Til hovedinnhold

Komplett: – Vi selger alt!

Komponenter flyr ut av hyllene, og «minerne» stikker av med mesteparten.

Komplett.no

– Det er ingen drømmesituasjon vi opplever for tiden, sukker Pål Fredrik Berg. Han er produktsjef for Komplett PC og ser ingen snarlige lys i tunellen for dataspillere. Etterspørselen etter flere PC-komponenter er nå så høy at det Sandefjord-baserte selskapet ikke har sjans i havet til å levere ut ordrene til alle som legger inn bestillinger hos dem. Og prisene, de øker.

Skylden for tomme hyller og rift blant kundene for å få tak i blant annet strømforsyninger og grafikkort legger han på «minerene», altså dem som graver etter kryptovaluta. Etter at verdien eksploderte i fjor høst utviklet mange gullfeber og har siden støvsugd markedet for deler som tradisjonelt har gått til PC-spillere. Nå ender alt fra strømforsyninger, minnebrikker og grafikkort opp i kalde kjellere og boder, som deler i digitale pengetrykkerier – eller miningrigger – fremfor i spill-PC-er.

Strømforsyninger og grafikkort er nemlig hovedkomponentene i miningrigger. Og, jo kraftigere strømforsyningen er, desto flere strømkrevende grafikkort kan miningriggen holde i drift samtidig. Sistnevnte er de som graver frem digitalt gull for sine gruveherrer, og jo kraftigere grafikkort desto raskere kommer verdiene inn.

Komponenttørken brer om seg

Pål Fredrik Berg, leder av Komplett PC forteller at det ikke bare er grafikkort det er utfordrende å få tak i.
Komplett.no

I januar skrev vi om «grafikkortkrisen», men nå har den altså spredt seg til andre kategorier. Da vi spør om situasjonen for strømforsyninger får vi følgende svar fra Berg i Komplett:

– Alt kjøpes!

Det er en blanding av glede og frustrasjon over stemmen i telefonen, som vi snakker med fordi Komplett nylig kunne melde om en økning i salget av nettopp strømforsyninger på 35 prosent i fjor.

– Markedet for 1000-wattere og oppover var ikke stort tidigere. Du har sære behov når du vil ha en 1200-watt strømforsyning i gamingmaskinen din, men for minere blir dette faktisk å foretrekke, og billigere, da de lar dem utnytte flere grafikkort per maskin, forklarer Berg.

Selv om Komplett selger det de får inn ser Berg visse tendenser, for:

– Minere er også kvalitetsbevisste og vet hva de vil ha. Det er 800-wattere og oppover som forsvinner ut raskest og mange foretrekker sølv- eller gullsertifiserte strømforsyninger med høy effektivitet og mange kontakter for grafikkort.

– Nå er leveringene så usikre at vi har måttet fjerne enkelte strømforsyninger fra nettbutikken. Såfremt miningmarkedet ikke kollapser er det lite som tyder på at tilgjengeligheten vil bedre seg fremover, forteller produktsjefen, som likevel drister seg til å gjette på at det verste kan være over ved utgangen av tredje kvartal. Men noen signaler om at nye fabrikker med økt produksjonskapasitet kommer i drift har han ikke hørt snakk om.

Stigende priser og betalingsvilje

Med tanke på økte priser og folk som daglig renner ned dørene i jakt på komponenter skulle en tro det ga klingende mynt i kassa hos Komplett og de andre som selger datakomponenter. Men selv om Komplett – som andre aktører – har økt prisene sine, har de ifølge Berg ikke økt marginene.

For å illustrere dette kommer vi inn på Kompletts PC-konfigurator som lar deg sette sammen din egen PC:

– Noen har et tak og må ta til takke med det de får for pengene sine nå, men andre har mulighet til å betale ekstra for å få akkurat den PC-en de vil ha. Vi har sett at snittprisen for Komplett-PC-ene våre har steget med 10 til 15 prosent til nå i år. Det skyldes i hovedsak økte kostpriser for oss, for vi har i hovedsak samme marginer som før, forteller Berg.

Om mining-markedet krasjer

Mange PC-spillere ønsker både bitcoin og miningmarkedet til skogs og venter på den dagen «boblen» sprekker og bruktmarkedet flommes over av da ulønnsomme men fortsatt kraftige mining-kort.

Berg tenker tilbake på et lignende scenario for noen år siden, da de første ASIC-minerne kom:

– Dette ga en strøm av Radeon-kort på bruktmarkedet, og vi solgte ikke så mange grafikkort en periode etterpå. Nå er det likevel litt annerledes da Nvidia snart kan slippe en ny serie kraftigere grafikkort. Disse vil bidra til å minske bruksverdien av kortene som eventuelt måtte havne på «brukten», så vi som selger nye produkter vil ikke nødvendigvis merke dette så veldig, mener Berg.

Men for de som etter et eventuelt kryptokrakk tar til takke med dagens grafikk også etter at morgendagens kort er lansert, de kan nok gjøre noen kupp, inrømmer han:

– Grafikkort som er kjøpt nå til mining er kanskje «old news» over sommeren og til høsten. Det vil påvirke prisen på de brukte kortene ganske kraftig.

– Vi har solgt én!

Komplett Basic Miner er en vanlig kontor-PC med «Gaming»-hovedkort og støtte for flere grafikkort.

Lesere som har fulgt med i det siste husker nok saken om Kompletts «Basic Miner», som med et standardkabinett og to RX 570 fridde til uerfarne minere med 14 000 kroner å brenne. Denne husket også vi, og med tanke på reaksjonene den skapte i kommentarfeltet ønsket vi en aldri så liten statusoppdatering, som vi fikk:

– Jo, vi solgte én maskin, bekrefter Berg litt lattermild, fullt klar over at minere flest vil ha åpne «racks» og mineroptimaliserte hovedkort.

– Basic Miner laget vi mest for å ha et alternativ da det kom en del forespørsler og telefoner om mining.

Berg viser til at det ikke bare er datanerder som er interesserte i bitcoin og teknologiene bak, eller selve mining-fenomenet:

– Selv pensjonister har faktisk kommet opp til meg og lurt på hva dette er for noe og vist stor interesse for blokkjedeteknologien, avslutter han.

Multicom tror på bedring til sommeren

Multicom, som til forskjell fra Komplett har tatt steget helt ut og tilbudt kundene sine både mining-pakker og en egen mining-konfigurator siden i fjor sommer, har ikke overraskende opplevd mye av det samme som rivalen fra Sandefjord.

– Vi har stor pågang og ordrereserver, forteller administrerende direktør Tron Løvig. Han bekrefter at de økte prisene vi ser er drevet av miningmarkedet, men, mens det ikke blir noen snarlig bedring kan høsten bære på godt nytt for PC-spillere:

Både Komplett og Multicom opplever voldsom etterspørsel etter flere typer PC-komponenter og har tomme hyller. Kanskje det blir litt bedre i høst, spår de forsiktig.
Komplett.no

– Etter 21 år i bransjen har jeg sett dette (prisøkningen, red.anm.) mange ganger. Når prisene er så høye som nå, vil produksjonskapasiteten øke gradvis, og jeg tipper at prisene vil gå ned i løpet av 4-8 mnd. Men jeg kan ta feil, og de kan gå opp ytterligere før dette, forteller Løvig når vi blant annet spør om minneprisene, som har doblet seg siden i sommer. Løvig viser blant annet til at man allerede nå ser positive tendenser for SSD-er, så det er ikke alle komponenter som stiger i pris.

Sommeren blir også tiden strømforsyninger endelig vil møte etterspørselen, spår Løvig:

– Til sommeren vil nok kapasiteten være ganske god. Det er flere produsenter som tidligere har stoppet på 600-850W, som nå vil utvide sortimentet. Dette vil bedre kapasiteten, sier han, og legger til at de ikke har leveringsproblemer på strømforsyninger på 700 watt eller lavere.

Som Komplett ser også Multicom at vi, til tross for høyere priser, foreløpig ikke kniper hardere om lommeboka når de skal sette sammen datamaskiner med PC-konfiguratoren deres:

– Vi merker ikke noe forskjell her, folk kjøper fortsatt mange dyre maskiner, avslutter Løvig.

Alt du trenger å vite for å skjønne blokkjeder, og litt til:
Slik fungerer teknologien Bitcoin og Ethereum bygger på »

annonse