TestDen store dekningstesten 2017

Vi har kjørt nesten 12 000 kilometer og målt 1,1 millioner punkter. Dette er Norges beste 4G-nett

Dekningstest 2017

Tek.no har to ganger utført dekningstester av våre to landsdekkende mobilnett. I testens spede begynnelse i 2014 var det ingen tvil om at det var Telenor som skulle stikke av med seieren. Telia hadde den gang blant annet ingen 4G-dekning i Nord-Norge, og Telenor var stort sett best de aller fleste steder.

I 2016 var historien en ganske annen, og det var tydelig at Telia hadde stått på enormt for å bygge ut 4G-nettet sitt. Det var såpass jevnt at vi konkluderte med det nærmest var «revnende likegyldig om du velger et mobilabonnement med Telenor-dekning eller Telia-dekning».

Den avgjørende faktoren ble antall «hull» i 4G-dekningen, og basert på alle våre målinger hadde Telia under halvparten så mange målepunkter med nedlastingshastigheter under 5 Mbit/s, noe som førte til at vi kåret Telia til vinner.

Ettersom det var så tett i fjor og begge operatørene har annonsert at de bygger 4G-dekning i et tempo som nærmest er uten sidestykke, valgte vi å gjennomføre en ny test allerede i år.

En langt mer omfattende test

Vi har utvidet antall målepunkter, vi har målt flere parametre og ikke minst har vi innført en målemetode som måler hvorvidt du er koblet til 2G, 3G eller 4G med et nytt målepunkt hver 15. meter på hele strekningen vi har kjørt. I år har vi også kjørt mye lengre enn i fjor - fra rundt 5.000 til nesten 12.000 kilometer.

11 personer har vært i sving med målinger, og testen fokuserer i hovedsak på «mobilt bredbånd» via mobiltelefonen, med vekt på surfing, strømming og annen dataintensiv bruk av mobiltelefonen. Målet er å gi Tek-leserne best mulig forutsetninger for å velge det mobilnettet som gir den beste opplevelsen når det gjelder hastighet, dekning og pålitelighet.

Totalt har vi gjennomført rundt 4000 punktmålinger på 566 steder i Norge. Vi har målt opp- og nedlastingshastighet med Ookla Speedtest, vi har målt kvalitet på videostreaming med Huaweis Speedvideo-app og vi har altså registrert signalstyrke og nett-teknologi med appen G-NetTrack Pro.

Målingene ble gjennomført med de samme type håndsett som i fjor, nemlig Samsung Galaxy S7. Disse fikk vi låne fra Samsung Norge, og alle var nye og nullstilte. Dette er en telefon som har god antenne, og som støtter alle frekvensene som brukes i Norge. Siden den er en velkjent telefon for operatørene kan vi også utelukke at bugs har påvirket målingene våre.

Vi har benyttet SIM-kort uten datapakke- eller hastighetsbegrensninger, som vi fikk levert av de to mobiloperatørene. Nå som nesten alle mobilabonnement har fri fart, vil de aller, aller fleste kunder også nå kunne oppleve de samme hastighetene som vi har gjort.

Når vi har testet har vi både målt langs hovedveiene, men også tatt mange avstikkere. Det er gjort målinger både i byer og tettsteder, i boligområder utenfor tettsteder, på rasteplasser og i avsidesliggende områder.

Gå til hver region og se hastighetsmålingene våre:

Trykk på bildet for å gå rett til vårt interaktive dekningskart.

I en slik test vil det alltid kunne være store lokale variasjoner. Norge er et land med mye fjell og daler, og ikke et enkelt land å bygge mobildekning i. Kjører du noen meter kan du få helt andre måleresultater, og faktorer som antall samtidige brukere på basestasjonen, tid på døgnet og meterologiske forhold kan påvirke resultatet.

I år har vi løst dette problemet på flere måter. Vi har gjort langt flere målinger, som vil gi et mer nøyaktig totalbilde av hvor gode de to operatørene er. I tillegg har vi målt kontinuerlig mens vi har vært ute på reise, så vi har data fra hele turen, og ikke bare punktmålingene. I tillegg har vi brukt en tredje app for å sjekke strømmekvalitet på video, som gir oss enda mer data å vurdere etter.

Det kan selvfølgelig innvendes hvorfor vi ikke har testet den tredje operatøren med eget nett, nemlig Ice. Men vi har vurdert at det er bortkastet å teste Ice så lenge de uansett kun har rundt 40 prosent befolkningsdekning, og dermed bruker Telia-nettet i resten av landet.

Dette kartet viser i utgangspunktet alle stedene hvor vi fikk godkjent dekning (over 15 Mbit/s).
Trykk på ikonet øverst til venstre for flere valg.

Kriteriene

I forkant av testen definerte vi disse kriteriene, basert på erfaringene med testen i fjor. Punktene er satt opp i rangert rekkefølge, men uten konkret vekting.

  1. Et dekningskart uten hull - definert som målepunkter med veldig lave hastigheter
  2. Få utfall av 4G-dekning mens vi kjører, målt med GNet Track Pro.
  3. God kvalitet på streaming av video, punktmålt med Huawei Speedvideo
  4. God hastighet/kapasitet i de fire største byene
  5. God hastighet/kapasitet langs veiene
  6. Rask nedlasting

Vi synes altså det er viktigst at operatøren klarer å gi deg litt nedlastingshastighet til mobilen din, ikke at de klarer å gi deg hundrevis av megabit per sekund du aldri kommer til å kunne bruke. Du får mye gjort med 5 eller 15 megabit/sek, mens forskjellen på 100 og 120 eller 200 ikke er like stor, i alle fall ikke med det folk flest bedriver på internett med mobilen i dag.

Hastighetsklassene vi har definert er som i fjor. Du kan selv se hvilke hastigheter de ulike operatørene klarer ved å gå inn på kartene og velge ønsket hastighet.

Svært dårlig0-5 Mbit/sDårlig brukeropplevelse, kan fungere til nød.
Bra 5-15 Mbit/sFungerer greit i de fleste tilfeller til nettsurfing, e-post og antagelig også videostrømming om du er i det øvre hastighetssjiktet.
Meget bra15-40 Mbit/sVeldig god brukeropplevelse. Strøm video i HD-kvalitet problemfritt og last ned apper forholdsvis raskt.
ImponerendeOver 40 Mbit/sSvært god brukeropplevelse. Raske nedlastinger og mulighet til å dele mobilnettet med flere uten problemer.

Når vi har kåret en vinner har vi sett både på Speedtest-målingene, på videostrømmingsscoren og ikke minst på trackerdataene fra G-NetTrack. Sistnevnte teller godt over en halv million målinger for hver av operatørene.

På den neste siden kan du se resultatene fra G-NetTrack-appen samt lese om videostrømmingscoren, mens de fire neste sidene tar for seg resten av målingene i de ulike delene av landet. Konklusjonen finner du på siste side.