Til hovedinnhold

– Neste generasjon Nvidia-kort kommer i april

Basert på Ampere-arkitekturen?

Niklas Plikk, Tek.no

Ikke alle rykter er verdt å rapportere om i den tilspissede krigen mellom Nvidia og AMD, men gitt det voldsomme trykket som har bygget seg opp rundt Nvidias neste generasjon grafikkort de siste ukene er det på tide med en oppsummering likevel.

Lanseres under Nvidias GTC-konferanse

Ikke minst fordi redaktøren for komponent-nettstedet TweakTown nylig gikk ut med følgende melding:

– Jeg kom akkurat av telefonen med en velplassert industrikilde som fortalte meg at Nvidia vil lansere en ny GeForce GTX-serie under GTC 2018.

Flere detaljer røpes ikke annet enn at det skal være snakk om en ny grafikkarkitektur. Selv om dette både er en ubekreftet og anonym påstand kommer den på toppen av flere andre som har pekt i samme retning den siste tiden. Vi beveger oss også med stormskritt mot toårsdagen for introduksjonen av forrige generasjon, som fant sted i mai 2016. GTC, som er Nvidias egen teknologikonferanse, åpner dørene 26. mars.

Dersom Nvidia faktisk avslører sine nye grafikkort under GTC, og da etter alle solemerker erstatterne til dagens GTX 1070 og GTX 1080, kan de dumpe ned i butikkhyllene mot slutten av april eller i begynnelsen av mai. Navnet på etterfølgeren til GTX 10-serien ventes å bli enten GTX 20- eller GTX 11-serien.

GTX 10-serienGTX 11/20-serien
ArkitekturPascalAmpere
Prosess16 nanometer12 nanometer
MinnetypeGDDR5, GDDR5XGDDR6
GrafikkprosessorGP102, GP104, GP106, GP107GA104, GA106
Lansert2016, 20172018

Basert på Ampere-arkitekturen

Vi har lenge trodd Nvidias neste generasjon GTX-kort skulle baseres på en tilpasset og nedskalert utgave av selskapets Volta-arkitektur som siden i fjor sommer har vært å finne i regnemaskiner og datasenter. Dagens generasjon GTX-kort, som bygger på Pascal-arkitekturen, ble jo nettopp å se både i en «Proff»- og en «Spill»-variant.

Den siste tiden har imidlertid flere og flere pekt på at vi spillere aldri får noe GTX-kort basert på Volta. I stedet drar Nvidia en ny spilloptimalisert arkitektur, kalt «Ampere», ut av ermet.

Samsung (og SK Hynix) er begge klare med nytt og raskere GDDR6-minne. Akkurat i tide for Nvidias Ampere-arkitektur?
Samsung

Man antar at Ampere-arkitekturen vil være tilpasset det nye GDDR6-minnet som Samsung nylig annonserte. GDDR6 takler hastigheter fra 12- til 18 Gbps.

Den raskeste varianten vil da bli dobbelt så raskt som selskapets vanlige GDDR5-minne og 63 prosent raskere enn GDDR5X-minnet som benyttes i dagens GTX 1080 og GTX 1080 Ti. Også minneprodusenten SK Hynix annonserte nylig at de var klare for GDDR6-produksjon. Kanskje er ikke timingen helt tilfeldig.

Konkurrerer mot Apple og Samsung

Siden i fjor høst, da flere fikk øynene opp for at grafikkort kunne brukes for å grave etter stadig mer verdifull kryptovaluta, har markedet slitt med tilgjengelighet og høye priser. Produsentene klarer ikke produsere nok kort for å tekkes etterspørselen grunnet mangel på minne, mens butikkene lopper både spillere og minere for stadig flere kroner. Ifølge vår oversikt fra januar har grafikkort økt med mellom ti og 24 prosent siden i fjor sommer. Situasjonen har også forverret seg ytterligere siden.

Så sent som denne uken fortalte angivelig Nvidia til sjefen for selskapet Massdrop at de forventer at prisene vil fortsette å øke også utover i 2018. Nvidia skal ha vist til at populære mobiler, blant annet fra Apple og Samsung, det siste året har begynt å bruke samme type minne som grafikkort. De bedyret også at disse selskapene var villige til å betale mer enn dem selv for prioritet fra produsentene.

Dette kommer samtidig som analytikere i Jon Peddie Research har regnet seg frem til at salget av Nvidias grafikkort faktisk falt med 4,8 prosent i 2017 målt mot 2016. Tørken på komponenter kan selvsagt spille en stor rolle her, men rapporten slår også fast at mens Nvidias markedsandel falt med 6 prosent, økte AMD sin med omtrent 8 prosent – dog fra et langt lavere nivå.

I rapporten anslås det at det ble solgt over tre millioner grafikkort, av en verdi til 776 millioner dollar, direkte til minere i fjor. Det skal primært være AMD som har tjent mest på dette.

AMDs Vega 64 skuffet:
Gruses av Nvidia både på effektivitet og ytelse »

(Kilder: TweakTown, TweakTown 2, Jon Peddie Research)

annonse