google Assistent.
Knyttet til tredjepart
Mye av moroa med disse assistenttjenestene har å gjøre med at de lar seg kombinere med tredjepartstjenester vi kjenner godt. Ta Spotify for eksempel. Med Google Assistent kan vi nå snakke til mobilen om hvilken låt vil vi høre.
Og for deg som har litt mer enn et snev av smartness i hjemmet, er det også mulig å du også styre belysningen. Alternativt slå av og på smarte strømplugger eller noe annet som er kompatibelt med Google Assistent.
Men det er selvsagt kjedelig å måtte dra opp mobilen fra lomma for akkurat det, så med mindre du som regel uansett har den eller nettbrettet alltid liggende i nærheten vil nok dette være mest for å vise venner og slekt – enn så lenge.
For den norske Google Assistent skal jo også flyttes ut til Googles Home-høyttalere og andre kompatible enheter etter hvert. Ikke skal det være så veldig lenge til heller.
Først da begynner for alvor den store taleassistentrevolusjonen her i Norge.