Til hovedinnhold

AI-portrett solgt for vanvittig beløp

Tegnet av en datamaskin, solgt for 3,6 millioner kroner.

Denne uken ble kunstverket «Portray of Edmond Belamy» lagt under hammeren hos auksjonshuset Cristie's i New York. Det var ventet å selges for omlag 10 000 dollar, men endte til slutt opp hos en ny eier for utrolige 432 000 dollar – 4220 prosent mer enn ventet.

Laget av en datamaskin

Edmond De Belamy, verdens første portrett laget av kunstig intelligens.

Nå tenker du kanskje at Edmond Belamy må være en svært betydningsfull person, eller at kunstneren bak er et kjent navn i kunstverdenen, men ikke noe av dette er sant. For herr Belamy har aldri eksistert og kunstneren er en datamaskin.

Sistnevnte er selvsagt grunnen til at noen ønsket å betale over 3,6 millioner kroner for verket, som er det første av sitt slag som er solgt hos det anerkjente auksjonshuset.

Basert på ekte portretter

Portrettet er ene og alene laget av en algoritme som er designet av kunstkollektivet Obvious. Algoritmen heter Generative Adversarial Network (GAN) og faller inn under det vi på godt norsk omtaler som kunstig intelligens.

Denne ble foret med 15 000 bilder av portretter malt fra 1300-tallet til i dag. En del av algoritmen, kalt Generator, analyserte så alle de ekte portrettene og startet å lage sitt eget basert på dem. Når den andre delen av algoritmen, Discriminator, til slutt ikke klarte å skille det konstruerte portrettet fra de som er laget av ekte kunstnere opp gjennom historien vår var verket, og Edmond Belamy, ferdig.

Engadget skriver at det auksjonerte kunstverket er ett av totalt 11 i en serie portretter laget med GAN-algoritmen. De resterende 10 er til salgs for 10 000 dollar, men etter den spinnville auksjonsprisen hos Christie's spørs det hvor lenge prisene blir stående.

Hva synes du om å kjøpe kunstverk av datamaskiner som kan reproduseres på sekunder? Diskuter i kommentarfeltet under!

Elon Musk:
– Kunstig Intelligens vil føre til 3. verdenskrig »

(Kilde: Engadget)

annonse