Til hovedinnhold
GuideDatabruk i utlandet

Derfor burde du kjøpe lokalt SIM-kort når du drar på ferie

Her er det du burde vite om databruk i utlandet.

Nordmenn er glad i å reise på ferie, og selskaper som FINN Reise og Ticket.no melder om at 2017 ser ut til å bli et uvanlig bra reiseår. Desto større vil nok også behovet for å bruke mobilnettet i ferien være.

Så, hvilke muligheter har du om du ønsker å holde deg oppdatert i ferien, til en billigst mulig penge?

Her har vi samlet informasjon om noen av nordmenns mest populære reisedestinasjoner i 2017, og hva du kan gjøre for å få mest og best nett for minst mulig penger.

Men først, noen generelle tips og opplysninger.

Nye EU-regler gjør det både lettere og forvirrende

 • Oppdatert: I den opprinnelige teksten hadde vi sammenlignet Telias bedriftspriser mot Telenors privatpriser. Vi har nå endret til Telias (lavere) privatpriser.

Det er mange muligheter for å skaffe seg datatilgang i utlandet, men i 2017 har vi nordmenn fått litt drahjelp fra EU hva angår databruk i utlandet. Fra og med 15. juni kan du surfe i hele Europa på din norske datapakke, uten ekstra kostnad.

Slik ser Telias datapakker for USA ut.

For enkelte land som står utenfor, som Sveits, Tyrkia og Montenegro, er det mer komplisert. Telia gir eksempelvis fri roaming i Sveits, noe Telenor ikke gjør. Også mange oversjøiske territorier omfattes av EU-reglene – så om du skal til Fransk Guyana kan du fritt surfe så mye du måtte ønske. Merkelig, men sånn er det foreløpig.

Skal du utenfor EU blir det verre – da gjelder helt andre kriterier. Det er også her tilbudene fra de norske operatørene spriker mest, der utenlandspakker kan koste alt mellom himmel og jord. Ett av mange eksempler er datapakker for USA. For 1 GB avkrever Telia deg for 199 kroner, mens Telenor tar 249 kroner for det samme. Talkmore og OneCall gir deg nøyaktig det samme for bare 99 kroner.

Nytt SIM-kort eller ekstra datapakke?

I mange tilfeller kan det derfor være like greit å kjøpe seg et lokalt SIM-kort. Da vil du essensielt bruke nett som om du bodde i landet, og spesielt utenfor EU er det nesten alltid billigere. I noen tilfeller er det ekstremt mye billigere.

Et konkret eksempel: undertegnede var for kun dager siden i Sri Lanka, hvor Talkmore skulle ha 179 kroner for 200 MB – en gigabytepris på 895 kroner. Med et lokalt SIM-kort fikk jeg 7 GB for 60 kroner – en gigabytepris på 8,5 kroner. Omtrent 100 ganger billigere, altså.

Også i enkelte EU-land kan det fort lønne seg å kjøpe lokalt SIM, spesielt hvis du er i land med billigere datapakker enn i Norge.

Ved mange flyplasser står sågar selgere klare for å selge deg såkalt «prepaid SIM», altså turist-SIM-kort med en viss mengde data inkludert men (som regel) uten abonnement. Du vil da som regel kunne fylle på data over nettet om du skulle bruke opp den opprinnelige kvota.

Under finner du en oversikt over noen av de mest populære feriemålene våre, og de gunstigste tilbudene vi fant for hver destinasjon. Vi begynner med landene utenfor Europa først, ettersom det er der det er mest penger å spare.

Utenfor Europa:

Thailand

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Thailand er reisemål nummer én for oss nordmenn når det kommer til lengre utenlandsreiser – og de blir det bare flere av. I Thailand er det tre operatører med fysisk nettverk, hvorav én er Telenor i thailandsk drakt. Også et par virtuelle operatører eksisterer:

 • AIS – 2,5 GB for 70 kroner, 4 GB for 140 kroner. Ekstra pakker: 1,5 GB for 70 kroner, 3 GB for 170 kroner (ubegrenset, men nedsatt fart etter kvoten). Her er tilbudet »
 • DTAC/Telenor – 2,5 GB for 70 kroner, 6 GB for 150 kroner, ∞ GB for 50 kroner (opptil 500 MB, nedsatt fart etter). Ekstra pakker: 1 GB for 60 kroner, 2,5 GB for 70 kroner, 6 GB for 170 kroner, 9 GB for 200 kroner. Her er tilbudet »
 • TrueMove – 100 MB for 10 kroner, 2,5 GB for 70 kroner. Her er tilbudet »
 • My/CAT – 1 GB for 50 kroner, 2 GB for 70 kroner, 4 GB for 100 kroner, 6 GB for 120 kroner, 10 GB for 170 kroner, 14 GB for 220 kroner, 20 GB for 270 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: Det er godt å være norsk i Thailand. Sammenlignet med de latterlig høye prisene de mest populære norske operatørene skal ha her, er det eneste rasjonelle valget å kjøpe et lokalt SIM-kort. Her får du MYE data for svært lite penger, og med mindre du knapt skal bruke data på ferien er det ingen grunn til ikke å kjøpe et lokalt SIM.

Tips: AIS har ikke god dekning på øyene rundt selve Thailand, og TrueMove er eneste operatør med 4G nord i landet.

USA

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Mange nordmenn har lagt sin elsk på USA, og spesielt det store eplet på østkysten: New York. Landet har fire store operatører, som er landsdekkende og dominerende. Alle burde være mer eller mindre kjent gjennom merkevaren:

 • Verizon – 3 GB for 330 kroner, 7 GB for 420 kroner, 10 GB for 500 kroner, ∞ for 670 kroner. Her er tilbudet »
 • AT&T – 250 kroner for 1 GB, 340 kroner for 6 GB, 22 GB for 500 kroner (ubegrenset, men nedsatt fart etter kvota). Her er tilbudet »
 • T-Mobile – 2 GB for 250 kroner, 10 GB for 420 kroner (ubegrenset, men nedsatt fart etter kvota. 3 uker maks). Her er tilbudet »
 • Sprint – 4 GB for 330 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: USA er gjerne et land vi er et par uker i når vi først drar. Og da er det liten tvil om at du ved å kjøpe en stor, lokal datapakke hos en av de lokale operatørene i USA kan spare store summer. Se etter ubegrensede planer (Verizon, AT&T) eller bare mye data (T-Mobile). Nettet er for øvrig blant verdens raskeste, hvilket jo alltid er hyggelig.

Tips: I regionale områder finnes det virtuelle operatører med begrenset rekkevidde (men potensielt lavere pris). Dette kan være verdt å sjekke ut.

Australia

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Australia er også en Norgesfavoritt for langreiser. Varme, strender, natur og engelsk språk trekker mennesker, og skal du til Australia har du tre reelle operatører å velge mellom. Alle tilbyr forhåndsbetalte planer:

 • Telstra – 3 GB for 190 kroner, 6 GB for 260 kroner, 8 GB for 320 kroner. Her er tilbudet »
 • Vodafone – 3 GB for 190 kroner, 9 GB for 260 kroner, 12 GB for 320 kroner. Her er tilbudet »
 • Optus – 3 GB for 190 kroner, 6 GB for 260 kroner, 8,5 GB for 320. Her er tilbudet »
 • ALDI (virtuell) – 500 MB for 100 kroner, 1,5 GB for 130 kroner, 2,25 GB for 160, 6 GB for 230 kroner, 8 GB for 290 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: I Australia er det ingen tvil om at du kan spare mye på å kjøpe et lokalt SIM-kort, men vær obs på at kvotene kan være delt mellom natt og dag. Ellers er det få fallgruver, og relativt gunstige priser sett i betraktning at dette er et vestlig land. Og det er uansett langt billigere enn pakkene fra norske operatører.

Tips: Vodafone har ikke landsdekkende 4G, i motsetning til de to andre. Det kan være kjekt å vite før du går for denne pakken, som tross alt gir mest data for pengene. Telstra har generelt best dekning.

India

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

India er et fantastisk ferieland med et kaotisk telekommarked, og skal du ha nogenlunde kontroll (og engelsk instruksjonsspråk) lønner det seg å benytte en stor operatør. Her er det flere alternativer, noen mindre kjente, noen mer:

 • Airtel – 600 MB for 40 kroner, 1 GB for 50 kroner, 5 GB for 60 kroner, 7 GB for 80 kroner, 10 GB for 100 kroner. Her er tilbudet »
 • Vodafone – 2 GB (40 kb/s) for 20 kroner, 550 MB for 20 kroner (21 dager), 1 GB for 10 kroner (fem dager). Ekstra pakker kan kjøpes. Her er tilbudet »
 • Idea – 500 MB for 30 kroner, 1 GB for 40 kroner, 3 GB for 100 kroner. Her er tilbudet »
 • Aircel – 500 MB for 10 kroner, 1 GB (2G-fart) for 15 kroner, 2 GB for 20 kroner, 3 GB for 50 kroner, 6 GB for 90 kroner, 10 GB for 130 kroner, 15 GB for 180 kroner. Her er tilbudet »
 • Reliance – 1 GB for 20 kroner (uke), 1 GB for 30 kroner (30 dager), 2 GB for 60 kroner, 3 GB for 80 kroner, 12 GB for 200 kroner, 30 GB for 400 kroner. Her er tilbudet »
 • BSNL – 1 GB for 20 kroner, 2,2 GB for 30 kroner, 3 GB for 60 kroner, 5 GB for 70 kroner, 6 GB for 100 kroner, 9 GB for 130 kroner, 21 GB for 250 kroner. Alle kun med 3G-fart. Her er tilbudet »
 • Tata/DoCoMo – 14 GB for 40 kroner (enkelte sirkler). Sjekk din sirkel for priser. Her er tilbudet »

Konklusjon: India er et ekstremt gunstig land å kjøpe lokalt SIM i, og det samme gjelder nabolandet Sri Lanka. Prisene er lave, dekningen generelt grei og farten likeså. Skal du bruke data her er det eneste rasjonelle å kjøpe et nytt SIM-kort; datapakkene til norske operatører er svært dyre i forhold til dette.

Tips: På flyplassen vil det stå haugevis med selgere klare til å selge deg SIM-kort. Sjekk prisene på forhånd og sørg for å ikke betale overpris! Prisene her er tatt fra området rundt Delhi. Andre områder kan ha andre priser, og du må passe på sirklene du befinner deg i (regionene).

Innenfor Europa:

Spania

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Spania er den uten tvil mest populære reisedestinasjonen for nordmenn i 2017, og her kan du altså fritt surfe med ditt eget, norske abonnement. Landet har tre hovedleverandører av mobilnett: Vodafone, Orange og Yoigo. Gjennom disse kan du i skrivende stund få følgende tilbud med forhåndsbetalte SIM-kort:

Konklusjon: Det kan glatt være penger å spare her, spesielt om du har Telenor eller Telia som operatør her i Norge. Deres ekstra datapakker er dyre, og trenger du mer data vil du høyst sannsynlig få mer ut av å kjøpe lokalt SIM-kort enn å kjøpe norsk datapakke. Mange spanske operatører har sommertilbud for turister, og det gjør eksempelvis Tuentis pakker ekstremt gunstige.

Tips: Spansk lovgivning forbyr diskriminering til fordel for turister. Dette gjelder imidlertid kun i fysiske butikker, og bestiller du før du ankommer slipper du unna en ekstra avgift på rundt 200 kroner.

Storbritannia

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Kanskje

Til tross for Brexit er britene stadig medlem av EU, så hovedargumentet for å kjøpe SIM her er stadig om du trenger mer data. Landet har fire hovedoperatører av mobilnett, som alle leverer forhåndsbetalte SIM-kort:

 • Everything Everywhere (EE) – 2 GB for 100 kroner, 5 GB for 160 kroner, 6 GB for 270 kroner. Her er tilbudet »
 • Vodafone – 500 MB for 110 kroner, 1 GB for 160 kroner, 4 GB for 220 kroner, 12 GB for 330 kroner. Her er tilbudet »
 • O2 – 1 GB for 110 kroner, 2 GB for 160 kroner, 3 GB for 220 kroner, 5 GB for 270 kroner, 20 GB for 330 kroner. Her er tilbudet »
 • Three – 1 GB for 110 kroner, 12 GB for 220 kroner, ∞ GB for 270 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: Igjen er det mest for deg som har Telia eller Telenor dette er aktuelt, men om du virkelig trenger mye data er spesielt Three og O2 sine største avtaler ekstremt gunstige.

Hellas

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Kanskje

Med foregående års flyktningekrise litt mindre i mediebildet og også mer reelt tilbaketrukket, har Hellas igjen blitt en Norgesfavoritt – spesielt Kreta. I Hellas leveres nettet av fire reelle nettverksoperatører, som alle tilbyr forhåndsbetalte SIM-kort:

 • Vodafone – 500 MB for 90 kroner, kan utvides med dagspakker på 1 GB for 10 kroner per dag eller helgepakker på 3 GB for 20 kroner (hele helgen). Her er tilbudet »
 • Cosmote/What's up – 500 MB for 90 kroner, kan utvides med dagspakker på 1 GB for 10 kroner per dag eller helgepakker på 3 GB for 20 kroner (hele helgen). What's up gir 600 MB for 60 kroner, mulighet for dagspakke med 1 GB for 10 kroner per dag. Her er tilbudet »
 • WIND/F2G – 100 MB for 60 kroner (F2G), 5 GB for 160 kroner (F2G), 3 GB for 200 kroner (WIND). Her er tilbudet »
 • CYTA – 500 MB for 220 kroner, 1 GB for 380 kroner. Noe penger går til en egen brukskonto for blant annet spesialnumre og utenlandsringing.

Konklusjon: Mange av de greske operatørene tar fortsatt mye betalt for SMS og ringeminutter, ikke bare data. Det gjør pakkene ugunstige for oss, foruten dagspakkene på 1 GB og helgepakken på 3 GB til Vodafone. Her er det penger å spare dersom du er på en kortere tur (eksempelvis vil én uke gi deg totalt 8 GB for 70 kroner).

Kroatia

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Kroatia er innenfor EU, og et yndet feriemål langs middelhavet. Her har du tre reelle operatører (deriblant TELE2 som vi tidligere også hadde i Norge), og et par virtuelle alternativer:

 • Hrvatski Telekom/T-Mobile – 1,5 GB for 120 kroner, 3 GB for 190 kroner, ∞ GB for 110 kroner (én uke). Her er tilbudet »
 • Vipnet – ∞ GB for 100 kroner (én uke). Her er tilbudet »
 • TELE2 – ∞ GB for 320 kroner (én måned). Her er tilbudet »
 • Bonbon (virtuell) – 6 GB for 70 kroner. Her er tilbudet »
 • Tomato (virtuell) – 500 MB for 50 kroner, 3 GB for 80 kroner, 6 GB for 100 kroner. Gir ekstra data hver gang du fyller på. Her er tilbudet »

Konklusjon: I Kroatia er det virkelig MYE penger å spare på å kjøpe et lokalt SIM-kort. For det første er det ukes- og månedstilbud med ubegrenset databruk og 4G-hastighet til en billig penge, eller billigere tilbud med ubegrenset lengde men begrenset data. I alle tilfeller blir dette billigere enn datapakker fra din norske operatør for deg som vil ha frihet på tur.

Nederland

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Kanskje

Amsterdam er stadig et svært yndet feriemål for nordmenn, og Nederland er som kjent en del av EU. Nederlandske operatører fordeler seg i fire fysiske nettverk, hvorav tre burde være godt kjent for oss nordmenn. Noen virtuelle operatører er det også:

 • Vodafone – 1 GB for 90 kroner, 2 GB for 140 kroner, 3 GB for 190 kroner. 4G-fart på alt. Her er tilbudet »
 • T-Mobile – 300 MB for 50 kroner, 1,25 GB for 90 kroner, 2 GB for 140 kroner. Her er tilbudet »
 • TELE2 – 20 MB for 10 kroner (én dag), 100 MB for 50 kroner, 350 MB for 90 kroner. Her er tilbudet »
 • KPN – ∞ GB for 70 kr (128 kb/s), 100 MB dagskvote for 10 kroner, 1 GB for 150 kroner. Her er tilbudet »
 • Lebara (virtuell) – 2 GB for 140 kroner, 6 GB for 190 kroner (3G-fart), 6 GB for 240 kroner (4G-fart), 10 GB for 340 kroner. Her er tilbudet »
 • Delight Mobile (virtuell) – 750 MB for 50 kroner, 2 GB for 90 kroner, 4 GB for 140, 10 GB for 190 kroner. Kun 3G-fart på alt. Her er tilbudet »

Konklusjon: I Nederland betaler du generelt mye for lokal data. Noen unntak finnes, som dagskvote på 100 MB til 10 kroner og 10 GB for 190 kroner med 3G-fart. Men stort sett er det liten grunn til å kjøpe lokalt SIM-kort her for norske kunder.

Tyskland

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Nei

Tyskland er det feriemålet som vokser mest i år for oss nordmenn, og her har man etter flere sammenslåinger nå kun tre reelle operatører igjen. Som hovedregel er de virtuelle operatørene som låner nett av disse billigst på forhåndsbetalte SIM-kort:

 • Vodafone – 1 GB for 90 kroner, 2 GB for 210 kroner. Her er tilbudet »
 • Deutsche Telekom/T-Mobile – 25 MB dagskvote for 30 kroner (ikke per dag, varer 4 uker), 150 MB for 50 kroner, 1 GB for 90 kroner, 1,5 GB for 140 kroner. Her er tilbudet »
 • o2/E-Plus – 30 MB dagskvote for 10 kroner (per dag), 1 GB for 90 kroner, 1,5 GB for 140 kroner. 4G-fart på alt. Her er tilbudet »
 • Lidl (virtuell) – 200 MB for 50 kroner, 1 GB for 80 kroner, 1,5 GB for 120 kroner, 2 GB for 190 kroner. Her er tilbudet »
 • Blau (virtuell) – 10 MB for 0 kroner, 1,25 GB for 90 kroner, 2 GB for 190 kroner (alle med startkreditt og 100 MB pluss). Her er tilbudet »

Konklusjon: I Tyskland er det lite å spare på å kjøpe lokalt SIM-kort. Igjen er det en virtuell operatør som skiller seg ut, med noen få gunstige tilbud hos Blau. Her får du reelt sett mer for pengene ettersom 10 euro kreditt for mer datakjøp er inkludert i startpakka. Alle operatørene bruker imidlertid stort sett lynraskt 4G-nett, uavhengig av pris.

Tvilling-SIM og frekvensbånd kan også telle inn

Foruten rene datapakker og priser er det også andre ting som kan telle inn på kvaliteten på utenlandssurfingen din. Skal du ha et nytt SIM-kort, kan det være at du ikke lenger blir å nå via ditt norske nummer. Ingen stor krise, all den tid det uansett er dyrt å ringe mellom land og mange i dag klarer seg fint med kommunikasjon over Messenger, iMessage og andre nettbaserte tjenester.

Men om du faktisk ønsker å bruke ditt norske SIM-kort parallelt med et nytt, utenlandsk ett, er det i dag store muligheter. Flere og flere mobiler har såkalt tvilling-SIM-funksjonalitet som standard, eller søstermodeller med slik funksjonalitet.

Tvilling-SIM, som her på LG K10, er svært nyttig på ferie.

Det store unntaket er iPhone, som må se langt etter dette. Om du er Android-eier, er imidlertid sjansen stor for at du allerede har denne funksjonaliteten eller enkelt kan skaffe deg det i en ny mobil.

En annen ting å tenke på, er at norske frekvensbånd ikke alltid stemmer overens med det man benytter i utlandet. For å si det enklere: mobiltelefoner solgt i vår kant av verden henter mobilnett fra andre frekvenser enn mobiler solgt i for eksempel USA eller Kina.

Dermed vil du kunne få dårligere dekning i store deler av verden, til tross for at det «egentlig» er både 4G og 3G der. Informasjon om dette finner du på produsentenes egne produktsider, mens frekvensoversikter per land finnes i lister rundt om – eksempelvis på Wikipedia.

I en del land må du dessuten nesten anta at datatrafikken din vil bli overvåket, og om du misliker slikt kan du vurdere om en VPN-tjeneste også ville være på sin plass. I så fall burde du ta en titt innom vår store samletest av VPN-løsninger, og vurdere å laste ned Hotspot Shield eller lignende apper. Dette kan også være nyttig for å bruke for eksempel Snapchat og Facebook i Kina, der slike tjenester blokkeres av myndighetene.

Trenger du hjelp for å finne nytt abonnement?
GUIDE: Dette er de beste abonnementene i juni »

annonse