Til hovedinnhold
TestDen store dekningstesten 2017

Vi har kjørt nesten 12 000 kilometer og målt 1,1 millioner punkter. Dette er Norges beste 4G-nett

Dekningstest 2017

Tek.no har to ganger utført dekningstester av våre to landsdekkende mobilnett. I testens spede begynnelse i 2014 var det ingen tvil om at det var Telenor som skulle stikke av med seieren. Telia hadde den gang blant annet ingen 4G-dekning i Nord-Norge, og Telenor var stort sett best de aller fleste steder.

I 2016 var historien en ganske annen, og det var tydelig at Telia hadde stått på enormt for å bygge ut 4G-nettet sitt. Det var såpass jevnt at vi konkluderte med det nærmest var «revnende likegyldig om du velger et mobilabonnement med Telenor-dekning eller Telia-dekning».

Den avgjørende faktoren ble antall «hull» i 4G-dekningen, og basert på alle våre målinger hadde Telia under halvparten så mange målepunkter med nedlastingshastigheter under 5 Mbit/s, noe som førte til at vi kåret Telia til vinner.

Ettersom det var så tett i fjor og begge operatørene har annonsert at de bygger 4G-dekning i et tempo som nærmest er uten sidestykke, valgte vi å gjennomføre en ny test allerede i år.

En langt mer omfattende test

Vi har utvidet antall målepunkter, vi har målt flere parametre og ikke minst har vi innført en målemetode som måler hvorvidt du er koblet til 2G, 3G eller 4G med et nytt målepunkt hver 15. meter på hele strekningen vi har kjørt. I år har vi også kjørt mye lengre enn i fjor - fra rundt 5.000 til nesten 12.000 kilometer.

11 personer har vært i sving med målinger, og testen fokuserer i hovedsak på «mobilt bredbånd» via mobiltelefonen, med vekt på surfing, strømming og annen dataintensiv bruk av mobiltelefonen. Målet er å gi Tek-leserne best mulig forutsetninger for å velge det mobilnettet som gir den beste opplevelsen når det gjelder hastighet, dekning og pålitelighet.

Totalt har vi gjennomført rundt 4000 punktmålinger på 566 steder i Norge. Vi har målt opp- og nedlastingshastighet med Ookla Speedtest, vi har målt kvalitet på videostreaming med Huaweis Speedvideo-app og vi har altså registrert signalstyrke og nett-teknologi med appen G-NetTrack Pro.

Målingene ble gjennomført med de samme type håndsett som i fjor, nemlig Samsung Galaxy S7. Disse fikk vi låne fra Samsung Norge, og alle var nye og nullstilte. Dette er en telefon som har god antenne, og som støtter alle frekvensene som brukes i Norge. Siden den er en velkjent telefon for operatørene kan vi også utelukke at bugs har påvirket målingene våre.

Vi har benyttet SIM-kort uten datapakke- eller hastighetsbegrensninger, som vi fikk levert av de to mobiloperatørene. Nå som nesten alle mobilabonnement har fri fart, vil de aller, aller fleste kunder også nå kunne oppleve de samme hastighetene som vi har gjort.

Når vi har testet har vi både målt langs hovedveiene, men også tatt mange avstikkere. Det er gjort målinger både i byer og tettsteder, i boligområder utenfor tettsteder, på rasteplasser og i avsidesliggende områder.

Gå til hver region og se hastighetsmålingene våre:

Trykk på bildet for å gå rett til vårt interaktive dekningskart.

I en slik test vil det alltid kunne være store lokale variasjoner. Norge er et land med mye fjell og daler, og ikke et enkelt land å bygge mobildekning i. Kjører du noen meter kan du få helt andre måleresultater, og faktorer som antall samtidige brukere på basestasjonen, tid på døgnet og meterologiske forhold kan påvirke resultatet.

I år har vi løst dette problemet på flere måter. Vi har gjort langt flere målinger, som vil gi et mer nøyaktig totalbilde av hvor gode de to operatørene er. I tillegg har vi målt kontinuerlig mens vi har vært ute på reise, så vi har data fra hele turen, og ikke bare punktmålingene. I tillegg har vi brukt en tredje app for å sjekke strømmekvalitet på video, som gir oss enda mer data å vurdere etter.

Det kan selvfølgelig innvendes hvorfor vi ikke har testet den tredje operatøren med eget nett, nemlig Ice. Men vi har vurdert at det er bortkastet å teste Ice så lenge de uansett kun har rundt 40 prosent befolkningsdekning, og dermed bruker Telia-nettet i resten av landet.

Dette kartet viser i utgangspunktet alle stedene hvor vi fikk godkjent dekning (over 15 Mbit/s).
Trykk på ikonet øverst til venstre for flere valg.

Kriteriene

I forkant av testen definerte vi disse kriteriene, basert på erfaringene med testen i fjor. Punktene er satt opp i rangert rekkefølge, men uten konkret vekting.

  1. Et dekningskart uten hull - definert som målepunkter med veldig lave hastigheter
  2. Få utfall av 4G-dekning mens vi kjører, målt med GNet Track Pro.
  3. God kvalitet på streaming av video, punktmålt med Huawei Speedvideo
  4. God hastighet/kapasitet i de fire største byene
  5. God hastighet/kapasitet langs veiene
  6. Rask nedlasting

Vi synes altså det er viktigst at operatøren klarer å gi deg litt nedlastingshastighet til mobilen din, ikke at de klarer å gi deg hundrevis av megabit per sekund du aldri kommer til å kunne bruke. Du får mye gjort med 5 eller 15 megabit/sek, mens forskjellen på 100 og 120 eller 200 ikke er like stor, i alle fall ikke med det folk flest bedriver på internett med mobilen i dag.

Hastighetsklassene vi har definert er som i fjor. Du kan selv se hvilke hastigheter de ulike operatørene klarer ved å gå inn på kartene og velge ønsket hastighet.

Svært dårlig0-5 Mbit/sDårlig brukeropplevelse, kan fungere til nød.
Bra 5-15 Mbit/sFungerer greit i de fleste tilfeller til nettsurfing, e-post og antagelig også videostrømming om du er i det øvre hastighetssjiktet.
Meget bra15-40 Mbit/sVeldig god brukeropplevelse. Strøm video i HD-kvalitet problemfritt og last ned apper forholdsvis raskt.
ImponerendeOver 40 Mbit/sSvært god brukeropplevelse. Raske nedlastinger og mulighet til å dele mobilnettet med flere uten problemer.

Når vi har kåret en vinner har vi sett både på Speedtest-målingene, på videostrømmingsscoren og ikke minst på trackerdataene fra G-NetTrack. Sistnevnte teller godt over en halv million målinger for hver av operatørene.

På den neste siden kan du se resultatene fra G-NetTrack-appen samt lese om videostrømmingscoren, mens de fire neste sidene tar for seg resten av målingene i de ulike delene av landet. Konklusjonen finner du på siste side.

Arealdekning og videokvalitet

Nytt for årets test er de to appene G-NetTrack Pro og Huawei SpeedVideo. Hver av dem gir nyttig tilleggsinformasjon til fjorårets eneste app, Ookla Speedtest.

G-NetTrack Pro har vi hatt på kontinuerlig mens vi kjørte nesten 12 000 kilometer rundt omkring i landet. Hver 15. meter har appen tatt målinger, og sjekket hva slags nett den er koblet til (4G, 3G eller 2G) og hvor sterkt signalet var. Det beste er naturligvis å være tilkoblet 4G-nettet, men 3G-nettet kan også gi relativt gode hastigheter. Tenker du kun på nedlastingshastighet kan det for eksempel hende du vil få raskere nedlasting på et kraftig 3G-signal enn et elendig 4G-signal. En annen faktor er også hva slags 3G-tilkobling du får, ettersom 3G-nettet har blitt oppgradert flere ganger i Norge og har ført til økte makshastigheter hver gang.

Her ser du en omtrentlig fremstilling av hastighetene de forskjellige nettene kan by på. UMTS finnes omtrent ikke i Norge lenger, så om du har 3G er det stort sett HSDPA eller bedre.

NettTeknologiMaksimal hastighet
2GGPRS0,1 Mbit/s
EDGE0,3 Mbit/s-
3GUMTS0,3 Mbit/s
HSDPA7,2 Mbit/s-
HSDPA+21 Mbit/s-
4GLTEOver 100 Mbit/s

Trykk på kartet for å se 4G-, 3G- og 2G-dekningen i vår test

Mye større 2G-andel for Telenor enn for Telia

Med flere hundre tusen målinger har har vi klart å avdekke flere av mobilnettenes svakheter som vi ikke har hatt mulighet til tidligere.

I årets mobiltest ser vi at det er jevnt mellom Telia og Telenor sør for Trondheim. Telia har en del områder med «bare» 3G-dekning nord for Bergen og på nord-Vestlandet, mens Telenor bare har 2G i store strekker mot svenskegrensa rundt Røros.

Å falle ned til 3G-dekning er betydelig bedre for datahastighetene enn at mobilen bare har 2G-dekning, ettersom 2G gir deg en maksimal nedlastingshastighet på rundt 0,3 Mbit/s, mens 3G i teorien kan gi deg hastigheter på over både 5 og 15 Mbit/s, som er våre kriterier for bra og meget bra dekning.

Du har sikkert opplevd selv hvor frustrerende det kan være når du ser en stor «E» dukke opp på toppen av mobilskjermen, som representerer Edge-dekning (2G), og alt går treigt som sirup.

I Nord-Norge er det svært stor forskjell på 4G-dekningen til de to operatørene. Telia har 4G nærmest overalt, mens Telenor fortsatt har store strekninger med 2G. Rødt er 2G, blått 3G og grønt 4G.

Fra Trondheim og nordover virker det kanskje litt som om Telenor har hvilt litt på sine laurbær fra 2014, med nesten like mye 2G og 3G som 4G. Spesielt i Finnmark er det mye rødt for Telenors del, med lange strekninger uten 4G-dekning. Også Telia har noen strekker hvor det mangler 4G, men disse er jevnt over langt kortere og lenger imellom enn hva Telenor kan tilby.

Det skal sies at Telia «jukser» litt langs Tanaelva som skiller Norge og Finland, hvor de lener seg på finsk Telia-dekning. Denne virker imidlertid å være veldig god, og i disse fri roaming-tider er det kanskje ikke noe stort minus. Vi målte godt over 100 megabit på den ene testen vi rakk å kjøre før SIM-kortene våre maste om at roaming er dyrt.

Tallene under er altså basert på logginger hver 15. meter med GNet Track Pro, som i sum utgjør rundt 550.000 målinger per operatør. Noen få strekninger er logget to ganger, men det er ikke snakk om en stor andel. Målingene er gjort med telefonene plassert inne i bilen.

G-NetTrackTelenorTelia
Hele landet
Andel 4G81,34 %91,84 %
Andel 3G6,50 %4,73 %
Andel 2G12,16 %3,43 %
Brønnøysund og nordover
Andel 4G68,06 %91,92 %
Andel 3G10,04 %2,29 %
Andel 2G21,91 %5,79 %
Sør for Brønnøysund
Andel 4G90,35 %91,79 %
Andel 3G4,10 %6,31 %
Andel 2G5,55 %1,90 %

Som vi ser er det relativt jevnt hva angår 4G-dekning sør for Brønnøysund, mens Telia slår knockout på Telenor i Nord-Norge. For ordens skyld har vi også logget signalstyrke langs veien, og Telia har en større andel målinger som ligger i området vi vil definere som god signalkvalitet. De har også bedre gjennomsnittlig signalstyrke.

Begge mobilnettene er gode på videostrømming

Den andre nye appen i årets test var SpeedVideo. Dette er en app som måler kvalitet på videostrømming på en skala fra 1 til 5, hvor alt over 4 er en veldig god opplevelse. For å virkelig teste mobilnettene for hva de var gode for strømmet vi videoer til mobilen i 2K-oppløsning, som krever store mengder data.

Vi tenkte dette skulle være nyttig tilleggsinformasjon til de vanlige mobilmålingene, og gi en mer praktisk måling å forholde seg til. Etter å ha kjørt over hele landet viser det seg imidlertid at begge mobilnettene er veldig godt egnet for videostrømming til mobilen.

Speedvideo-målingene viste kun små forskjeller mellom de to operatørene. Her fra en måling foran Sametinget i Karasjok.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selv om vi målte hvor gode mobilnettene er til å strømme video på omtrent alle punktene vi stoppet på, har det ikke påvirket vinneren. Det er rett og slett fordi begge operatørene har fått nesten tilsvarende resultater. Speedvideo gir karakter på en skala fra én til fem, hvor alt over fire er å anse som veldig bra.

Vi testet med en 2K-oppløst video fra Youtube, og scorene viste kanskje en ørliten fordel til Telenor, men det dreide seg ikke om mer enn rundt 0,1 poeng, enten vi regnet med samtlige resultater eller kun punkter der Telia og Telenor hadde sammenliknbare hastigheter.

Det virket som om Telia rett og slett brukte lenger tid på å forhåndslaste videoen på hver test, muligens fordi trafikken deres rutes gjennom en server i Stockholm, mens Telenor naturlig nok ruter gjennom en server på Fornebu.

Østlandet og Oslo

Området «Østlandet» har vi definert som området rundt Oslo og Drammen, hele Østfold og Akershus, samt deler av Hedmark og Oppland opp til Lillehammer. Regionen følger dermed ikke nødvendigvis fylkesgrensene.

Vi kan starte med Oslo, hvor vi i år har gjort nesten 40 målinger. Ikke overraskende finner vi her ikke en eneste måling under 15 Mbit/sek hos noen av operatørene, og vi har derfor markert målinger under 40 Mbit/sek med rødt.

Vi kan ikke si noe annet enn at begge operatørene leverer godt i hovedstaden, men vi må si at Telia utmerker seg spesielt. Over halvparten av Telia-målingene er over 100 Mbit/sek, og kun fem prosent, altså to målinger, er under 40 Mbit/sek.

Det gjør naturligvis sitt til at Telia har den soleklart beste snitthastigheten, med nesten 110 Mbit/sek. Telenor er ikke dårlige, de heller, med sine snaut 90 Mbit/sek.

Best i Oslo: Telia

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
StedTelenor, nedTelenor, oppTelia, nedTelia, opp
Oslo, Aker brygge41,1535,6627,1933,42
Oslo, Finansdepartementet85,2310,97237,5344,57
Oslo, Bislet Stadion47,3845,7367,1634,15
Oslo, Bjølsendumpa48,765,53141,9637,94
Oslo, Blå51,4511,36150,4831,04
Oslo, Carl Berner93,8315,4344,187,25
Oslo, Bygdøy59,3646,8592,1237,11
Oslo, Ekeberg67,7747,84170,6145,89
Oslo, Galgeberg230,0846,97131,0532,91
Oslo, Grorud265,8145,29132,3244,44
Oslo, Hasle69,2845,17147,6643,00
Oslo, Hauketo34,625,91196,0215,17
Oslo, Hausmannsgate22,0918,82100,4028,00
Oslo, Holtet trikkestopp207,5047,05150,1545,78
Oslo, Hønselovisas hus52,8639,59107,3445,31
Oslo, Josefines vertshus39,5640,89165,9445,31
Oslo, Kværnerbyen96,8741,2957,5513,98
Oslo, Ljabru trikkstopp210,3042,40115,6424,74
Oslo, Ljan Ingiers vei buss179,8045,7285,249,61
Oslo, Maridalselva99,819,3857,272,24
Oslo, Mathallen61,2747,30100,8242,63
Oslo, Nydalen87,8744,8183,8842,03
Oslo, Pilestredet park39,3128,83152,8439,52
Oslo, Sagene60,1445,3445,4238,39
Oslo, Smestad52,6845,85161,4433,32
Oslo, Sofienbergparken33,2145,1857,5626,42
Oslo, Sognsvann47,3330,16153,6016,75
Oslo, Solli plass49,0044,74184,9937,37
Oslo, Stortorvet174,5946,5183,7538,63
Oslo, Stovner59,9838,54114,2724,58
Oslo, Teknisk museum185,5045,1198,4737,79
Oslo, Thune/Skøyen53,9846,2444,956,08
Oslo, Tøyen280,9848,1767,9439,44
Oslo, Ullevål35,6012,1664,5438,34
Oslo, Valkyriens plass47,3743,7170,6820,90
Oslo, Vigelandsanlegget17,095,0558,2915,71
Oslo, Vinderen66,9147,92189,6543,33
Oslo, Vår frelsers gravlund70,4936,7730,9814,53
Oslo, Økern71,6245,4882,0238,79
Gjennomsnitt 89,70 35,79 108,30 31,19
Målinger under 5 Mbit/s0,0 %-0,0 %-
Målinger over 15 Mbit/s100,0 %-100,0 %-
Målinger over 40 Mbit/s82,1 %-94,9 %-
Målinger over 100 Mbit/s20,5 %-51,3 %-
Fredriksten Festning, Halden. I fjor vant Telia med god margin, men i år var det jevnere.
Vegar Jansen, Tek.no

Resten av Østlandet

Så over til resten av Østlandet. Her er altså ikke Oslo tatt med, og da ser vi at tendensen ikke er helt den samme. Her er det Telenor som har jevnest datadekning, med færrest punkter under 5 og 15 Mbit/sek.

De har også såvidt flest punkter over 40 Mbit, mens Telia igjen har soleklart flest punkter over 100 Mbit. Det siste har sannsynligvis lite å si for opplevelsen, men det kan si noe om kapasiteten i nettet.

Gjennomsnittshastigheten nedstrøms er også en god del større for Telia, mens Telenor, som i alle regioner vi har målt, har den beste oppstrømshastigheten. Om vi hadde tatt med disse tallene, ser vi for eksempel at hver tredje Telenor-måling oppstrøms er over 40 Mbit, mens bare én av sju Telia-målinger er det.

Telia har også noen flere målinger under 5 Mbit oppstrøms. Det kan være verdt å tenke på om du er en flittig bruker av nettskyen og har behov for å gjøre store opplastinger over mobilnettet iblant.

Best på Østlandet: Telenor

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
StedTelenor, nedTelenor, oppTelia, nedTelia, opp
Asker, Asker Kirke30,6913,7263,1334,93
Asker, Sentrum37,7932,35123,4142,56
Asker, Vest45,5324,99146,9743,60
Askim stasjon74,1432,5252,0741,43
Askim, Garner moens vei 32A119,1412,17141,1225,02
Asmaløy, Tømmerholtet54,0012,67110,674,46
Aspedammen3,840,743,510,78
Aurskog stasjon49,111,0323,1019,66
Austbygdi95,0046,0032,5015,50
Bakke81,003,20127,333,45
Bekkelaget, Shell92,6515,4882,4611,22
Biri49,0745,323,1717,44
Bjørkelangen, Shell60,791,7815,1915,79
Bolkesjø57,5016,0015,0017,00
Braskereidfoss65,505,3722,6612,41
Brevik (Store Brevik)67,002,4444,678,83
Bromma33,5014,5019,6710,33
Brønntjern hyttesenter0,120,1246,6719,33
Bærenga76,9113,9470,0227,80
Dagali32,5021,5053,0022,50
Darbu30,507,00114,6715,67
Degernes49,3339,002,833,72
Drammen, Bussterminalen52,3045,81154,8735,90
Drammen, Drammenshallen20,0141,5439,4635,02
Drammen, Sentrum19,818,5042,0736,90
Drammen, Strandveien Senter70,4015,0358,4523,09
Drammen, Øvre Sund Bru58,3145,8014,4426,61
E6, ved Hauerseter leir70,5547,9058,5719,68
Eidsvoll, YX41,6640,2348,5917,56
Elverum sentrum44,8346,0286,8340,48
Elverum, Esso, Sentrum37,3124,7722,5921,48
Elvestad50,5040,5059,0021,33
Flå35,5039,0036,3323,00
Fornebu56,3943,13187,9326,37
Fossby49,001,904,7013,67
Fredrikstad, Isegran41,677,2059,009,19
Fredrikstad, Seut36,0012,3378,0012,67
Fredrikstadbrua47,0012,0055,3314,67
Frogner62,9046,9826,1713,83
Garder (kirke)12,332,8020,6716,00
Gata/Vallset167,7443,5510,303,90
Geilo23,5037,0067,3315,00
Geithus19,5029,5021,339,67
Gjelleråsen90,9945,14265,8542,46
Gjuvsjå13,006,5044,0018,50
Gjøvik39,2334,9391,8627,63
Gjøvik23,2411,9024,952,01
Gol26,3329,67100,0038,00
Grålum44,6746,00141,0045,33
Halden, Fredriksten festning24,6742,3333,6730,67
Halden, Rød37,0012,6730,0030,00
Hamar, Furnes207,6147,306,9618,20
Hammerstad55,2043,0415,322,35
Hellerudsletta51,7234,7269,5330,41
Hjartdal54,5016,0018,504,50
Hof, YX Arneberg41,582,525,374,52
Hokksund28,6713,6745,0032,67
Holmestrand45,8646,12132,8146,69
Horten, Karljohansvern34,0010,6777,3313,67
Horten, Torget (Sentrum)68,3332,0057,3322,00
Hovin39,0037,5033,5019,50
Hvittingfoss25,050,533,780,19
Hølen63,331,9768,677,13
Hønefoss69,7638,9466,4226,81
Ise61,3342,00162,3345,67
Jeløy, Balaklava34,0010,3359,0019,33
Jondalen11,501,5050,0023,50
Jåvall44,9025,4719,7818,10
Kambo stasjon90,6731,3378,0034,67
Kjeller, ved Hvam143,3645,6479,4121,59
Kjeller, ved Lillestrøm195,7543,0931,7010,12
Kjellstad47,3241,12104,8745,11
Kjøkøy, Tangen57,6713,00128,0013,67
Kolbotn torg62,0045,91162,2743,47
Kolomoen85,156,013,816,52
Kongsberg32,679,6787,0040,00
Kongsberg49,0028,6742,009,00
Kongsvinger, Gaupevegen133,0444,0183,682,96
Kongsvinger, Kongssenteret30,9742,75108,4536,74
Kornsjø9,677,377,214,38
Krøderen10,0028,6711,6720,33
Kråkerøy kirke63,008,1760,672,92
Lampeland34,5048,0032,6719,33
Langholmen64,009,33135,3310,67
Larvik46,7215,1426,935,30
Lillehammer, Strandtorget47,9446,5870,1132,30
Lillehammer, ved Bilia46,3547,77126,4643,77
Lillehammervegen51,0638,351,638,16
Lillestrøm84,8332,24141,4038,72
Løten, Shell-stasjonen109,3832,8282,3514,75
Mjøndalen46,0014,0024,5014,00
Momarkedkrysset, Mysen70,6545,1250,0144,56
Moss stasjon37,6716,0060,6720,67
Moss, Tigerplassen89,3346,0044,3335,67
Moss, Øre48,0022,0034,675,23
Myklagard/Løten56,8520,010,741,38
Mysen sentrum72,0239,73143,4330,28
Nesbyen29,0022,6749,0019,50
Nesodden Berger63,0610,7869,217,38
Nesodden senter59,7440,70101,4341,40
Nesoddtangen brygg43,0045,55113,3734,58
Nordby66,0044,0020,0020,00
Nordstrand53,6646,45209,0644,59
Noresund27,6728,33156,0020,00
Notodden31,0028,3357,3340,33
Notodden39,0044,50121,0045,50
Porsgrunn, Nord49,0423,6571,4716,65
Porsgrunn, Øst35,2022,7535,8012,37
Prestebakke62,6710,0035,3315,00
Rakkestad40,6730,3333,0013,00
Ringvoll51,0016,33132,5010,50
Rjukan176,0047,5053,5021,50
Rjukan101,335,3336,6717,67
Rollag36,679,0019,6710,33
Rudshøgda176,2547,2821,3814,49
Rv 4 Einavatnet93,0816,1921,131,66
Rv 4 Lunner - Gran74,195,9613,280,48
Rygge51,3316,3399,3329,00
Rødberg24,6712,6728,3316,33
Råde39,0042,0070,6739,67
Sandvann63,3323,3317,002,50
Sandvika, Hennie Onstad Senter51,6546,8869,7415,16
Sandvika, ved Politistasjon61,4240,04150,6941,13
Sarpsborg34,0040,00175,3346,33
Sarpsborg, Bede49,5026,504,742,04
Sarpsborg, Hafslund/Borgen44,5043,50249,0046,00
Sauland6,673,0047,0021,50
Siljan1,740,30139,4612,77
Ski, XXL27,7238,2429,0419,90
Skien40,9921,52197,2936,32
Skiptvet (Meieribyen)49,0040,0036,0020,00
Skjeberg stasjon39,6722,00162,5027,50
Skjærhalden49,0037,00168,3324,67
Skjærviken48,006,6853,0016,67
Skotselv0,460,045,331,00
Slemmestad89,7535,1727,3018,82
Snarøya50,2847,33119,3444,26
Sollihøgda188,4447,9046,0018,74
Son48,0014,33127,0012,00
Spydeberg, Tebo-senteret46,5444,8242,775,26
Strandlykkja38,5437,1867,9738,21
Strømsfoss25,0048,501,030,32
Svarstad62,026,3475,081,89
Svinndal72,334,2012,679,33
Sætre91,6947,538,7013,08
Telenor Arena49,4136,7669,4128,48
Texnes120,3329,3345,673,68
Tistedal57,6740,33142,0016,00
Tollerud Rasteplass Syd32,849,7243,343,40
Torp57,7646,53206,2144,66
Trøsken bru57,339,0010,671,32
Tusenfryd66,7340,7786,2644,55
Tønsberg47,6044,9642,9816,81
Tørberget (Trysil)51,2340,578,231,28
Veggli21,5039,5036,3320,00
Vestby53,0045,0066,6742,00
Vesterøy, Ødegårdskilen40,671,93194,0023,33
Vestfossen53,5013,0020,0021,33
Vestmarka, Esso54,343,9033,964,60
Vikersund21,0047,00121,3334,33
Vindfjelltunet13,680,3020,633,02
Ydersbotn/Hemnessjøen30,1041,2114,964,17
Ytre Enebakk138,3719,5740,0514,46
Ørje, utenfor sentrum54,6512,5814,348,21
Ørmen45,0010,6730,6718,33
Øyer, Circle K51,9245,0843,5641,18
Ål29,6741,00124,3341,33
Åmot21,6728,673,0011,67
Ås sentrum38,0024,5088,3324,00
Åsta, Åmot kommune88,049,9899,0819,88
Gjennomsnitt 55,14 26,56 66,23 20,68
Målinger under 5 Mbit/s2,4 %-6,5 %-
Målinger over 15 Mbit/s93,5 %-85,3 %-
Målinger over 40 Mbit/s66,5 %-60,6 %-
Målinger over 100 Mbit/s7,6 %-23,5 %-
Niklas Plikk sjekket dekningen i Skien. Der fikk vi en nedlastingshastighet på nesten 200 Mbit/s på Telia-mobilen.
Lily Watson

Sør-Norge og Vestlandet til og med Bergen

Sør-Norge og Vestlandet til og med Bergen:

Tre personer dekket området langs sørlandskysten. Vi målte langs hele kyststripen på vestsiden av Oslofjorden, videre oppover mot Stavanger og Haugesund, samt over Haukelifjell. En annen person testet i området rundt Bergen, mens en tredje tok for seg Buskerud, Hallingdal og området fra Drammen og vestover.

Til forskjell fra fjorårets test har vi i år også fått med oss Riksvei 9 fra Kristiansand til Haukeligrend, og vi har også økt antall målinger i Stavanger og Bergen betraktelig.

Det siste spiller nok litt inn når vi kan konstatere at begge operatørene virker å ha redusert andelen punkter med svake målinger betraktelig siden i fjor.

Best i Sør-Norge og Vestlandet til og med Bergen: Uavgjort

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
StedTelenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Arendal (Tyholmen)24,5142,7749,3420,61
Bergen, Danmarks plass171,8344,03135,2643,67
Bergen, Fjøsanger67,6244,6830,7411,23
Bergen, Flaktveit37,4744,21122,7833,85
Bergen, Fyllingsdalen115,4545,02118,1839,55
Bergen, Hamrehjørnet79,1645,3718,827,82
Bergen, Hurtigruteterminalen126,4941,77148,9844,09
Bergen, Håkonsgaten 2665,8121,92232,4440,81
Bergen, Indre Arna168,1024,9235,8831,30
Bergen, Krohnegården271,4342,4578,4310,61
Bergen, Laksevåg senter290,4643,44127,9043,13
Bergen, Landåstorget125,8323,78158,7326,94
Bergen, Loddefjord48,1346,7269,8338,42
Bergen, Lonaleitet51,8216,7762,7139,28
Bergen, Nesttun57,3645,8877,2525,34
Bergen, Nordnes21,3214,9236,888,67
Bergen, Strandkaien160,8243,8788,6334,72
Bergen, Torgalmenningen32,1940,9594,3040,43
Bergen, Villaveien 1275,3839,81149,6744,32
Bjørkheim60,2432,83138,8838,51
Brunkeberg38,007,0061,5020,50
Bykle101,7043,1527,0912,87
Dale98,8944,9192,5318,56
Etne60,7538,3065,5225,63
Evje18,9027,8891,8632,98
Fauskanger29,869,3743,1821,74
Flekkefjord54,7725,3265,0534,22
Grimstad179,1646,4073,2940,03
Hanevik37,791,3385,762,31
Hatlestrand35,321,3335,164,45
Haugesund24,6610,24121,0645,13
Haukelifjell41,4716,3112,046,40
Herdla10,943,4430,8813,94
Hovden104,0447,2380,6318,52
Hovsvatnet78,7547,7145,3710,01
Jondal40,8728,3842,268,83
Kilen17,723,64 3,103,28
Kleppestø, Askøy220,8740,91140,2847,20
Knarvik189,9247,0924,7027,39
Kragerø30,3231,2334,1544,96
Kristiansand68,2236,5471,2131,71
Kristiansand189,5143,8989,2842,39
Kristiansand Dyrepark39,3129,4985,9133,63
Kvamskogen185,9646,1359,1942,13
Langfossen18,073,6015,700,63
Lillesand128,8224,63188,1546,80
Lindesnes14,484,2111,060,25
Lyngdal43,9413,4917,2614,18
Mandal153,9746,6456,2523,24
Mauranger131,9520,5513,084,56
Morgedal3,501,5026,5014,50
Mortavik136,0147,96129,2645,37
Mosterøy117,9932,4422,858,96
Mundheim50,951,4823,072,66
Norheimsund18,641,7887,2817,95
Olsvik58,8447,44219,8246,34
Rauland Skisenter192,0048,00129,337,33
Rysstad27,3322,4246,9122,09
Røldal52,4846,8326,9411,35
Sandnes48,1041,71257,3641,77
Seljord44,0036,50123,5030,00
Setesdal178,4223,5752,5219,84
Skarpengland36,831,4815,192,30
Skjold118,6013,5022,9511,72
Stavanger stadion29,8143,05158,2243,00
Stavanger, Egelandsveien40,7746,50152,7944,17
Stavanger, Forus47,2844,5686,9241,19
Stavanger, Grasholmen43,1737,6846,8112,78
Stavanger, Hindalsvannet37,4519,8553,6226,25
Stavanger, Hundvåghallen27,276,53106,4525,22
Stavanger, Paradiseveien41,5447,35166,3540,75
Stavanger, Sandviksveien47,5846,1838,6414,41
Stavanger, sentrum39,0140,12198,2244,84
Stavanger, Sola29,3440,4625,0710,10
Søgne161,7123,31114,9339,34
Trengereid113,824,7618,460,95
Tvedestrand94,8936,99127,8245,82
Tørvikbygd51,6913,3227,1417,35
Vaksdal29,492,14- -
Vikeså33,7821,5532,6720,10
Ølen63,1645,7352,4232,64
Ålgård44,4527,8024,371,18
Åmot134,6747,3391,6746,33
Årsnes fergekai58,8920,069,173,84
Åsamyrane37,3044,56110,2737,60
Gjennomsnitt 81,54 30,15 77,45 25,08
Målinger under 5 Mbit/s1,2 %-2,4 %-
Målinger over 15 Mbit/s96,5 %-92,9 %-
Målinger over 40 Mbit/s67,1 %-65,9 %-
Målinger over 100 Mbit/s31,8 %-29,4 %-
Ole Henrik Johansen sjekket hastigheten på Norges sørligste punkt. Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Midt-Norge og Nordvestlandet

Vestlandet og Midt-Norge er en stor region å dekke, og vi har hatt tre personer i sving for å rekke over mest mulig. En person dekket områdene fra Bergen og opp mot Sogn og Fjordane, mens en tok den lange veien fra Oslo til Måløy og derfra nordover mot Ålesund, Molde og Trondheim. En tredje dekket områdene fra Trysil og opp mot Røros.

I fjor hadde Telenor flest punkter i dette området med bedre hastigheter enn Telia, mens det i år virker å være langt jevnere. Telenor har fortsatt et forsprang om vi ser på antall målepunkter med hastigheter over 15 Mbit/sek, mens forskjellene er mindre om vi ser på punkter over 40 Mbit/sek.

Langs Nordfjord er det kun Telenor som kan by på hastigheter over 40 Mbit, mens det i og rundt Ålesund er motsatt.

Om vi ser på alle målingene under ett har Telenor en snitthastighet på såvidt over 50 Mbit/sek, mens Telia ligger hakk i hæl med 47 Mbit/sek.

I Gnet Tracker-loggene ser vi at Telia mister 4G-dekningen en del på nord-Vestlandet, og faller over til 3G-dekning. Telenor-mobilen vår holdt seg imidlertid mer stabilt på 4G på den samme strekningen. I traktene rundt Røros og svenskegrensa virker imidlertid Telia å ha overtaket, da Telenor har store områder kun med 2G eller ingen dekning.

Knepen seier til Telenor, hovedsaklig på grunn av at de har flere punkter over 15 Mbit/sek.

Best på Midt-Norge og Nordvestlandet: Telenor

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.
StedTelenor, nedTelenor, oppTelia, nedTelia, opp
Alvdal17,152,0340,4218,00
Aurland83,2710,2084,5630,50
Bruland, Førde80,0029,8543,9418,64
Bøyaøyra, Fjærland161,3947,328,463,01
Dombås31,1546,7417,2815,33
Dovrefjell, Vålåsjøen 4,211,813,030,16
E39 Faleide - Mogrenda47,6514,8923,253,27
E39, Brusdal24,4215,1249,982,41
E39, Halsa Fergekai28,8539,457,775,20
E39, Nordstrand2,680,743,928,19
E39, Otnes35,183,668,533,43
E39, Siletvatnet26,962,3510,610,14
E39, Søvassli39,653,5712,303,50
E39, ved Orkanger7,250,4937,319,25
E39, Vinnstormyra12,324,137,462,72
E39, Øysanden32,8936,3355,1532,27
E6, Austre Vordalen168,7347,8128,4219,36
E6, Bergholmen29,469,3821,8810,15
E6, Brekkvasselv42,534,8817,3519,28
E6, Fåvang35,2229,55122,5739,65
E6, Grønbakken43,8946,0814,604,02
E6, Moldal22,2738,9220,6718,74
E6, Nedre Rygg52,1447,4948,6920,08
E6, Solumsmoen22,584,3354,6215,00
E6, Svåne30,3322,7920,792,66
E6, Sødorp35,4921,306,1012,81
E6, Vegset 3,191,7414,1318,88
Engerdalssætra2,211,8811,129,85
Flåm133,6223,5285,3838,96
Fodnes fergekai89,8213,2233,8021,92
Førde sentrum172,1046,6738,0250,72
Førde, Slåttebakkane20,1616,2636,0414,09
Garli Rasteplass59,042,237,032,49
Grong Kirke18,283,4081,9515,98
Gudvangen15,774,6141,0623,02
Hjelledalen, Circle K 3,963,0216,742,62
Hommelvik91,4144,9477,2634,77
Horg Kirke9,863,383,910,64
Jordet (Trysil)39,679,1821,0618,00
Jølstraholmen, Jølster98,1146,3832,8721,73
Koppang78,223,4036,708,95
Kråkenes Fyr- -6,131,16
Kvåle, Voss62,1110,2840,2513,43
Kåsa (Tolga) 0,060,031,663,39
Levanger88,8047,4738,8324,48
Lom43,4946,1731,3421,22
Lærdal hotell, Lærdal61,917,50110,3029,97
Lærdal sentrum94,5127,30135,1345,25
Lærdalstunnelen midtre fjellhall15,369,8528,2217,55
Malvikvegen, Sandbukta137,1247,37197,4828,97
Melhus82,7140,549,2815,61
Molde, Aker Stadion23,0621,04184,1549,90
Molde, Grandfjæra23,8038,5775,3034,60
Måløy47,6041,9722,9917,72
Namsskogan, Circle K39,8044,2539,0920,86
Nordfjordeid40,2246,8319,9421,13
Nærøydalsvegen125,9634,7964,3423,00
Oppdal29,4320,6841,578,51
Oppedal51,9110,5135,0419,06
Otta, Circle K39,9845,9734,8716,32
Rasta76,4930,8115,213,14
Rognøy9,242,1132,513,85
Rv 15 Lalm - Vågåmo56,0440,7442,1818,15
Rv 15, Bryggja62,8227,0910,793,49
Rv 15, Honnsrøve19,832,824,590,42
Rv 15, Langvatnet 0,150,030,200,11
Rv 61, Djuvika26,111,8836,9916,63
Rv 61, Garnes26,2725,9723,9123,28
Rv 61, Sylte20,923,474,990,10
Rv 61, Vanylven29,815,385,852,51
Rv 620, Sandenes62,5616,046,681,94
Rv 620, Åheim37,0814,769,720,21
Røros sentrum54,6314,9563,673,09
Sem45,7842,5910,091,02
Skei, Jølster166,9345,9146,0722,34
Skjåk53,2935,3898,185,00
Skulestad, Voss18,6015,5444,0812,07
Sogndal lufthavn, Haukåsen16,5347,6181,6348,94
Sogndal sentrum153,3946,2723,536,64
Sogndal, Fosshaugane50,3844,7236,1039,25
Sparbu9,235,7810,3416,29
Strand23,968,5041,0122,36
Stryn, Tonningsgata31,1438,8731,2320,54
Støren87,0938,6043,9735,26
Sulesund16,7012,56147,1225,11
Sømådalen (Engerdal)21,981,1650,759,91
Tolga28,6519,1841,6323,31
Trondheim, Heimdal113,2715,1497,1919,74
Trondheim, Kattem73,4445,3241,5721,56
Trondheim, Moholt125,3447,42227,6565,44
Trondheim, Risvollan54,9428,94163,8035,21
Trondheim, Rockheim189,3847,69153,3749,03
Trondheim, Tiller50,8840,81228,4540,21
Tynset kommune51,9926,630,655,28
Vadheim25,721,2215,3613,14
Vauldalen (Røros) 0,070,0150,3924,58
Verdal24,679,2819,701,60
Vestkapp57,8621,8413,813,52
Vestnes Fergekai28,0445,69143,6347,71
Voss sentrum168,8528,3223,1024,97
Vågå54,0828,0951,0422,80
Ålesund, Nedre Strandgate24,8632,82172,7639,29
Ålesund, Vika Terasse14,8831,1176,4713,22
Gjennomsnitt 50,73 22,67 47,23 17,52
Målinger under 5 Mbit/s8,7 %-7,8 %-
Målinger over 15 Mbit/s85,4 %-72,8 %-
Målinger over 40 Mbit/s45,6 %-40,8 %-
Målinger over 100 Mbit/s11,7 %-11,7 %-

Nord-Norge

Nord-Norge har vi definert som fra og med Nordland fylke og nordover.

Vi var to personer som dekket vår nordligste landsdel. En kjørte fra Tromsø til Hammerfest, Nordkapp, over Ifjordfjellet til Vadsø og Vardø - og ned igjen via Kirkenes, Karasjok, Kautokeino og Alta. En annen tok blant annet for seg blant annet Lofoten og Vesterålen.

Da vi testet mobildekningen i 2014 var det ingen tvil om hvem som var «dekningskongen» i Nord-Norge. Telia hadde den gangen elendig dekning og lave hastigheter – og ikke én eneste 4G-mast var satt opp. Telenor hadde overlegen dekning i våre nordligste fylker, men selv de slet med dårlig dekning og lave hastigheter mange steder.

I 2016 var situasjonen en helt annen, med svært mange imponerende hastighetsmålinger både for Telenor og Telia, og snitthastigheter på henholdsvis 68,6 og 74,4 Mbit/sek.

I år har vi gjort ganske mange flere målinger i Finnmark, blant annet flere målinger på litt mer avsidesliggende steder. Og konklusjonen er den samme som i fjor, for spesielt i Finnmark er Telia ganske mange hestehoder foran Telenor hva gjelder 4G-dekning.

Stein Jarle Olsen sjekket dekningen i Vardø, hvor Telia kom veldig godt ut.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den litt subjektive oppfatningen er at Telia har bygget dekning på hvert et lite nes på testruta vår, og det gjenspeiles godt både i hastighetstabellen under og spesielt på trackerkartet vårt. Telenor har store strekninger hvor det kun finnes 2G-dekning, og den gir som kjent ikke grunnlag for spesielt store datahastigheter.

I Troms og sørover gjennom Nordland er det langt jevnere, og her veksler de to operatørene på å ha de beste hastighetene. Her er det samtidig nærmest ingen målepunkter under 5 Mbit, så selv om Telenor muligens har noen flere punkter med bedre hastighet enn Telia oppleves forskjellene som veldig små.

Finnmark virker derfor å være en liten akilleshel for Telenor, og samlet ser vi at de er under 5 Mbit på over 10 prosent av målepunktene i Nord-Norge. Telia er godt under fire prosent, og har også soleklart flest målepunkter over 40 Mbit og også flest over 100 Mbit/sek.

Best i Nord-Norge: Telia

Kartet til venstre viser hvilken operatør som har høyest målt nedlastingshastighet på det aktuelle stedet. På kartet til høyre har vi markert hvilke operatører som har svært dårlige nedlastingshastigheter på det aktuelle målepunktet. Klikk på kartet for å zoome inn på områder, og klikk så på målepunktene for å se hvilke hastigheter vi målte akkurat der.

Målte gjennomsnittshastigheter (Mbit/s)

- = Ikke dekning
Uthevet skrift i tabellen = Nedlastingshastighet under 5 Mbit/s

Sted Telenor, ned Telenor, opp Telia, ned Telia, opp
Alta (Circle K)56,0017,67150,5034,00
Alta (Finnmarkshallen)54,5040,00103,0042,00
Alta (Nordlyskatedralen)36,5045,00142,5045,00
Alta lufthavn123,0042,50148,0032,67
Ballangen230,8148,4644,1521,87
Ballstad40,4712,93157,6715,35
Bardufoss (Polarbadet)162,0048,0088,0046,00
Birtavarre35,0012,6732,6712,00
Bjerkvik95,1339,0826,7620,08
Bodø nord61,9441,5734,5045,44
Bodø vest39,4546,6938,0040,10
Bodø øst37,7047,97103,3822,82
Breivikeidet50,0014,0034,5018,50
Brønnøysund nord107,4847,0859,8646,21
Brønnøysund sentrum70,3216,83117,478,40
Brønnøysund sør28,9921,1699,8418,15
Bugøyfjord0,080,010,150,06
Burfjord35,0012,0041,3319,67
Børselv9,502,0063,0022,00
Bøstad13,7110,8351,2120,42
Båteng0,03-5,3317,00
E6 Langfjordbotn - Alta36,6718,67134,0026,33
E6 Neiden - Kirkenes0,140,2050,3319,33
E6 Repvåg - Olderfjord40,502,5026,0016,50
E6 Sennalandet - Skaidi39,0047,0058,3322,67
E6 v/ Rafsbotn39,6715,0084,0016,00
Evenskjer112,5348,1733,3415,82
Fagernes97,6712,679,3311,33
Fauske nord108,5127,49109,2946,06
Fauske sør84,2445,71106,6840,32
Fv92 Karasjok - Kautokeino109,5010,0030,509,50
Fv92 Karasjok - Kautokeino0,090,0925,0012,50
Fv93 Maze - Alta0,140,0858,0019,00
Gievdneguoika21,505,0052,0019,50
Glomfjord78,8141,4778,4337,75
Gravdal23,8827,3895,9940,89
Hammerfest (Cirkle K)58,6728,6760,3322,67
Hammerfest kirke15,0026,3383,3337,00
Hammerfest lufthavn137,3347,6768,3338,50
Harstad nord105,1348,6157,8337,20
Harstad sentralt127,5047,66165,5443,20
Harstad sør73,9818,4361,9316,77
Hatteng28,3321,6741,6720,67
Heia102,0016,5034,5020,00
Hemnesberget42,270,5449,5913,76
Henningsvær20,1346,85101,7719,08
Hesseng28,5048,00188,6740,00
Honningsvåg (ved Hurtigruten)20,3343,0044,5019,00
Honningsvåg Lufthavn15,673,6747,5022,50
Ifjord40,506,00--
Indre Billefjord39,007,0046,0017,67
Innhavet142,9349,0019,4520,55
Jøvik70,332,3322,3316,33
Kabelvåg111,6347,83186,1646,67
Karasjok (Circle K)36,5047,00101,5044,50
Karasjok (Esso)37,0046,00117,0044,00
Karasjok (Sametinget)35,5017,0050,6714,67
Karasjok (samisk vgs)42,0048,00107,0044,50
Kautokeino (ved Circle K)20,0041,00247,0033,00
Kautokeino kirke28,6739,00198,506,00
Kiberg11,003,50130,0014,00
Kirkenes (ved Bohus)32,0046,5035,5026,00
Kirkenes (ved Shell)28,5044,0071,5045,00
Kirkenes handelspark28,3346,00170,0047,00
Kirkenes lufthavn34,0048,0086,5045,50
Komagvær0,120,1369,3316,33
Korgen37,0443,7835,6420,27
Kunes0,120,04- -
Kvalsund151,0048,00106,6718,00
Kåfjord0,04-33,0019,00
Lakselv (v/Esso)22,0046,0070,0031,33
Lakselv hotell27,001,50100,337,00
Lakselv lufthavn145,5046,0049,5031,50
Lakselvbukt0,060,0121,506,00
Laksvatn54,0014,3349,3321,00
Lavangsdalen74,3326,3353,6717,67
Leknes33,9947,03160,4647,61
Leland102,8720,2131,0013,33
Levajok fjellstue64,0023,50- (kun finsk dekning)-
Lødingen112,0232,4826,3122,60
Maze46,5046,0065,5023,00
Melbu162,2446,7889,2843,26
Mo i Rana nord40,5338,31126,7845,70
Mo i Rana nordøst131,4545,37107,1943,56
Mo i Rana sør23,3132,0568,3539,31
Mosjøen nord56,8736,6245,4220,62
Mosjøen sentrum47,4238,2068,6832,31
Mosjøen sør82,2618,79139,4036,26
Narvik nord76,0647,7011,5244,85
Narvik vest160,3547,9557,7918,89
Narvik øst51,6132,5257,7230,06
Nedre Bardu skole12,502,5017,337,67
Nedre målselvfossen feriesenter184,0041,0011,5011,00
Neiden33,0031,000,07-
Nesna33,1715,7984,8512,08
Nesseby6,504,0027,0015,67
Nordkjosbotn38,6734,6786,3310,67
Nyelv9,504,0024,002,03
Oksfjordhamn0,150,148,330,42
Olderbakken74,504,006,507,50
Olderfjord157,0047,0035,5011,00
Pikefoss19,000,6011,500,82
Ramberg131,0639,26153,4436,35
Reine130,2647,86179,0545,88
Reipå175,2549,7328,4121,05
Repvåg0,130,1248,3322,33
Roddenes21,002,5020,003,00
Rognan44,5748,0763,6015,82
Rundhaug62,0047,6775,001,50
Rustefjelbma0,130,0348,5021,00
Rypefjord79,0047,3365,0030,33
Saltfjellet44,5748,0728,0616,67
Sandnessjøen 129,5631,2474,3143,64
Sandnessjøen 225,261,63113,3617,78
Sarnes0,080,1157,5017,50
Scandic Nordkapp8,674,0045,5017,50
Sennalandet46,508,5048,0019,67
Setermoen166,3848,30140,7444,57
Setermoen (Esso)96,3342,67150,0046,50
Setermoen (Rema)83,337,3327,5016,50
Shell Honningsvåg37,5022,00112,5014,00
Sirma0,130,1017,5012,50
Skaidi126,6747,67114,5018,00
Skallelv0,100,0569,503,50
Skarsvåg19,674,0054,0012,00
Skibotn37,3346,0015,677,33
Skiippagurra31,0015,50114,5027,50
Sortland nord17,4019,0920,1720,65
Sortland sentrum23,8310,4463,5018,75
Sortland sør40,8542,5721,4720,77
Stabbursdalen resort27,5010,0049,0019,00
Stamsund34,5246,92202,8645,47
Stokmarknes108,3432,2812,4811,16
Storslett127,3323,6730,0014,67
Storsteinnes84,006,0036,331,10
Svensby85,5013,0031,3315,00
Svolvær sentrum112,1747,3950,7237,94
Svolvær vest149,4447,84114,4946,84
Svolvær øst146,9345,0865,0832,66
Sørstraumen0,130,0731,6718,00
Talvik26,6747,00138,6746,00
Tana bru38,6727,0068,3328,33
Torhop--70,5010,50
Trofors84,6848,1114,9818,52
Tromsdalshallen99,5043,50118,0046,50
Tromsø Biltrend16,502,5080,5016,00
Tromsø Bjerkaker106,5046,0097,5042,50
Tromsø Elverhøy110,5024,5058,5012,00
Tromsø Fagereng156,3313,33124,0027,00
Tromsø Hamna115,0010,0097,0015,33
Tromsø Kræmer Brygge105,5043,5021,5044,00
Tromsø Kvaløysletta84,6713,3341,5010,00
Tromsø Langnes28,5015,0083,5045,00
Tromsø sentrum87,5023,00151,5045,00
Tromsø Stakkevollan45,6740,3333,6729,00
Tromsø UNN53,3341,3364,5028,50
Vadsø (Cirkle K)30,0047,5045,0043,67
Vadsø skistadion44,0026,0042,0015,33
Vadsø vest (Rema)26,0022,5076,0039,67
Valjok0,150,11- (kun finsk dekning)-
Varangerbotn (ved rådhuset)25,0027,5085,5030,50
Varangerbotn33,6741,3392,0036,00
Vardø (Yx v/havna)29,0047,00160,0021,00
Vardø kirke25,0026,33129,5046,50
Vardø lufthavn40,0047,0050,501,00
Vestre Jakobselv10,003,0085,0020,00
Ørnes91,6842,12167,7329,97
Øverbygd26,5015,5064,0029,33
Å22,374,24204,8420,18
Gjennomsnitt57,8826,6971,6224,12
Målinger under 5 Mbit/sek10,7 %-3,6 %-
Målinger over 15 Mbit/sek84,6 %-91,1 %-
Målinger over 40 Mbit/sek49,1 %-69,8 %-
Målinger over 100 Mbit/sek21,9 %-26,6 %-
Hit, men ikke lenger: Vi kom oss dessverre ikke til Nordkapp i år. Grunnen ser dere her.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Konklusjonen i år likner unektelig på konklusjonen fra i fjor: Tross fjell og daler og ulendt terreng har vi to veldig, veldig gode mobilnett i Norge. I byer og tettsteder finnes det stort sett 4G-dekning overalt, og det også med rimelig gode hastigheter hos begge operatører.

Men ingen av mobilnettene er uten sine mangler, og i år har vi fått god hjelp av måle-appen G-NetTrack Pro til å avdekke mobilnettenes svakheter. I årets mobiltest ser vi at det er jevnt mellom Telia og Telenor sør for Trondheim. Telia har en del områder med «bare» 3G-dekning nord for Bergen og på nord-Vestlandet, mens Telenor bare har 2G i store strekker mot svenskegrensa rundt Røros.

Å falle ned til 3G-dekning er betydelig bedre for datahastighetene enn at mobilen bare har 2G-dekning, ettersom 2G gir deg en maksimal nedlastingshastighet på rundt 0,3 Mbit/s, mens 3G i teorien kan gi deg flere titalls Mbit/s. Dette har du sikkert opplevd selv når du ser en stor «E» dukke opp på toppen av mobilskjermen, som representerer Edge-dekning (2G).

Totalt sett ser vi at spesielt Finnmark er utfordrende for Telenor, og det gjør også at den totale 4G-dekningen for deres del hemmes av det. Totalt så vi en 4G-andel for Telenor i rutene vi har kjørt i Norge på drøye 81 prosent, mens Telia nærmer seg 92 prosent. Om vi kun ser på dekningen fra Lindesnes til Brønnøysund, er det langt jevnere, med over 90 prosent for begge.

G-NetTrackTelenorTelia
Hele landet
Andel 4G81,34 %91,84 %
Andel 3G6,50 %4,73 %
Andel 2G12,16 %3,43 %

Les mer om dekningen ved å trykke på bildet under:

Trykk på bildet for å gå rett til vårt interaktive dekningskart.

Telia raskest

Speedtest-målingene, altså hastighetsmålingene vi har tatt hver gang vi har stoppet bilen, forteller oss også at vi har to veldig gode mobilnett i Norge.

De viser i likhet med G-NetTrack-målingene at Telia har færre «hull» enn Telenor, akkurat som i fjor. Bruker du Telia-abonnement har du rett og slett oftere en nettilkobling som faktisk går an å bruke, definert som over 5 Mbit/sek, mens Telenor har en del flere målinger over 15 Mbit.

Telia tar igjen over ledelsen når vi ser på de aller høyeste hastighetene, mens Telenor har et opplastingssnitt som er noe høyere enn motstanderen.

Om vi utelukkende ser på hvem som er raskest på de ulike målepunktene, vinner Telia 303 punkter, mens Telenor seirer på 263.

Gå til hver region og se hastighetsmålingene våre:

Hele landetTelenor, nedTelenor, oppTelia, nedTelia, opp
Gjennomsnitt61,61 Mbit/sek26,9568,34 Mbit/sek22,42
Målinger under 5 Mbit/sek5,48 %-4,77 %-
Målinger over 15 Mbit/sek90,46 %-86,93 %-
Målinger over 40 Mbit/sek58,66 %-62,90 %-
Målinger over 100 Mbit/sek17,14 %-25,09 %-

De fire største byene

Om vi ser konkret på de fire største byene, så har vi gjort desidert flest målinger i Oslo, men også en god del i Bergen, Stavanger og Trondheim.

I disse byene har vi, verken hos Telia eller Telenor, målt under 15 Mbit/sek en eneste gang, og det er dermed ganske enkelt å konkludere med at begge leverer svært god dekning og kapasitet, i alle fall utendørs, der vi har målt.

Likevel må det sies at Telia virker å være et lite knepp foran Telenor, i alle fall på nedlastingshastighet. Oppstrøms er igjen Telenor best.

De fire største byeneTelenor, nedTelenor, oppTelia, nedTelia, opp
Gjennomsnitt 88,02 36,50 109,63 31,63
Andel punkter under 40 Mbit23,4 %37,5 %10,9 %73,4 %
Andel punkter over 100 Mbit28,1 %0,0 %54,7 %0,0 %


Konklusjon

Det viktigste når vi skal vurdere mobildekning er hvorvidt de ulike nettene er pålitelige, og når det er snakk om datadekning dreier det seg da om hvorvidt operatørene faktisk leverer en forbindelse som er mulig å bruke til det vi vil.

På våre målepunkter er det ikke enorme forskjeller å spore mellom de ulike operatørene. Telia virker å ha flere punkter med virkelig stor nedlastingshastighet, mens Telenor jevnt over har bedre oppstrømshastighet i nettet enn Telia. Spesielt gjelder det i de store byene. I Nord-Norge henger Telenor etter, mens vi kanskje vil rangere dem et ørlite hakk foran både på Østlandet og Nord-Vestlandet.

Der de to mobilnettene skiller seg mest i år er andelen ganger mobilene våre ble sparket over fra 4G-dekning og over til 3G, eller helt ned til 2G. Og her er det Telia som kommer best ut.

Telenor-mobilene våre var på 2G-dekning over 12 prosent av strekningene vi målte, mens Telia-mobilene våre bare hadde en 2G-andel på 3,4 prosent av strekningene. Nesten 92 av hver 100 meter vi målte med Telia-mobilene var vi på 4G. Det er rett og slett imponerende.

Ser vi på punktmålingene, der vi stoppet opp og målte nedlastingshastighet, ser vi at Telia også i år har færrest målepunkt under 5 Mbit/s.

Slår vi sammen alle disse kriteriene kommer det klart frem for oss at vi har en vinner.
Årets vinner av den store dekningstesten er Telia.

Vi har kåret vinneren på betraktning av dekningen i hele landet, og det er dermed ikke gitt at Telia alltid vil gi den beste dekningen akkurat der du bor. Lokale variasjoner forekommer, noe du kan se på regionsmålingene og regionskartene våre, og det er områder hvor Telenor er bedre enn Telia.

Vårt tips er at du tar en tur innom vår Billigste mobilabonnement-kalkulator og finner et abonnement som har den datapakken og hastigheten du trenger – uavhengig av om det er Telia eller Telenor som leverer dekningen. Men skulle du valget stå mellom to like abonnement og den eneste forskjellen er operatør, hadde vi altså satt våre penger på Telia.

Matcher ikke målingene våre med ditt inntrykk? Det kan være mobilen din som gir deg dårlig dekning »

annonse