NyhetBeste mobilabonnement - mars 2018

Dette er de beste mobilabonnementene nå

Etter at Telio forsvant ut av det norske mobilmarkedet forrige måned har vi ventet i spenning på om noen ville benytte anledningen til å ta over pristronen.

I de billigste kategoriene har det ikke skjedd de store endringene, men for dem som bruker mye data har det dukket opp en ny priskonge.

Telipol har nemlig økt 25 GB-abonnementet sitt til 30 GB for samme pris på 499 kroner, og legger seg dermed 56 kroner under de nærmeste konkurrentene Komplett Mobil og Chili Mobil.

Telipol har dessuten justert prisene på en del av de andre abonnementene sine, og ikke minst lansert muligheten for såkalt Datakontroll, altså struping av hastigheten i stedet for å fakturere deg for overforbruk når du når mengden data som er inkludert i abonnementet ditt. Informasjonen om dette er foreløpig ikke oppe på Telipols nettsider, men vi får beskjed om at den skal være klar innen fredag, at de kommer til å strupe til 128 kbit/sek, og at leverandøren av løsningen er den samme som Komplett benytter.

Datakontroll er noe vi har etterlyst, og noe de fleste av de andre selskapene praktiserer. Telipol-kundene har endelig også fått mulighet til å bestille datapakker via Minside, der de tidligere måtte ringe inn til kundeservice.

Av andre abonnementsnyheter den siste måneden finner vi at Chili har satt ned de obskøne prisene de har operert med på ekstra datapakker. 1 GB vil fortsatt koste 98 kroner, mens 3 og 5 GB er redusert fra henholdsvis 249/349 kroner til 179 og 239,-.

Telenor har dessuten lansert Fleksi-abonnementet sitt, hvor du får 10 GB til 449 kroner hver måned. Bruker du mer enn dette, får du 5 GB ekstra og 50 kroner plusset på regningen helt til du når 30 GB. Deretter plusses det på 10 GB for det samme beløpet – helt til du når taket på 60 GB og 799 kroner.

I mobilkalkulatoren vår kan du legge inn hvilke kriterier som er viktige for deg, og så får du opp en liste rangert etter pris.

Testkriteriene

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Les også: Derfor burde du kjøpe lokalt SIM-kort når du drar på ferie

Her er månedens vinnere:

Lite data (minimum 1 GB)

Før jul justerte Chili opp 0,5 GB-abonnementet sitt til 1 GB og økte prisen til 119 kroner i måneden. Det gjorde at de plutselig tilbød det billigste 1 GB-abonnementet i Norge med EU-bruk inkludert.

Chili er seks kroner billigere enn Komplett og Telipol, som skal ha 125 kroner, mens Ice ligger en tier over på 129,-.

Om du ikke bruker telefonen i utlandet i det hele tatt kan du også vurdere Telipols Norgesabonnement, som tilbyr 1 GB data til 99 kroner i måneden, men da er altså all databruk i utlandet sperret.

I denne kategorien får du altså fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data. Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert.

Denne måneden er det veldig tett, og som du kan lese i begrunnelsen nedenfor er det bare småting som skiller abonnementene. Til slutt er det imidlertid Komplett Mobil MiniFlex 1 GB som går av med seieren og blir kåret til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Chili MobilIceKomplettTelipol Norge Telipol Fri
Pris abonnement119,-129,-125,-99,-125,-
Pris per MB overforbruk0,00,-0,00,-0,99/0,00,-1,99,-/0,00,-1,99,-/0,00
Makspris data--399,-399,-399,-
Hva skjer når du når makspris?Hastigheten strupes etter 1 GB.Hastigheten strupes etter 1 GB.Hastigheten strupes etter 3 GB data, evt. etter 1 GB uten overfakturering.Hastigheten strupes etter 2 GB data, evt etter 1 GB med Datakontroll.Hastigheten strupes etter 2 GB data, evt etter 1 GB med Datakontroll.
Alternativer for datapakke1 GB, 3 GB, 5 GB1 GB, 3 GB1 GB, 3 GB, 5 GB1, 5, 15 GB1, 5, 15 GB
Pris for datapakke98,-/179,-/239,-79,-/179,-99,-/199,-/249,-99,-/199,-/399,-99,-/199,-/399,-
Data rolloverKrysse avKrysse avKrysse avByttKrysse av
Annet-Egne pakker om du ringer mye til utlandet.-Utenlandsbruk er ikke mulig med dette abonnementet.Egne datapakker for USA.

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier:

Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Siden EU-reglene trådte i kraft 15. juni 2017 krever vi nå fri roaming i EU, og billig roaming i andre populære ferieland er også et pluss.

Vurdering:

Ser vi på tallene over er det tydelig at det er ekstremt hard konkurranse i denne kategorien, og denne måneden er det tilspisset i enda større grad enn tidligere. Nå kan du nemlig velge struping i stedet for overfakturering også hos Telipol, samt at Chili har satt ned de fæle datapakkeprisene de opererte med tidligere.

Ice har den billigste ekstra datapakken om du bare trenger en gigabyte ekstra en måned, mens Kompletts strupede hastighet er 128 kbit, mot 64 kbit hos de andre. Ingen av disse hastighetene er brukbare til så mye annet enn chatting og enkel surfing, men for å illustrere forskjellen bruker Spotify 90 kbit til sin normalkvalitet for streaming. Det gjør dermed at Kompletts strupede hastighet fortsatt bør la deg bruke Spotify, de øvriges gjør det sannsynligvis ikke.

Komplett har også de beste prisene i land utenfor EU, selv om Chili i det siste har tatt et jafs i noen av landene vi ser på, spesielt når det gjelder dataprisene. Både de og Ice opererer imidlertid med noen rimelig obskøne ringepriser, og risikoen for stygge overraskelser på regningen er dermed større enn hos Komplett.

Chili MobilIceKomplettTelipol
Tyrkia----
Ringe til Norge6,69 kr/min6,25 kr/min5,99 kr/min5,99 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk3,12 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data4,46 kr/MB6,25 kr/MB1,99 kr/MB9,99 kr/MB
----
USA----
Ringe til Norge8,93 kr/min9,38 kr/min2,49 kr/min2,49 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk3,12 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data0,63 kr/MB1,25 kr/MB0,99 kr/MB1,99 kr/MB*
----
Thailand----
Ringe til Norge8,93 kr/min9,38 kr/min2,49 kr/min2,49 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk3,12 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data0,79 kr/MB6,25 kr/MB0,99 kr/MB1,99 kr/MB

* = Telipol tilbyr også 400 MB for 99,- og 1 GB for 199,- i USA.

En potensielt vesentlig forskjell om du vurderer disse fire er også at Komplett og Telipol bruker Telenors nett, Ice bruker en kombinasjon av sitt eget og Telias nett, mens Chili bruker Telias nett etter et bytte i fjor. Her må du nesten avgjøre basert på hvor du oppholder deg mest.

Er det i en av de store byene vil det være relativt likt, selv om vi kåret Telia til Norges beste 4G-nett tidligere i år basert på at de har 4G-dekning i større arealer enn Telenor.

Denne måneden er det fryktelig, fryktelig jevnt, men vi lar Kompletts høyere strupehastighet være den avgjørende faktoren – under stor tvil. Om du har et lavt dataforbruk kommer du sannsynligvis svært billig ut av det med alle disse operatørene.

Om du aldri reiser utenlands bør du også som nevnt vurdere Telipols Norgesabonnement til 99 kroner i måneden, men da kan du altså ikke bruke SIM-kortet i utlandet i det store og hele.

Kategori: Middels data (minimum 5 GB)

5 GB var en kategori der det tidligere var enorm konkurranse, men i februar kastet Telio inn håndkleet.

Det gjør at det i praksis bare er Chili Mobil igjen som tilbyr et rent 5 GB-abonnement til en billig penge. De skal ha 259 kroner i måneden.

Vil du ha en ekstra gigabyte er Komplett Mobil og Telipol også alternativer. Telipol har sågar satt ned prisen på sitt 6 GB-abonnement denne måneden, og skal nå ha 279 kroner i måneden, mens Komplett fortsatt er priset til 299,-.

Ingen av selskapene fakturerer ekstra for overforbruk av data om du godtar strupet hastighet, og vi må derfor se på ting som datapakker og utenlandspriser for å kåre det beste abonnementet.

Vi kårer Telipol Fri 6 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien middels data.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

ChiliKomplettTelipol
Pris abonnement259,-299,-279,-
Data inkl. 5 GB6 GB6 GB
Pris per MB overforbruk0,00,-0,99 kr/0,00,-1,99,-
Makspris data-399,-399,-
Hva skjer når du når makspris?Datahastigheten strupes når du når datakvota.Datahastigheten strupes når du når 15 GB i Norge eller 8 GB i EU. Om du velger Datakontroll skjer det med en gang du når datakvota.Datahastigheten strupes etter 7 GB data – eller når du når datakvota om du velger Datakontroll.
Alternativer for datapakke1 GB/3 GB/5 GB1 GB/3 GB/5 GB1 GB/5 GB/15 GB
Pris for datapakke98,-/179,-/239,-99,-/199,-/249,-99,-/199,-/399,-
AnnetData rollover.Data rolloverData rollover. Egne USA-pakker.

* Telio kaller det datautvidelser. Data rollover gjelder ikke for disse.

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på minst 5 GB i måneden passer for deg som har middels stort dataforbruk.

Vi stiller krav om fri roaming i EU, og rimelig utenlandsbruk ellers er et pluss.

Vurdering:

Forrige måned anså vi at 40 kroner ekstra for én ekstra gigabyte hos Komplett og Telipol var litt for mye til å rive Chili ned fra tronen. Chili har imidlertid senket prisen på datapakkene sine fra forrige måned, mens Telipol har innført en mulighet for å strupe hastigheten i stedet for å bli fakturert for overforbruk. Det gjør at også de nå er med i vurderingen videre.

Chilis utenlandspriser er fortsatt høye, men de har i det minste satt ned dataprisene betraktelig i viktige land som USA og Thailand. Vi savner imidlertid muligheten til å kjøpe datapakker for utlandet hos Chili og Komplett - av disse tre er det kun Telipol som tilbyr USA-pakker, med 400 MB og 1 GB for henholdsvis 99 og 199 kroner.

Chili MobilKomplettTelipol
Tyrkia---
Ringe til Norge6,69 kr/min5,99 kr/min5,99 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data4,46 kr/MB1,99 kr/MB9,99 kr/MB
---
USA---
Ringe til Norge8,93 kr/min2,49 kr/min2,49 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data0,63 kr/MB0,99 kr/MB1,99 kr/MB*
---
Thailand---
Ringe til Norge8,93 kr/min2,49 kr/min2,49 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data0,79 kr/MB0,99 kr/MB1,99 kr/MB

* = Telipol tilbyr også 400 MB for 99,- og 1 GB for 199,- i USA

Dette er altså nok en kategori hvor det er blitt veldig, veldig tett. 20 kroner for en gigabyte ekstra, mulighet for USA-pakke og relativt billige datapakker gjør imidlertid at Telipol står ut som vinneren denne måneden.

Om du klarer deg med 5 GB er det imidlertid ingenting i veien for å velge Chili Mobil.

Kategori: Mye data (minimum 10 GB)

10 GB virker nærmest å være en død abonnementsstørrelse, ettersom Chili i desember gjorde som Komplett og satte opp Large-abonnementet sitt fra 10 GB/349,- til 12 GB/369,-.

Det gjør det enklere for oss, men det er ikke sikkert alle kundene var like fornøyde. Chili er uansett fortsatt en tier billigere enn Komplett Mobil, som stakk av med seieren i denne kategorien forrige måned. Siden sist har også Telipol meldt seg på, ettersom de har senket prisen på 12 GB-abonnementet sitt til 369 kroner, og altså ligger på samme nivå som Chili.

En annen operatør som har meldt seg på er Get, som også tilbyr 12 GB for 369 kroner. Siden de har noen veldig gunstige datapakkepriser og heller ikke fakturerer for overforbruk er det mulig dette hadde vært vårt førstevalg om det var tilgjengelig for alle kunder, men det er altså slik at du må ha TV eller bredbånd fra Get for å få lov til å bestille mobilabonnement.

Månedens vinner i kategorien Mye data er Telipol Fri 12 GB.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

ChiliKomplettTelipolGet
Pris abonnement369,-379,-369,-369,-
Inkludert data12 GB12 GB12 GB12 GB
Pris per MB overforbruk0,00,-0,99 kr/0,-1,99 kr/0,-0,-
Makspris data-399,-399,--
Hva skjer når du når makspris?Datahastigheten strupes når du når datakvota.Datahastigheten strupes når du når 20 GB i Norge eller 17 GB i EU - eller når du når datakvota (avhengig av om du har Datakontroll aktivert)Datahastigheten strupes når du når 15 GB - eller når du når datakvota om du har Datakontroll aktivert.Datahastigheten strupes når du når datakvota.
Alternativer for datapakke1 GB/3 GB/5 GB1 GB/3 GB/5 GB1 GB/5 GB/15 GB1 GB/2 GB
Pris for datapakke98,-/179,-/239,-99,-/199,-/249,-99,-/199,-/399,-68,-/98,-
AnnetData rollover.Data rollover.Data rollover. Egne USA-pakker.Data rollover. Må være bredbånds- eller TV-kunde for å kunne bestille.

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB. Fri EU-roaming er et krav og det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Vurdering:

Vi utelater altså Get siden du må være kunde der for å kunne bestille abonnement. Siden Chili, Komplett og Telipol stort sett krever det samme for abonnementene sine, ser vi igjen på datapakker og utenlandspriser.

Datapakkene først, og her er det litt ymse. Chili har satt ned prisene fra sist måned, og er nå hakket billigere enn Komplett. Men om du først skal bestille en stor ekstra datapakke, er det Telipol som tilbyr best valuta for pengene. Uansett ganske jevnt her.

Igjen gjentar vi også vår oppfordring om å passe på datamengdene om du drar til utlandet med et Chili-abonnement, og nylig satte de attpåtil opp mange av utenlandsprisene.

Unntakene er datatrafikk i USA og Thailand, som nå er blitt ganske overkommelig, med henholdsvis 63 og 79 øre per megabyte. Ellers er imidlertid Chili betraktelig dyrere over hele linja, og det er også enklere å ha oversikt med Komplett, siden de har priser per sone, ikke per land. Telipol har også innført soneprising, og har dessuten egne USA-pakker som gjør det langt mer overkommelig å bruke data i USA.

Chili MobilKomplettTelipol
Tyrkia---
Ringe til Norge6,69 kr/min5,99 kr/min5,99 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data4,46 kr/MB1,99 kr/MB9,99 kr/MB
---
USA---
Ringe til Norge8,93 kr/min2,49 kr/min2,49 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data0,63 kr/MB0,99 kr/MB1,99 kr/MB*
---
Thailand---
Ringe til Norge8,93 kr/min2,49 kr/min2,49 kr/min
SMS til Norge3,59 kr/stk2,49 kr/stk2,49 kr/stk
Data0,79 kr/MB0,99 kr/MB1,99 kr/MB

Knivingen mellom disse tre operatørene er blitt ganske intens, og dette er tredje kategori hvor de i praksis gjør opp om tittelen. Vi vurderer på samme vis som tidligere: Egen USA-pakke og relativt billige datapakker gjør at Telipol akkurat på håret stikker av med seieren. Om du prioriterer annerledes enn vi gjør er det imidlertid så tett at det ikke er noe som helst i veien for å velge Chili eller Komplett heller.

Har du Get i veggen bør du dessuten også vurdere dem.

Kategori: Superbruker (minimum 30 GB)

I fjor endret Komplett Mobil datapakken på Megaflex-abonnementet sitt fra 20 til 30 GB, og dermed laget de et abonnement som er skreddersydd superbrukerkategorien vår. De stakk følgelig av med seieren.

Tidlig på sommeren lanserte også Chili et abonnement på 30 GB, og de priset i tillegg dette under Kompletts alternativ, med 559 mot 579 kroner. Komplett svarte, og siden har begge to senket prisen til 555 kroner. Det betyr at de i utgangspunktet stiller helt likt. Siden forrige måned har også Telipol meldt seg på, ettersom de har økt datamengden fra 25 til 30 GB og holdt prisen på samme nivå, nemlig 499,-.

Andre alternativer er Telia Smart Total 40 GB og Telenor Frihet 40 GB, som begge koster 699 kroner i måneden, men altså tilbyr 10 GB mer data.

Vi kårer Telipol Fri 30 GB til månedens beste abonnement i kategorien Superbruker.

(Se hele begrunnelsen ved å klikke på knappen under tabellen)

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

Komplett MegaflexChili X-Large Telipol Fri 30 GBTelia Smart TotalTelenor Fleksi
Datapakke30 GB30 GB30 GB40 GB10-60 GB
Pris abonnement555,-555,-499,-699,-449,- - 799,-
Pris per MB overforbruk0,99,-/0,-0,-1,99,-/0,-0,-5,-
Makspris data399,--399,--399,-
Hva skjer når du når makspris?Datahastigheten strupes til 128 kbit/sek ved 35 GB - eller når du når datakvota om du har Datakontroll aktivert.Hastigheten strupes med en gang du når datakvota.Hastigheten strupes ved 35 GB - eller når du når datakvota om du har Datakontroll aktivert.Hastigheten strupes med en gang du når datakvota.Hver gang du har brukt 5 GB (inntil 30 GB) eller 10 GB (30-60 GB) legges det automatisk til ny data og 50 kroner på regningen. Over 60 GB legges det til 60 nye GB for 399,-.
Alternativer for datapakke1 GB/3 GB/5 GB1 GB/3 GB/5 GB1 GB/5 GB/15 GB1 GB/5 GB/10 GB-
Pris for datapakke99,-/199,-/249,-98,-/249,-/349,-99,-/199,-/399,-99,-/199,-/299,--
Data USA0,99/MB0,63/MB1,99 kr/MB, men 400 MB for 99,- og 1 GB for 199,-0,39/MB (39 kr/100 MB). 1 GB til 199,-2,06/MB (39 kr/100MB). 1 GB til 249,-
Data Thailand0,99/MB0,79/MB1,99 kr/MB2,00/MB (50 kr/100 MB, 150 kr/250 MB eller 600 MB/300 kr).2,06/MB (39 kr/100 MB). 1 GB til 249,-
AnnetData rollover. Tvilling-SIM 36 kr/mnd. Data-SIM 39 kr/mndData rollover. Tvilling-SIM skal være på plass.Data rollover. Tvilling-/Datatvilling 29 kr/mnd, 149 kr i etablering.Inkl. 1000 min til/mellom Norge, Sverige, Danmark, Finland og Baltikum. Data rollover. Trilling-SIM 30,-/mnd. Ekstra Data-SIM inkludert, vanligvis 30,-/mndData rollover. Bildelagring i Min Sky. Tvilling-SIM 37,50/mnd. Data-SIM 29/mnd. Familiebonus.

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Vurdering: Dette er rett og slett en fryktelig vanskelig kategori å kåre en vinner i.

Telia og Telenor er begge er «fullservice»-selskaper som har få hull i tilbudet. De har tradisjonelt også hatt bedre løsninger for dataforbruk i utlandet enn de tre lavpriskonkurrentene, selv om spesielt dataprisene i populære ferieland har blitt bedre også hos lavprisselskapene i det siste.

Nulltakseringen av overforbruk er kjekk å ha, selv om vi tror den betyr mindre i denne kategorien, ettersom superbrukerne neppe tar til takke med 64 eller 128 kbit når kvota er brukt opp.

Telipols nye 30 GB-abonnement er såpass mye billigere enn konkurrentene sine at det rett og slett er vanskelig å komme unna når vi skal kåre en vinner her. Datapakkene deres i USA er også på nivå med selv Telenor og Telia sine, og de har dessuten noen relativt generøse datapakker sammenliknet med Komplett og Chili.

Om du reiser mye utenfor EU/EØS ville vi kanskje sett på et av abonnementene fra Telia eller Telenor. Telenors Fleksi er dessuten praktisk om du har et dataforbruk som varierer kraftig fra måned til måned, selv om inngangsprisen på 449 kroner for 10 GB er ganske stiv.

Les også
Ice åpner dataslusene
annonse