Kommentar

Utenlandsprisene, mobilselskapenes siste melkeku

Jeg vil starte med å skryte litt av en del norske mobiloperatører. De har vært flinke til å kutte vekk de tingene som gjerne hadde en tendens til å dukke opp som stygge overraskelser på mobilregningen tidligere.

Samtaler, SMS og MMS er stort sett fritt inkludert i månedsprisen på samtlige abonnement nå til dags og overfakturering av data har det siste året blitt erstattet med struping av hastigheten hos stadig flere aktører. Alle ble dessuten nylig tvunget til å tilby et vanlig åttesifret kundeservicenummer i stedet for de dyre femsifrede numrene som tidligere ble brukt i stor grad.

Det som gjenstår er utenlandsbruken. Så fort du beveger deg utenfor den behagelige EU-boblen, må du belage deg på å punge ut - så det svir. Halve Tek.no-redaksjonen var nylig en uke i Las Vegas for å dekke CES, verdens største elektronikkmesse, og vi fikk definitivt føle roamingprisene på kroppen.

2000 kroner for en gigabyte

Vi (og resten av Schibsted-konsernet) bruker Telenor som operatør, og spesielt for bedriftsabonnementene vet de å ta seg godt betalt. 100 MB på én dag koster 49 kroner, mens 1 GB som varer i én uke koster 399 kroner, begge deler ekskludert moms. 500 kroner for en enkelt gigabyte, altså, og all bruk utover det prises til 1,99 kroner per MB, altså 1990 kroner per gigabyte - pluss moms!

Telia har lagt seg på omtrent samme linje, med 49 kroner dagen for opptil 100 MB, og 1 GB som varer i en uke for 400 kroner, sannsynligvis også ekskludert moms.

Telia sperrer imidlertid for bruk etter at du har nådd dagsgrensen om du ikke bestiller en datapakke, så de har i alle fall en form for sikkerhetsnett. Telenor sender riktignok en SMS, men du surfer videre til svindyre 1,99/MB etter at dagsgrensa er nådd.

For privatkunder er det noe lysere.

DagspakkeUkespakkeRinge til NorgeMotta samtale
Telenor39 kr/100 MB249 kr/1 GB6,99 kr/min6,99 kr/min
Telia39 kr/100 MB199 kr/1 GB7,99 kr/min7,99 kr/min

Selv her er imidlertid USA priset ganske vanvittig, spesielt med tanke på at Chess, som er eid av Telia, lenge har hatt Norges desidert beste USA-priser. De har krevd skarve 19 øre per megabyte selv ved løpende taksering (tilsvarende 190 kroner per gigabyte) og kun 49 øre minuttet for å ringe til Norge.

Prisene Chess har operert med i USA har vært langt lavere enn de fleste andre norske operatører. Fra 1. februar er det imidlertid slutt, ettersom prisene da harmoniseres med morselskapet Telia.

Å motta en samtale i USA koster i øyeblikket det samme som å ringe ut hos Telia, altså 7,99 kr/minutt, mens Chess bare skal ha 9 øre minuttet for at noen ringer til deg mens du er i USA. Det er altså i øyeblikket 80 ganger dyrere å ta imot en samtale i USA for en Telia-kunde enn en Chess-kunde.

Dessverre har Chess lagt ut et varsel om at de endrer utlandsprisene fra og med 1. februar. USA-prisene vil da bli harmonert med morselskapet, og Chess-kundene må ut med 7,99 kroner minuttet for å ringe til Norge, 4,99 kr/min for å ta imot en samtale og 39 øre/MB. Det er henholdsvis 16 ganger, 50 ganger og inntil dobbelt så mye som i dag. Godt nytt år, Chess-kunder!

En interessant spørsmål her er hvorvidt det har vært mulig for Chess å tjene penger med disse prisene. Er det noe operatørene aldri er villige til å snakke om, så er det egne marginer på ting som dette, men vi kan kanskje ta prisøkningen som en indikasjon på at prisene ikke har vært bærekraftige i det lange løp. Det skal også sies at Chess-kundene får senket prisene også i en del land som følge av harmoniseringen.

En kjapp titt på Telenor-eide Talkmore viser at situasjonen er den samme hos dem. De tilbyr datapakker på 1 GB i USA for 99 kroner, altså 1/4-1/5 av Telenor, i tillegg til 1,35 kroner minuttet for å ringe. Det er en ny, tydelig indikasjon på at netteierne tar seg kvalmende godt betalt.

«Fri bruk» i 53 land for under 200 kroner

Den danske operatøren 3 har lenge tilbudt sine kunder utenlandsbruk inkludert i sine abonnementer. 53 land er inkludert etter siste oppdatering, deriblant USA.

Vi skal heller ikke lenger enn til Danmark for å finne en operatør som viser at det ikke er nødvendig å skvise kundesitronen så hardt i utlandet. Operatøren 3 har lenge tilbudt tjenesten de kaller 3LikeHome, hvor du kan bruke mobilen omtrent som hjemme i totalt 53 land.

De fleste ligger riktignok i EU, og du er begrenset til 10 GB data i måneden, men her er også land som Australia, Canada, Indonesia, Kina, Singapore, Thailand og USA.

10 GB-abonnementet til 3, hvor du en måned altså kan bruke alt i USA om du så ønsker, koster 150 danske kroner i måneden, drøye 193 norske kroner med dagens kurs.

3LikeHome har eksistert siden 2014, og USA har vært inkludert siden 2015. 3 hadde en nettoomsetning i 2016 på 3,2 milliarder danske kroner og en driftsmargin (EBITDA) på 24,5 prosent, så det er åpenbart mulig å tjene penger selv med slike vilkår.

USA: Fri bruk i Europa

Hva så hvis du drar motsatt vei? Kunder hos de store amerikanske teleselskapene betaler i hovedsak dyrt for utenlandsbruken sin, de også, men det er ett unntak, og det er operatøren T-Mobile. De tilbyr fri SMS og data (riktignok begrenset til 128 kbps) i 140 land i sine T-Mobile One-abonnementer, som koster fra 40 dollar i måneden.

De to andre gigantene AT&T og Verizon fakturerer på sin side 10 dollar døgnet (rundt 80 kroner) for fri bruk innenfor abonnementet i Norge og en rekke andre land.

Paradoksalt er det også at Telenors thailandske datterselskap Dtac også tilbyr billig roaming i en rekke land – deriblant USA og Norge – gjennom et eget roaming-SIM-kort som gir opptil 4 GB med full hastighet i 10 dager, for 399 baht – snaut 100 kroner.

Netteierne setter rammene for alle de andre

Det skal selvfølgelig sies at utenlandsroaming er et fryktelig komplisert område, og det er gjerne slik at netteierne Telia, Telenor og Ice forhandler med operatører i alle verdens land for å kunne bruke deres nett, og så selger de tilgangen videre til de virtuelle operatørene, slik som Komplett Mobil, Chili Mobil og alle de andre. Det gjør at det enkelt fortalt er Telenor og Telia som setter rammene for hva du i enden betaler for utenlandsbruken, uansett hvilken operatør du har.

T-Mobile-løsningen gir åpenbart ikke en veldig rask tilkobling, men du sikrer deg i alle fall mot den ekle overraskelsen på mobilregningen når du kommer hjem. Når vi kårer de beste mobilabonnementene her på Tek.no hver måned er det gjerne dette vi ser etter: De abonnementene som i flest scenarier ikke vil gi deg ekstrautgifter på regningen.

Vi utfordrer derfor selskapene til å kutte ut melkingen av norske utenlandsfarere, spesielt i stadig mer populære USA, enten ved å sette ned prisene direkte eller introdusere nye løsninger som gjør det mulig å bruke mobilen utenlands uten å bekymre seg så voldsomt for hva det koster.

En slik operatør tror vi vil kapre mange kunder, enten det er de selv eller arbeidsgiveren som betaler regningen.

Telia: – Har vært for billig

Vi har forespurt Telia og Telenor om hvorfor det er så dyrt å bruke dem i utlandet.

Kommunikasjonsrådgiver Kristian Fredheim i Telia. Bilde: Telia

Kommunikasjonsrådgiver Kristian Fredheim i Telia sier at de 1. februar senker prisene i 50 land for Telia og 18 land for Chess.

– Det er likevel noen få utvalgte land hvor vi har gjort det motsatte. Årsaken til dette er at våre eksisterende roamingavtaler ikke har vært justert på flere år, og ikke tilsier at vi kan ha så lave priser som det vi har hatt til nå i enkelte land.

Han sier de fremover vil rette fokuset mot forutsigbarhet og kontroll for kundene, og henviser blant annet til Thailand, hvor Telia innfører nye datapakker på 200 MB for 150 kroner eller 600 MB for 300 kroner.

– Vårt nye oppsett er et resultat av kundenes nye bruksmønster, som kort fortalt handler om databruk. I dette oppsettet har vi valgt å fokusere på lett forståelige tilbud som i hovedsak knytter seg til god kontroll og oversikt, sier Fredheim.

Telenors kommunikasjonssjef Anders Krokan. Bilde: Telenor, CC

Telenor: – Vi er best

Dette svarte Telenors kommunikasjonssjef Anders Krokan:

– Vi mener at Telenor totalt sett har det beste tilbudet i utlandet. På data er Telenor ledende, med makspris per dag i hele verden. Ingen andre operatører har det. Når det gjelder prisingen du sikter til, tar Telenor konsekvensen av at for de fleste er nå databruken, ikke samtaler, som er viktigst i et mobilabonnement.

Han sier de ikke vet hvorfor Chess har hatt så lave ringepriser i USA tidligere, men sier det er tydelig at de nå legger seg på nivå med markedet.

– Når det gjelder Danmark har prisnivået over flere år blitt presset langt ned, noe som går ut over operatørenes investeringsevne og dermed også kundene. Norge er blitt kåret til landet med verdens raskeste mobilnett, og Telenor investerer tungt i at nordmenn skal være helt i tet når det gjelder mobilopplevelser.

Les også
Telenor har lansert to nye abonnement og en sikkerhetstjeneste
annonse