Til hovedinnhold

Google sporer deg selv om du har skrudd av posisjonsloggen

Nettgiganten Google tjener godt på å vite hva vi liker, hva vi driver med og hvor vi er, men det finnes også mange blant oss som mener at slik logging og sporing er en invasjon av privatlivets fred.

Heldigvis har vi muligheten til å reservere oss mot all denne loggføringen, men det viser seg at det ikke er like enkelt som først virker. Amerikanske Associated Press kan fortelle at Google sporer deg selv om du velger at posisjonen din ikke skal loggføres.

Dette høres jo ikke riktig ut når vi ser på hva Google selv skriver på sine hjelpesider:

Google

Rent juridisk sett ser det dog ut til at Google har sitt på det tørre. Idet du er i ferd med å skru av av posisjonsloggen under myaccount.google.com står det i tredje avsnitt at «enkelte posisjonsdata kan lagres som en del av aktiviteten din i andre Google-tjenester, for eksempel Søk og Maps».

Posisjonsdata lagres altså da ikke i posisjonsloggen, men andre steder. Det er hverken spesielt elegant eller logisk, og at slike data fremdeles vil lagres kommer heller ikke like godt frem på andre steder der posisjonsloggen kan deaktiveres.

Google

For å unngå all logging av posisjonsdata må du faktisk også slå av lagringen av nett- og appaktivitet.

Ikke bare et onde

Én grunn til at Google gjør det såpass skarpt hos annonsørene, er at de vet veldig mye om brukerene av deres tjenester, apper eller operativsystemer – som faktisk er ganske mange av oss.

Dette er grunnen til at Google sporer og logger så mye av det vi finner på i deres tjenester, apper og operativsystemer.

For de mer paranoide vil det nå kanskje føles naturlig å skru av det meste av sporing fra den kanten, og det har du som nevnt gode muligheter til å gjøre. Det enkleste er å gjøre dette gjennom profilen din, som du finner på myaccount.google.com.

Dette betyr dog at du mister en god del funksjonalitet, som blant annet mer relevante søk, anbefalinger og reklame basert på interesser og plassering.

Du spores uansett

Hvis du ikke liker at noen vet hvor du er eller hvor du har vært, kan det uansett være greit å ha i bakhodet at det ikke bare er Google som er interessert i å vite hvor du er og til dels hva du driver med.

Teleselskapene liker også å vite hvor du har vært. Bilde: Are Thunes Samsonsen, Akam.no

Alle oss som bærer rundt på en mobiltelefon blir jo tross alt kontinuerlig sporet og logget av teleselskapene, og selv «harmløse metadata» kan avsløre ganske så mye om hva vi driver med. Og i motsetning til hos Google er ikke dette noe vi kan velge å slå av eller beholde påslått.

På den annen side opererer teleselskapene med en langt kortere tidshorisont. Da undertegnde sjekket sin egen tidslinje hos Google, ble det funnet reiseruter fra så langt tilbake som 2013.

Så mye vet de om deg:
Mobiloperatøren kan lagre data i opptil tre måneder >>>

(Kilde: AP)

annonse